×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 743

70s.jpg

Ως ατμοσφαιρικός ρύπος ορίζεται η ουσία στην ατμόσφαιρα που μπορεί σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις να βλάψει ανθρώπους, ζώα, βλάστηση και υλικά της Γης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κυμαινόμενη και διαμορφώνεται από ένα εύρος παραγόντων, όπως το μέγεθος του οδικού δικτύου μιας περιοχής, αν η περιοχή είναι γεωργική ή αστική ή αν περικλείονται εντός της βιομηχανικές μονάδες και μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας ακόμα παράγοντας επιδείνωσης των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πιο συνήθεις ρύποι που παρατηρούνται είναι το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονικών νοσημάτων. Συχνό είναι το φαινόμενο της ερεθισμένης μύτης, της δύσπνοιας και του άσθματος λόγω του υψηλού επιπέδου των ρύπων στις αστικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δεκαετία του ’70 έχουν θεσπιστεί μέτρα σχετικά με την ποιότητα του αέρα, που έχουν συμβάλει στη μείωση των ρύπων έως έναν βαθμό. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα βλαβερές ουσίες, επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης όλων μας.

Η διαδικτυακή υπηρεσία για τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ποιότητας του Αέρα, που έχει δημιουργηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει άμεση πληροφόρηση για τη ρύπανση του αέρα στις ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις σε κάθε χρονική στιγμή με βάση μετρήσεις από συγκεκριμένους σταθμούς παρακολούθησης.

Η παρακολούθηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γίνεται πλέον και μέσω στοιχείων από εικόνες που συλλέγονται από δορυφόρο, που τέθηκε γύρω από τη Γη στο πλαίσιο του προγράμματος γεωσκόπησης «Copernicus» το 2017.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn