lezanta1.jpg

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα στη Διατροφική Ψυχιατρική ISNPR πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα έρευνες που αφορούν την ψυχική υγεία αναδεικνύοντας τη συμβολή που έχει η διατροφή για την ομαλή αποκατάστασή των ψυχικά νοσούντων ατόμων. Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, ένα διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό που δημοσιεύει έρευνες, κριτικές και τις νεότερες εξελίξεις στην πρακτική εφαρμογή σύγχρονων θεραπειών στον τομέα της ψυχιατρικής ιατρικής.

Ο Vicent Balanzá Martínez επίκουρος καθηγητής και λέκτορας ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ISNPR, συντονιστής στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας στην Catarroja και ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Δίκτυο Ψυχικής Υγείας (CIBERSAM) έχει τονίσει κατά καιρούς την ουσιαστική σημασία των διατροφικών συνηθειών οι οποίες συμβάλουν καθοριστικά στη σωματική και ψυχική υγεία.

Διατυπώνοντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, έχει δηλώσει: «Μέσω της επαρκούς πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα αμινοξέα, τις βιταμίνες της ομάδας Β (Β12 και φυλλικό οξύ), τη βιταμίνη D και τα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος) μπορεί να υπάρξει μια ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας διατροφή, στοιχεία που παρέχονται και με τη μεσογειακή διατροφή».

Ο επικεφαλής μιας άλλης μελέτης που διεξήχθη κατόπιν συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας, ο οποίος είναι ενεργό μέλος του ISNPR, Dr. Jerome Sarris δήλωσε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry ότι: «Ενώ οι παράγοντες της πνευματικής υγείας είναι πολύπλοκοι, οι αναδυόμενες και πειστικές αποδείξεις ότι η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας στη μεγάλη διάδοση και επικράτηση των ψυχικών διαταραχών, υποδεικνύει ότι η διατροφή είναι τόσο σημαντική στην ψυχιατρική όσο και στην καρδιολογία, την ενδοκρινολογία και τη γαστρεντερολογία».

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε εξακριβώθηκαν οι ωφέλιμες ιδιότητες που έχουν οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να καταναλώνουμε:

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών. Βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί. Υπάρχουν όμως και σε μεγάλες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς, σε διάφορους σπόρους και στα θαλασσινά. Η δράση τους, κυρίως με την κατανάλωση ψαριών είναι ωφέλιμη για την παραγωγή εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οπότε ενδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες ως συμπληρωματικά βοηθήματα της θεραπείας τους.

 

 Βιταμίνη D

Κύρια πηγή σύνθεσης της βιταμίνης D από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όμως μπορεί να αναπαραχθεί και με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, μανιταριών και με κατανάλωση ενισχυμένου γάλακτος. Έχει ζωτική δράση για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού.

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπάρχουν στο καθαρό κρέας, στο αβγό, στο τυρί και γενικότερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους για τη λειτουργία διάφορων κυτταρικών διεργασιών, για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και του μεταβολισμού. Η βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) η οποία βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και στους ξηρούς καρπούς βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να επιτύχουν καλύτερη ανταπόκριση στην οργανική αφομοίωση της φαρμακευτικής αγωγής που τους χορηγείται κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης.

 

Αμινοξέα

Με την κατανάλωση πρωτεΐνης από τροφές όπως καθαρό κρέας, θαλασσινά, αβγό, ξηροί καρποί και όσπρια γίνεται η πρόσληψη αμινοξέων στον οργανισμό μας. Τα αμινοξέα βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση διάφορων ψυχικών εξαρτητικών και παθολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Με την κατανάλωση συγκεκριμένων αμινοξέων υπάρχει παραγωγή χημικών ουσιών ρυθμιστικών της διάθεσης. Μάλιστα ορισμένα από αυτά έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

 

Μέταλλα

Με την πρόσληψη μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, σε ξηρούς καρπούς, σε σπόρους και στο σπανάκι. Ο ψευδάργυρος στο κρέας, στα θαλασσινά,στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ηλιόσπορους και στους ξηρούς καρπούς, ενώ το μαγνήσιο στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φυλλώδη λαχανικά, στη σόγια και στο κακάο.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn