ygeia_1504.jpg

 

Όσοι ταξιδεύουν σε εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως της Ασίας, είτε διαμένουν σε ξενοδοχεία είτε σε ιδιωτικά καταλύματα, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα και κατόπιν να τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους, σύμφωνα με νέα γερμανική επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ. Μέχρι τώρα οι έρευνες αναδείκνυαν ως κύριο παράγοντα κινδύνου την παραμονή σε ιδιωτικά καταλύματα, ωστόσο σύμφωνα με τη νέα έρευνα προστίθεται εξίσου και η παραμονή σε ξενοδοχεία, κάτι απρόσμενο όπως δήλωσαν οι ερευνητές. Μάλιστα, όσοι διαμένουν σε ξενοδοχείο είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με όσουν καταλύουν σε ξενώνες, χόστελ ή κάμπινγκ.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σχεδόν ο ένας στους πέντε (23%) προσβλήθηκε από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Όσοι ταξίδεψαν στη Δυτική, Νότια ή Ανατολική Ασία φάνηκε πως είχαν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο προσβολής συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για άτομα ηλικίας 20-30 ετών σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο. «Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της. Υπάρχει όμως κίνδυνος μόλυνσης ασθενών που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν σε σχέση με τις λοιμώξεις από βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά», δήλωσε η δρ Λιν Μέουρς του Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. «Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι πραγματικός κίνδυνος η παγκόσμια εξάπλωσή τους. Επομένως, είναι ανάγκη το κοινό να κατανοήσει ότι μπορεί να “κουβαλάει” το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn