change-mind_1704.jpg

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε να διαβάζουμε το υποσυνείδητό μας και να το ρυθμίζουμε ώστε να μας οδηγεί αυτόματα στην επίτευξη κάθε στόχου που έχουμε θέσει και να μας γίνει τρόπος ζωής, όπως το να μείνουμε σε μια διατροφή ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε να πετύχουμε.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη ζωή εφόσον το θελήσουμε. Το θέμα είναι όμως να υποκινηθώ να το κάνω. Να βρω τη δύναμη να πειστώ ότι θα πετύχω. Καλό το ορυχείο μπροστά μας, αλλά θέλει και σκάψιμο.

Όλη η ζωή μας είναι μια αέναη πάλη για να εξελιχθούμε και να πετύχουμε πράγματα. Από τη στιγμή που βγήκαμε στον κόσμο, μάθαμε να έχουμε επιθυμίες και ανάγκες. Χτίσαμε πεποιθήσεις και στηριχτήκαμε σε αυτές όταν αντιμετωπίζαμε οποιαδήποτε πρόκληση σαν να ήταν κάτι το απαράβατο. Θα πάμε λοιπόν να ερευνήσουμε τους λόγους της επιτυχίας και της αποτυχίας, ποιοι μηχανισμοί τούς υποκινούν και πώς θα τους στρέψουμε σε τέλεια διαχείριση ώστε να μας οδηγήσουν σίγουρα στην επιτυχία που πραγματικά θέλουμε να έχουμε και όχι σε υποκατάστατα λόγω αδυναμίας να τα καταφέρουμε.

Οι αποφάσεις της ζωής μας σε οτιδήποτε στηρίζονται πάντα σε δύο τομείς: στις αξίες μας και στους κανόνες μας. Εντρυφώντας σε αυτά τα δύο μόλις πράγματα, θα δούμε όλο τον χαρακτήρα και τις επιθυμίες μας. Ας τα αναλύσουμε λοιπόν.

Αξίες

Οι αξίες αποτελούνται από δύο βαθιές επιθυμίες μας, που μπερδεύουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας: τις αξίες σκοπού και τις αξίες μέσου.

Αξία είναι μια συναισθηματική κατάσταση την οποία νιώθεις ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό είτε να βιώσεις (επειδή νομίζεις ότι θα σου φέρει ηδονή) είτε να αποφύγεις (επειδή την έχεις συνδέσει με πόνο).

Όλες οι αποφάσεις που παίρνεις βασίζονται σε πεποιθήσεις που απαντούν στο πώς μπορεί μια πράξη μας να μας βοηθήσει να κινηθούμε σε μια αξία ηδονής ή να μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από μια αξία πόνου.

Υποσυνείδητα, ως θηλαστικά που είμαστε, αποφεύγουμε τον πόνο και κυνηγάμε την ηδονή. Οι αξίες ηδονής είναι εκείνες προς τις οποίες μας αρέσει να κινούμαστε και περιλαμβάνουν συναισθηματικά βιώματα όπως η αγάπη, η χαρά, η ασφάλεια, η ελευθερία, το πάθος, η γαλήνη κ.λπ.

Οι αξίες πόνου είναι εκείνες τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε, όπως η απόρριψη, η κατάθλιψη, η μοναξιά κ.λπ.

Καθώς λοιπόν καθημερινά παίρνεις αποφάσεις για να δράσεις, υπολογίζεις εάν οι πράξεις σου θα σου φέρουν πόνο ή ηδονή και πάντα πράττεις αυτό που θα σε φέρει πιο κοντά στην ηδονή, αποφεύγοντας τον πόνο.

Οι αξίες προς τις οποίες κινείσαι ή αποφεύγεις έχουν δύο υποκατηγορίες: τις αξίες σκοπού και τις αξίες μέσου. Οι αξίες σκοπού είναι οι συναισθηματικές καταστάσεις που πραγματικά επιδιώκεις. Οι αξίες μέσου είναι αυτές που νομίζεις ότι θα σου δώσουν αυτό που επιδιώκεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείς ότι ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό για σένα και είναι το όνειρό σου, αλλά αυτό είναι ένα μέσο για έναν βαθύτερο σκοπό. Στην πραγματικότητα αυτό που αποζητάς είναι μια αξία σκοπού. Μια συναισθηματική κατάσταση όπως η έξαψη (Πόρσε), το κύρος (Μερσεντές) ή η ασφάλεια (Βόλβο). Να θυμάσαι ότι η επιθυμία σου να καλύψεις τις αξίες σκοπού είναι η κινητήρια δύναμη όλων των αποφάσεών σου.

Συχνά παίρνεις αποφάσεις οδηγημένος από την επιθυμία σου να ικανοποιήσεις αξίες μέσου (στόχους), αποτυγχάνοντας όμως να ικανοποιήσεις αυτό που είναι πιο σημαντικό για σένα: τις αξίες σκοπού, δηλαδή τις κινητήριες συναισθηματικές ανάγκες σου.

Μπορεί λοιπόν να πάρεις εν τέλει το αυτοκίνητο που ήθελες, να καμαρώσεις για λίγο καιρό και, μόλις το συνηθίσεις, να αδιαφορείς. Προσωπικά έχω ακούσει από φίλο να μου απαντά, όταν τον ρώτησα πώς αισθάνεται που αγόρασε Μερσεντές, ότι είναι ένα αμάξι όπως όλα τα άλλα. Και αυτό μόλις έναν μήνα από την αγορά του. Ο λόγος είναι ότι το αυτοκίνητο για εκείνον ήταν απλώς ένα μέσο προς έναν σκοπό. Αυτό που στην αλήθεια ήθελε ήταν εκείνο που νόμιζε ότι θα του δώσει το αμάξι, δηλαδή κύρος, προβολή, ασφάλεια.

Τα διάφορα μέσα δεν οδηγούν αυτόματα σε αυτές τις πολύ σημαντικές αξίες σκοπού, αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις ότι οι αξίες σκοπού είναι ο αληθινός στόχος σου και κινείσαι έχοντάς τες πάντοτε κατά νου.

Να θυμάσαι ότι μπορεί να ικανοποιήσεις τις αξίες μέσου (χρήματα, θέση, μόρφωση, παιδιά, σχέσεις), αλλά να εξακολουθείς να είσαι δυστυχισμένος. Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρεις ότι, αν δεν ζεις σύμφωνα με τις πιο βαθιές αξίες σκοπού σου, μπορεί να πετύχεις πολλά, αλλά δεν θα βιώσεις την πληρότητα που αληθινά αξίζεις.

Τι κάνεις λοιπόν;

Πρώτα αναγνωρίζεις τις αληθινές αξίες σκοπού σου και μετά τις ιεραρχείς από το ένα μέχρι το δέκα.

Αξίες ηδονής προς επίτευξη:

  • αγάπη
  • επιτυχία
  • ελευθερία
  • οικειότητα
  • ασφάλεια
  • περιπέτεια
  • δύναμη
  • πάθος
  • άνεση
  • υγεία

Αξίες πόνου προς αποφυγή:

  • απόρριψη
  • θυμός
  • απογοήτευση
  • μοναξιά
  • κατάθλιψη
  • αποτυχία
  • ταπείνωση
  • ενοχή

Εφόσον έκανες τη λίστα σου, κάθισε με προσοχή και ιεράρχησέ τη από τη σπουδαιότερη αξία, που θα γράψεις πάνω πάνω, μέχρι την πιο ασήμαντη για σένα.

Εδώ, πριν συνεχίσω, θέλω να μάθεις έναν κανόνα για να καταλάβεις τη συνέχεια σε αυτά που θα σου πω: η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής.

Θα σου πω ένα παράδειγμα για να κατανοήσεις ότι η λήψη των αποφάσεών σου δεν είναι τίποτε άλλο από το ξεκαθάρισμα των αξιών σου και ποιες είναι οι πιο σημαντικές στην ιεράρχησή σου. Αν λοιπόν σου έλεγα να πέσεις με αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο, θα το έκανες; Η απόφασή σου εξαρτάται από την ιεράρχηση των αξιών σου και μόνο. Αν ήταν πάνω πάνω η ασφάλεια στις αξίες ηδονής και στις αξίες πόνου ο φόβος (που θα έκανες οτιδήποτε για να τον αποφύγεις), το πιθανότερο είναι να μην πηδήσεις.

Αν όμως η πρώτη στις αξίες πόνου ήταν η απόρριψη, τότε, αφού οι άνθρωποι κάνουν περισσότερα για να αποφύγουν τον πόνο και πίστευες ότι οι φίλοι σου θα σε απέρριπταν εάν δεν το έκανες, τότε το πιθανότερο είναι να πηδήσεις ακόμα και αν δεν νιώθεις ασφάλεια, γιατί η ανάγκη σου να αποφύγεις τον πόνο (δηλαδή την απόρριψη των φίλων σου) θα νικούσε την ανάγκη σου για ασφάλεια (αξία ηδονής). Θυμήσου τον κανόνα που σου είπα: η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής.

Το κατάλαβες τώρα;

Έχεις ποτέ νιώσει ότι μια αξία σου σε σπρώχνει προς τα μπρος και μια άλλη σε τραβά προς τα πίσω; Ο σημαντικότερος λόγος για την αξιολόγηση των αξιών σου είναι η πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους, η οποία είναι υπεύθυνη που δεν μπορείς να προχωρήσεις στη ζωή σου.

Αν, για παράδειγμα, η πρώτη σου αξία προς ηδονή είναι η επιτυχία και η πρώτη σου προς αποφυγή είναι η απόρριψη, τότε καταλαβαίνεις ότι αυτές οι δύο δουλεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η προσπάθειά σου να αποκτήσεις την ηδονή της επιτυχίας χωρίς να πάρεις το ρίσκο του πόνου της απόρριψης δεν λειτουργεί ποτέ.

Στην πραγματικότητα λοιπόν σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος την επιτυχία σου πριν γίνει πολύ μεγάλη επειδή ο φόβος της απόρριψης σε εμποδίζει να πάρεις το απαραίτητο ρίσκο που εμπεριέχεται σε κάθε αξιόλογη επιτυχία. Θυμήσου και πάλι: η αποφυγή του πόνου είναι ισχυρότερη από το κυνήγι της ηδονής.

Η λύση εδώ είναι π.χ. να προσπαθήσεις, ει δυνατόν, να βάλεις στη λίστα της αξίας πόνου ως πρώτη αξία προς αποφυγή την αποτυχία και όχι την απόρριψη. Αυτό θα σου δώσει αμέσως διπλή ώθηση προς την επιτυχία. Κατάλαβες γιατί; Πρώτη αξία ηδονής η επιτυχία και πρώτη αξία πόνου η αποτυχία. Θέλεις δηλαδή να πετύχεις και φοβάσαι να αποτύχεις. Τι καλύτερος συνδυασμός για να διπλασιαστεί η επιτυχία;

Πώς θα αξιολογήσεις τις αξίες σου

Αυτό είναι απλό, θέσε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: τι είναι πιο σημαντικό για μένα στη ζωή; Γράψε λοιπόν τις απαντήσεις σου έχοντας κατά νου ότι θέλεις να ανακαλύψεις τις αξίες σκοπού που έχεις, δηλαδή τις συναισθηματικές καταστάσεις στις οποίες θέλεις περισσότερο να βρεθείς. Αφού τις γράψεις, ιεράρχησέ τες κατά σειρά σημασίας για σένα, δηλαδή βάλε πρώτη τη σημαντικότερη, δεύτερη την επόμενη πιο σημαντική κ.ο.κ.

Για να ανακαλύψεις τώρα τις προς αποφυγή αξίες πόνου σου, ρώτα ξανά τον εαυτό σου: ποια συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό για μένα να μη νιώσω, ποια συναισθήματα θα έκανα σχεδόν τα πάντα για να αποφύγω;. Γράψε όλες τις απαντήσεις που σου έρχονται στον νου και, αφού φτιάξεις τη λίστα σου, ιεράρχησε πάλι αυτές τις αξίες πόνου κατά σειρά προτεραιότητας. Η πρώτη στη λίστα θα είναι εκείνη που θα έκανες όσα περισσότερα μπορείς για να αποφύγεις να  τη νιώσεις. Η δεύτερη θα είναι η αμέσως επόμενη σε ένταση κ.ο.κ.

Έχοντας φέρει τώρα στην επιφάνεια τις αξίες που έχεις σήμερα στη ζωή σου, ανακάλυψες τις αρχές που διέπουν τη ζωή σου, καθώς και το σύστημα πόνου-ηδονής που σε ωθεί.

Εάν θέλεις τώρα να παίξεις ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της ζωής σου (ξεκινώντας από την αρχή εάν χρειαστεί), χρειάζεται να πάρεις σήμερα κιόλας καινούργιες αποφάσεις.

Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:

  1. 1. Ποιες χρειάζεται να είναι οι αξίες μου για να δημιουργήσω το τελικό πεπρωμένο μου έτσι ώστε να είμαι ο καλύτερος που θα μπορούσα να είμαι και να έχω τη μεγαλύτερη ικανοποίηση όσο ζω;
  2. 2. Ποιες άλλες αξίες είναι απαραίτητο να προσθέσω στη λίστα προτεραιοτήτων της ζωής μου;

Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή έχεις την ίδια απορία που είχα και εγώ όταν δούλευα τις αξίες μου: μια χούφτα λέξεις πάνω σε ένα χαρτί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή και το πεπρωμένο μου; Και όμως, πίστεψε με, αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι και σημείο της εξέλιξης και της δύναμής σου.

Αν το κάνεις όμως και ξαναπρογραματίσεις την «πυξίδα» σου και κάνεις φορμάτ στο υποσυνείδητό σου, αυτές οι καινούργιες αξίες θα σε βοηθήσουν να οδηγείς το «σκάφος» σου (τη ζωή σου) το ίδιο καλά και στην μπουνάτσα και στη φουρτούνα και να ακολουθείς την πορεία που εσύ έχεις χαράξει προς το πεπρωμένο σου.

Φτιάξε λοιπόν τη νέα λίστα και έχε τη συνεχώς μπροστά σου για να παραμένεις στην πορεία σου και να οραματίζεσαι, να σκέφτεσαι και να νιώθεις τα οφέλη που σου προσφέρει το να ζεις σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ώσπου η προσδοκία των συναισθηματικών ανταμοιβών να σε προγραμματίσει έτσι ώστε να τους κάνεις μέρος της καθημερινής σου εμπειρίας.

Τελειώσαμε με τις αξίες. Ελπίζω να ήταν κατανοητές. Πάμε τώρα να δούμε τον δεύτερο τομέα, τους κανόνες.

Κανόνες

Για να δούμε τους κανόνες, θα πρέπει πρώτα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις:

  • Τι χρειάζεται να συμβαίνει για να νιώθεις καλά; Χρειάζεται να σε αγκαλιάζουν; Να σου κάνουν έρωτα; Να κερδίσεις ένα εκατομμύριο ευρώ; Να σε αναγνωρίσει ο εργοδότης σου; Να οδηγείς ένα τέλειο αυτοκίνητο; Να έχεις πνευματική φώτιση; Να αδυνατίσεις; Ή να απολαύσεις ένα ηλιοβασίλεμα;

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν χρειάζεται να συμβαίνει για να νιώθεις καλά. Πάρ’ το ως κανόνα. Σε πληροφορώ πως μπορείς να νιώσεις καλά τώρα αμέσως αν το επιλέξεις. Στο κάτω κάτω, όταν συμβούν όλα αυτά, ποιος είναι αυτός που θα σε κάνει να νιώσεις καλά; Εσύ ο ίδιος! Και η ερώτηση είναι: γιατί να περιμένεις λοιπόν;

Το μόνο που σε εμποδίζει σε αυτό είναι ο κανόνας (η πεποίθηση δηλαδή) που έχεις ότι για να νιώσεις καλά πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά. Ότι πρέπει να συμβαίνει κάτι. Αν δηλαδή γίνει αυτό, εγώ εξαρτώμαι από αυτό για να είμαι καλά.

Μπορείς να σπάσεις λοιπόν τον περιοριστικό κανόνα και να βιώσεις τη χαρά που αξίζεις τώρα. Αν έχεις έναν κανόνα σαν τους προηγούμενους για την ευτυχία, μπορείς να τον αλλάξεις σε κάτι σαν αυτόν: Τίποτα δεν χρειάζεται να συμβαίνει για να νιώθω καλά. Νιώθω καλά επειδή είμαι ζωντανός! Η ζωή είναι ένα δώρο και εγώ το γλεντάω!

Σε αυτό αναφέρεται η φράση του Αβραάμ Λίνκολν: «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όσο αποφασίζουν οι ίδιοι να είναι».

Αξίες λοιπόν είναι οι συναισθηματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και κανόνες είναι οι τρόποι και το πότε θα τις αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, εάν έχω κανόνα να χαίρομαι μόνο στη γιορτή μου ή όταν έχω ρεπό, θα χαίρομαι μόνο στη γιορτή μου ή στα ρεπό μου. Ενώ, εάν βάλω κανόνα να χαίρομαι κάθε φορά που αναπνέω, η ζωή μου θα είναι γεμάτη χαρά. Κατάλαβες λίγο την αρχή του πριν προχωρήσουμε; Εγώ καθορίζω τα πάντα και το τι θα νιώθω και το πότε.

Εδώ λοιπόν θα σου κάνω την ερώτηση: πώς ξέρουμε ότι ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας; Αυτό εξαρτάται απόλυτα, όπως ήδη σου είπα, από τους κανόνες που έχουμε, δηλαδή από τις πεποιθήσεις που έχουμε δημιουργήσει ο καθένας σχετικά με το τι χρειάζεται να συμβαίνει για να νιώθουμε επιτυχημένοι, ευτυχισμένοι, υγιείς κ.λπ.

Οι κανόνες είναι σαν ένα δικαστήριο σε μικρογραφία μέσα στον εγκέφαλό μας. Οι προσωπικοί κανόνες μας είναι οι τελικοί δικαστές και ένορκοι, οι οποίοι αποφασίζουν αν οι πράξεις μας είναι σύμφωνες με τα κριτήρια που θεωρούμε εμείς απαραίτητα για να βιώσουμε κάποια αξία μας. Και όταν αυτό συμβαίνει, τότε μόνο μπορούμε να γιορτάσουμε την ικανοποίηση που μας προσφέρει η αξία μας.

Οι προσωπικοί κανόνες μας είναι που καθορίζουν αν θα νιώσουμε καλά ή άσχημα σχετικά με οποιαδήποτε κατάσταση, αν θα δώσουμε στον εαυτό μας πόνο ή ηδονή! Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εξετάσεις τους κανόνες σου για να είσαι σίγουρος ότι είναι «έξυπνοι» και κατάλληλοι.

Για παράδειγμα, κάποιοι κανόνες ανθρώπων είναι: για να νιώσουν καλά, πρέπει να έχουν καμιά δεκαριά παιδιά, τα οποία να είναι πρώτα στο σχολείο τους, οι ίδιοι να είναι πρώτοι στις πωλήσεις στην εταιρία τους, να είναι δέκα κιλά πιο αδύνατοι από το κανονικό και να νιώθουν ήρεμοι και γαλήνιοι πάντα. Μπορείς να φανταστείς τώρα κάθε πότε νιώθει καλά ένας άνθρωπος με τέτοιους κανόνες; Μόνο όταν συμβούν αυτά. Και στερείται το αίσθημα της ικανοποίησης όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του.

Επομένως εξέτασε τους κανόνες σου και σιγουρέψου ότι σε εξυπηρετούν. Τι θέλουμε εξάλλου σε αυτή τη ζωή; Να περνάμε καλά όσο το δυνατόν περισσότερο. Γιατί να ορίσουμε να περνάμε καλά μόνο σε ορισμένες φάσεις που θα συμβούν κάποια γεγονότα και όχι συνεχώς;

Μέσα από τη συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους έχω μείνει έκπληκτος με το πώς τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν δημιουργήσει αμέτρητους τρόπους για να νιώθουν άσχημα (κανόνες πόνου) και μόνο λίγους τρόπους για να νιώθουν καλά (κανόνες ηδονής).

Ο νέος κανόνας που θα φτιάξεις, για να είναι έξυπνος και να σε εξυπηρετεί, πρέπει:

  • Να εξαρτάται μόνο από σένα.
  • Να σου δίνει ηδονή τώρα.
  • Να σου δίνει ηδονή και στο μέλλον.

Παράδειγμα: Υιοθέτησε τώρα έναν ποιοτικό κανόνα σύμφωνα με τα παραπάνω, που θα σου επιτρέπει να νιώθεις πιο συχνά ότι σε αγαπούν. Αν μέχρι σήμερα ο κανόνας σου για την αγάπη είναι: νιώθω αγάπη μόνο όταν μου λέει κάποιος διαρκώς ότι με αγαπά, μου φέρνει ακριβά δώρα, με πηγαίνει ταξίδια, με αγγίζει διαρκώς και είναι πρόθυμος να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν μόνο και μόνο για να με ευχαριστήσει, τότε οι φορές που θα νιώσεις ότι σε αγαπούν θα είναι μόνο τότε. Μετρημένες στα δάχτυλα δηλαδή.

Αν όμως αλλάξεις και απλουστεύεις τον κανόνα «νιώθω αγάπη κάθε φορά που κάνω σκέψεις αγάπης ή εκφράζω την αγάπη και την τρυφερότητά μου σε οποιονδήποτε, δηλαδή το κάνω εγώ, έχοντας την εξουσία να το κάνω συχνά», κάθε πότε θα ένιωθες αγάπη;

Επίσης σκέψου ότι μπορεί να έχεις κρεμαστεί από κανόνες που κάποτε στο παρελθόν σε είχαν βοηθήσει αλλά τώρα σε βλάπτουν. Π.χ. μπορεί στο σχολείο σου να σε βοήθησε ο κανόνας που έλεγε να είσαι ο πιο σκληρός της αυλής και να μη δείχνεις τα συναισθήματά σου, αλλά τώρα πόσο αποτελεσματικός είναι, ας πούμε, στη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης; Ή το να μη μιλάς σε αγνώστους σε προφύλαγε μεν ως παιδί, αλλά σήμερα ως ενήλικο σε φυλακίζει στην απομόνωση. Και πολλά άλλα που, όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να αλλάξουν.

Έχω ακούσει ένα πάρα πολύ καλό από κάποιον, που είχε τον εξής απλό κανόνα: «Κάθε μέρα πάνω από το χώμα… Είναι μια σπουδαία μέρα!»

Φτιάξε λοιπόν νέους και έξυπνους κανόνες για το τι χρειάζεται να συμβαίνει για να είσαι επιτυχημένος, να είσαι ασφαλής, να νιώθεις ότι σε αγαπούν κ.λπ. Άλλαξε τώρα κάθε παράλογο κανόνα που έχεις στη ζωή σου και δεν σου επιτρέπει να νιώθεις και να βιώνεις τις αξίες σου. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα για να ζήσεις τη ζωή σου, αλλά και να μοιραστείς με τον σύντροφό σου, καθώς επίσης για να διδάξεις με τη ζωή σου και τα παιδιά σου.

Επίσης να σου θυμίσω ότι οι επιτυχημένοι θεωρούν τα προβλήματα προσωρινά, σε αντίθεση με τους αποτυχημένους, που θεωρούν ακόμα και τα μικρότερα προβλήματα παντοτινά.

Και κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ένα πρόβλημα, αυτόματα το μυαλό σου να θέτει την ερώτηση: αυτό σημαίνει πόνο ή ηδονή;

Ιωακείμ Καραμανέας
Diploma in Health Studies, certification in Human Health, certification in Diet & Nutrition / Healthy Living, certification in Physical Education / Fitness Training Principles & Methods, specialization in work-out & training apps, συγγραφέας 20 βιβλίων διατροφολογίας και προπονητικής

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn