ygeia_1204.jpg

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εξασφαλίστηκε στη χώρα μας σε προσιτή τιμή το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, πρώτης αιτίας θανάτου παιδιών παγκοσμίως, ώστε να εμβολιαστούν τα προσφυγόπουλα. Η πρωτοβουλία ανήκει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας υπέβαλαν σχετικό αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός», δηλαδή το πρόγραμμα που προσφέρει το εμβόλιο σε ειδική μειωμένη τιμή για κάθε παιδί «που ζει σε προσφυγικό καταυλισμό και βιώνει δύσκολες καταστάσεις», όπως αναφέρει ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης.

«Οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και GSK είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες που παράγουν εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, το οποίο είναι το ακριβότερο προϊόν στο βασικό πακέτο παιδικού εμβολιασμού σήμερα», εξηγεί η ανθρωπιστική ιατρική οργάνωση, προσθέτοντας: «Στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση των τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο φτάνει τα 540 δολάρια ανά παιδί. Η Γαλλία, επίσης χώρα υψηλού εισοδήματος, δίνει 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο, ενώ οι μικρότερες χώρες, με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη, βρίσκονται κάπου ανάμεσα: για παράδειγμα, ο Λίβανος δίνει περίπου 243 δολάρια. Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί» και είναι «η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε χώρα υψηλού εισοδήματος o “Ανθρωπιστικός Μηχανισμός” για την προμήθεια του εμβολίου σε προσιτή τιμή». 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βεΐζης αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ για κάθε δόση του εμβολίου (απαιτούνται τρεις δόσεις προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο για τον πνευμονιόκοκκο), τιμή 20 φορές ακριβότερη από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Σήμερα, η τιμή που εξασφαλίσαμε είναι στα 9 δολάρια ανά παιδί και για τις τρεις δόσεις». Επίσης, ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισημαίνει ότι «αυτή η προσφορά των δύο φαρμακευτικών εταιριών μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα Ηνωμένα Έθνη, με τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε χώρας, και δεν αφορά χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουμε έκκληση στις εταιρίες να διευκολύνουν τα κράτη και τους παρόχους θεραπείας να αγοράζουν τα εμβόλια σε προσιτές τιμές για να προστατεύουν ευάλωτα παιδιά που πρέπει επειγόντως να εμβολιαστούν. Είναι πολύ σημαντικό βήμα το ότι μπορούμε να εμβολιάζουμε παιδιά προσφύγων σε τόσο προσιτή τιμή, σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλα εμβόλια στον “Ανθρωπιστικό Μηχανισμό” και οι χώρες που φιλοξενούν παιδιά σε κρίση να μπορούν να επωφεληθούν από τις τιμές αυτές. Όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να μπορούν να θωρακίζονται από την πνευμονία, η οποία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αποκτώντας πρόσβαση στο συγκεκριμένο εμβόλιο σε προσιτή τιμή. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn