hl.tsig7.11.jpg

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των χρηστών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία κρίνει ότι είναι πρόωρο να θεωρηθούν «ασφαλής εναλλακτική» στο τσιγάρο.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, μικροσωματίδια, μέταλλα και αρώματα, δεν πρόκειται απλώς για αβλαβή καπνό», υπογραμμίζει ο δρ Λόρεν Γουόλντ του Πανεπιστημίου του Οχάιο, βασικός συντάκτης της έρευνας. «Οι έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν επιπτώσεις στην καρδιά. Τα δεδομένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC) Cardiovascular Research και οι συντάκτες της επισημαίνουν τις επιπτώσεις της νικοτίνης, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και των μικροσωματιδίων, που μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση των αρτηριών και φλεγμονές.

Όλα αυτά συνεπάγονται ότι «η χρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αυξάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση. Εξάλλου οι συντάκτες της ζητούν τη διενέργεια περισσότερων ερευνών για τα αρώματα που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης, αλλά και για τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς συνήθως εξετάζεται μόνο η βραχυπρόθεσμη χρήση τους.

Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στη μακρά διαμάχη σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς υγειονομικές αρχές όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν εργαλείο για την πρόληψη του καπνίσματος εφόσον δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις πιθανές επιπτώσεις τους.

Ωστόσο, για τους ήδη καπνιστές, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το κανονικό, καθώς η νικοτίνη εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά οι χρήστες του δεν εισπνέουν τις καρκινογόνους ουσίες που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα.

Η διαμάχη έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μυστηριώδους επιδημίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ. Προς το παρόν 37 άνθρωποι έχουν πεθάνει και σχεδόν 1.900 έχουν νοσήσει από σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn