episthmh-ygeia_1504.jpg

 

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας συγκριτικά με όσους το επιδιώκουν μόνοι τους, σύμφωνα με έρευνα του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial) του Λονδίνου με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς Μάγδα Λαμπρίδου, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «EuroPrevent 2019». Στην έρευνα συμμετείχαν 222 καπνιστές/στριες και οι σύντροφοί τους (99 καπνιστές/στριες, 40 πρώην καπνιστές/στριες και 83 μη καπνιστές/στριες), παρακολουθώντας ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας 16 εβδομάδων, στα οποία προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης με ειδικά τσιρότα, τσίχλες ή βαρενικλίνη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά το τέλος του προγράμματος το 65%-75% των ζευγαριών έκοψαν το κάπνισμα, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο έναντι όσων δεν είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα, αλλά και όσων έκαναν την ίδια προσπάθεια μόνοι/ες, χωρίς τον/τη σύντροφό τους.

Η κα Λαμπρίδου δήλωσε ότι οι άνθρωποι που σταματούν μόνοι τους το κάπνισμα συχνά νιώθουν απομόνωση και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα, τα ζευγάρια που το διακόπτουν μαζί στηρίζουν, ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον και αλληλοπαροτρύνονται να υιοθετήσουν εναλλακτικές συνήθειες και υγιέστερο τρόπο ζωής. Γι' αυτό, η επικεφαλής της έρευνας υπογράμμισε τη σημασία να περιλαμβάνονται ζευγάρια στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, με στόχο ένα νοικοκυριό απαλλαγμένο από καπνό.

Οι συνήθειες κάθε μέλους ενός ζευγαριού επηρεάζουν τον άλλο με ποικίλους τρόπους. Σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα, όταν ο ένας από τους δύο είναι πρώην καπνιστής, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει θετικό κίνητρο ώστε και ο άλλος να διακόψει τη βλαβερή συνήθεια, κάτι όμως που δεν διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της νέας μελέτης. Αντίθετα, σύμφωνα με την κα Λαμπρίδου, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο μη καπνιστής σύντροφος να υιοθετήσει τη συνήθεια του καπνιστή συζύγου».

Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιοπάθειες και το 90% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου είναι καπνιστές. Έχει διαπιστωθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο περίπου στο μισό.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn