ygeia_1704.jpg

 

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να συνδεθεί συγκεκριμένος τύπος καρκίνου συγκεκριμένου ανθρώπου με συγκεκριμένη αιτία. Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ωστόσο ότι σημείωσαν πρόοδο στην προσπάθεια να υπάρξει ένα «μαύρο κουτί» που –όπως στα αεροπορικά δυστυχήματα– θα μπορεί να ρίξει φως στην αιτία κάθε καρκίνου, δεδομένου ότι κατά κάποιο τρόπο είναι «γραμμένη» στο DNA του. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell», συνέταξαν έναν κατάλογο γενετικών μεταλλάξεων που, σαν δαχτυλικά αποτυπώματα, θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνο τον περιβαλλοντικό παράγοντα (ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία, καπνός τσιγάρου, αλκοόλ κ.ά.) που ευθύνεται για τον καρκινικό όγκο ενός ασθενούς.

Σήμερα οι αιτίες πολλών καρκίνων είναι άγνωστες, καθώς οι γιατροί αδυνατούν να ξεχωρίσουν, ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς πιθανούς «ενόχους», ποια είναι η πραγματική αιτία για την καρκινογένεση σ’ έναν άνθρωπο. Ακόμη και στον καρκίνο των πνευμόνων, συχνά είναι ασαφές κατά πόσο ευθύνεται το κάπνισμα ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όμως οι όγκοι –όπως τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων– κρύβουν πολλές πληροφορίες που ανατρέχουν ως τις ρίζες τους. Οι ερευνητές εξέθεσαν βλαστικά κύτταρα σε δεκάδες καρκινογόνες ουσίες και κατέγραψαν πώς καθεμιά αλλάζει το DNA, όσο αναπτύσσεται ο καρκίνος. Προκύπτει έτσι μια «μοριακή υπογραφή» που παραπέμπει στην αιτία του καρκίνου. Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πρώτο κατάλογο τέτοιων «υπογραφών» από 41 καρκινογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ η λίστα στο μέλλον θα διευρυνθεί.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του Τμήματος Ιατρικής Γενετικής στο Κέμπριτζ δρ Σιρίνα Νικ-Ζαϊνάλ δήλωσε: «Οι μοριακές υπογραφές είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα που αφήνουν στο DNA οι καρκινογόνες ουσίες και, όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, καθεμιά είναι μοναδική, ξεχωριστή. Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους όγκους σαν τη σκηνή ενός εγκλήματος, κι έτσι, σαν εγκληματολόγοι, να εντοπίσουμε τον ένοχο και τους συνεργάτες του, που ευθύνονται για τον όγκο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn