thilasmos.jpg

 

Τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους τείνουν να έχουν υγιέστερα επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία συγκριτικά με αυτά που πίνουν και τυποποιημένο, συσκευασμένο γάλα, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη έως έξι μηνών για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων των αφτιών και του αναπνευστικού συστήματος, του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, των αλλεργιών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Το γάλα του θηλασμού περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από το γάλα φόρμουλα, αλλά έως τώρα λίγα πράγματα ήταν γνωστά για το πώς αυτό επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης αργότερα στη ζωή του παιδιού. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καταδεικνύουν ότι τα μωρά που κατανάλωναν αποκλειστικά μητρικό γάλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής αλλά και κακής (LDL) χοληστερίνης στην εφηβική ζωή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.261 μωρά μέχρι αυτά να φτάσουν στην εφηβεία (μέση ηλικία: 17,5 ετών). Τα παιδιά που είχαν καταναλώσει μόνο συσκευασμένο γάλα ή συνδυασμό συσκευασμένου και μητρικού δεν παρουσίασαν διαφορές στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, ενώ τα παιδιά που είχαν τραφεί μόνο με μητρικό γάλα είχαν κατά την εφηβεία χαμηλότερα επίπεδα όχι μόνο ολικής χοληστερίνης και LDL, αλλά και τριγλυκεριδίων.

Ο Κρίστοφερ Όουεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο εκτίμησε ότι το μητρικό γάλα λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χοληστερόλη προετοιμάζει καλύτερα τον οργανισμό στο να μεταβολίζει τα λίπη αργότερα στη ζωή. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν, δεδομένου ότι το γάλα τους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn