ygeia_1705.jpg

 

«Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια, προφυλαχθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου». Με αυτό το σύνθημα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι εισήλθαμε στην περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών και συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Κατά τις περιόδους 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πέρυσι μάλιστα ήταν ιδιαίτερα πρώιμη η εμφάνιση του ιού, ήδη από τα τέλη Μαΐου, και αυξημένος ο αριθμός κρουσμάτων τόσο πανελλαδικά όσο και πανευρωπαϊκά.

«Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης σχεδόν σε ετήσια βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανα-κυκλοφορία του και η εμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών, τα οποία μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών) που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειονότητα όσων μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ λιγότερο από το 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Σε αυτή την περίπτωση, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και –σε μικρό ποσοστό– θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.

Για την προφύλαξή μας ο ΕΟΔΥ συνιστά:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (ουσιαστικά έτσι βοηθάτε τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, για τα μέτρα προστασίας, αλλά και εβδομαδιαίες εκθέσεις με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα –εφόσον παρουσιασθούν κρούσματα– μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, https://keelpno.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn