ygeia_2608.jpg

 

Οι άνθρωποι αναζητούν σήμερα την υγεία και την ευεξία στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Συχνά όμως ούτε η άσκηση ούτε και η διατροφή είναι τόσο αθώες για αρκετά προβλήματα υγείας. Μάλιστα κάποιες υπερτροφές κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η παγκόσμια βιομηχανία υγιεινής διατροφής παρουσιάζει πραγματική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή πρόσφατες υπερδίαιτες και νέες μορφές γυμναστικής διαρκώς προκύπτουν νέοι υποστηρικτές. Συχνά όμως αυτές κρύβουν και σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Τροφίμων, η υπερκατανάλωση ενός συγκεκριμένου superfood, του λιναρόσπορου, θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια δηλητηρίαση από κυάνιο. Ειδικότερα, ο λιναρόσπορος περιέχει μια ουσία, την αμυγδαλίνη, η οποία μπορεί να παράγει κυάνιο με την πέψη. Μόλις τρεις κουταλιές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδιαθεσία σε ενηλίκους και σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν μακροχρόνιες βλάβες, ακόμα και νευρολογικά προβλήματα.

Μια άλλη φαινομενικά αθώα υπερτροφή, που τελευταία κερδίζει σε δημοφιλία, είναι τα δημητριακά πρωινού τύπου γκρανόλα. Αν έχεις τον χρόνο να τη φτιάξεις μόνος σου, έχει καλώς, αλλά η γκρανόλα που αγοράζουμε στα καταστήματα συχνά είναι γεμάτη λίπη και ζάχαρη, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα και η σοκολάτα την κάνουν ακόμα πιο ανθυγιεινή.

Επίσης παράδειγμα υπετροφής που μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί αποτελεί και το σιρόπι αγαύης. Θεωρείται ένα υγιεινό υποκατάστατο για τη ζάχαρη και το μέλι. Στην πραγματικότητα όμως περιέχει κι αυτό φρουκτόζη και μάλιστα σε ποσοστό από 50% έως 90% αυτής που περιέχεται στην άσπρη ζάχαρη. Μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη σε μεγάλο ορίζοντα χρήσης, να αυξήσει το λίπος γύρω από την κοιλιά και να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι.

Τέλος, ενώ οι άνθρωποι μάλλον υποψιάζονται ότι οι χυμοί φρούτων που αγοράζουν από τα καταστήματα μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, σίγουρα δεν γνωρίζουν ότι έχουν παστεριωθεί τόσο πολύ, που απλώς μοιάζουν με τους φυσικούς χυμούς των οποίων φέρουν το όνομα και μάλλον βλάπτουν παρά μας χαρίζουν βιταμίνες ή άλλα χρήσιμα συστατικά.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn