ygeia_1104.jpg

 

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο αναπτύσσουν άσθμα επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις οχημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας Σούζαν Άνενμπεργκ, που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2010-2015 για 194 χώρες και 125 μεγάλες πόλεις του κόσμου. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τα πορίσματα της μελέτης εκτιμάται ότι περίπου ένα στα οκτώ νέα περιστατικά παιδικού άσθματος ετησίως (13%) συνδέεται με τη ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου, ενώ δύο στις τρεις περιπτώσεις (το 64%) καταγράφονται σε αστικές περιοχές.

Οι ρύποι ευθύνονται περίπου για τα μισά περιστατικά παιδικού άσθματος στη Σαγκάη (που με 48% κατέχει το αρνητικό ρεκόρ ανάμεσα στις 125 μεγαλουπόλεις), ενώ τα οξείδια του αζώτου θεωρούνται ένοχα για πάνω από το ένα πέμπτο (20%) των διαγνώσεων παιδικού άσθματος σε 92 πόλεις ανεπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στις κινεζικές πόλεις, στη Μόσχα και στη Σεούλ, αλλά επίσης είναι παραπάνω από υπαρκτό σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λας Βέγκας (αυτές είναι οι τέσσερις αμερικανικές πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης του αέρα). Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία σε διαγνώσεις άσθματος εξαιτίας ρύπων του αέρα είναι το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σε απόλυτους αριθμούς τα περισσότερα νέα περιστατικά εμφανίζονται στην Κίνα (760.000 ετησίως), την Ινδία (350.000) και τις ΗΠΑ (240.000).

Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση που δυσκολεύει την αναπνοή και από την οποία πάσχουν περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους (92%) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος καταγράφονται σε χώρες που ήδη πληρούν τα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι συστάσεις του ΠΟΥ», υποστηρίζουν. Επίσης, από τη μελέτη προκύπτει ότι οι πόλεις με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν και υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, συνεπώς η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα έχει οφέλη και για το παιδικό άσθμα.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στις πόλεις όλου του κόσμου, αν μειωθεί η ρύπανση του αέρα. Η πρόσβαση σε πιο καθαρές μορφές μεταφορών, όπως η ηλεκτροκίνηση και η μετακίνηση με ποδήλατο και με τα πόδια, όχι μόνο θα μειώσει τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, αλλά επίσης θα μειώσει το άσθμα και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η κα Άνενμπεργκ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn