zaxarh_2903.jpg

Σίγουρα ήδη γνωρίζετε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης δεν είναι καλή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού σας, καθώς δεν είμαστε φτιαγμένοι να καταναλώνουμε πολύ από αυτήν και το σώμα θα αντιδράσει. Και πιθανότατα, παρ’ όλο που το γνωρίζετε αυτό, ακόμα το παρακάνετε!

Τα ζαχαρώδη ποτά, τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά γαλακτοκομικά είναι οι κύριες πηγές προστιθέμενης ζάχαρης. Αλλά ακόμα και τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα ψωμιά, η σάλτσα ντομάτας και οι πρωτεϊνικές ράβδοι, μπορούν να έχουν ζάχαρη κι έτσι πολύ εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί πλεόνασμα από αυτή στον οργανισμό μας. Για να το αναλύσουμε περαιτέρω, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις ετικέτες διατροφής, αφού μπορούν να αναγραφούν κάτω από πολλά ονόματα, όπως το σιρόπι αραβοσίτου, το νέκταρ αγαύης, ο χυμός ζαχαροκάλαμου ή η σακχαρόζη / σουκρόζη.

Ανεξάρτητα από το τι λέγεται, η ζάχαρη είναι ζάχαρη και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Ας δούμε λοιπόν πιο προσεκτικά πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας, ξεκινώντας από το κεφάλι και κατευθυνόμενοι προς τα δάχτυλα.

Το μυαλό σου

Η κατανάλωση ζάχαρης φέρνει στον εγκέφαλό σας ένα τεράστιο κύμα μιας χημικής αίσθησης που ονομάζεται ντοπαμίνη, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι πιο πιθανό να επιθυμείτε ένα γλυκό στις 3 μ.μ. από ένα φρούτο. Επειδή τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν κάνουν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει τόσο ντοπαμίνη, ο εγκέφαλός σας αρχίζει να χρειάζεται όλο και περισσότερη ζάχαρη για να έχει το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης. Αυτό προκαλεί την τάση για γλυκό μετά το δείπνο, που είναι τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί.

Η διάθεσή σου

Η περιστασιακή σοκολάτα ή το μπισκότο μπορούν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αυξάνοντας γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όταν όμως τα επίπεδά σας πέφτουν καθώς τα κύτταρά σας απορροφούν τη ζάχαρη, μπορεί να αισθανθείτε αγχωμένοι και ανήσυχοι. Αλλά, εάν καταναλώνετε πολύ συχνά τέτοια προϊόντα, η ζάχαρη αρχίζει να επηρεάζει τη διάθεσή σας. Οι μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες.

Τα δόντια σου

Μπορεί να μας φαινόταν παράξενο όταν ήμασταν μικροί, αλλά η μητέρα μας είχε δίκιο: οι καραμέλες μπορούν να κάνουν τα δόντια σας να σαπίσουν. Τα βακτήρια, που προκαλούν κοιλότητες, αγαπούν να τρώνε τη ζάχαρη που παραμένει στο στόμα σας αφού φάτε κάτι γλυκό.

 Οι αρθρώσεις σου

Εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για να αποφεύγετε τη ζάχαρη. Η κατανάλωση πολλών γλυκισμάτων έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τον πόνο στις αρθρώσεις λόγω της φλεγμονής που προκαλούν στο σώμα. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το δέρμα σου

Μια άλλη παρενέργεια της φλεγμονής της ζάχαρης: μπορεί να κάνει τη γήρανση του δέρματός σας γρηγορότερη. Η ζάχαρη προσκολλάται στις πρωτεΐνες κατά την κυκλοφορία του αίματός σας και δημιουργεί επιβλαβή μόρια, που ονομάζονται προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης. Αυτά τα μόρια κάνουν ακριβώς αυτό που φαίνεται από το όνομά τους ότι κάνουν: προκαλούν γήρανση στο δέρμα σας. Έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, τις πρωτεΐνες που το κρατούν σφριγηλό και νεανικό. Το αποτέλεσμα; Ρυτίδες και χαλαρή επιδερμίδα.

Το ήπαρ σου (το συκώτι)

Η αφθονία ζάχαρης μπορεί να κάνει το ήπαρ σας να γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη, μια σημαντική ορμόνη που βοηθά τη μετατροπή της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν είναι σε θέση να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Η καρδιά σου

Όταν τρώτε περίσσεια ζάχαρης, η επιπλέον ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες σας. Κάνει τα τοιχώματά τους να μεγαλώνουν ταχύτερα από το κανονικό και να τεντώνονται, γεγονός που προσθέτει στρες στην καρδιά σας και τη βλάπτει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (τουλάχιστον το 25% των θερμίδων τους προέρχεται από προστιθέμενη ζάχαρη) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους των οποίων η δίαιτα περιλαμβάνει λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων τους από την πρόσθετη ζάχαρη.

Το πάγκρεάς σας

Όταν τρώτε, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Αλλά, εάν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη και το σώμα σας σταματά να ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, το πάγκρεάς σας αρχίζει να παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη. Τελικά το υπερβολικά εργαζόμενο πάγκρεας θα καταρρεύσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα αυξηθούν, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.

 Οι νεφροί σου

Εάν έχετε διαβήτη, η πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα του σακχάρου στο αίμα σας. Μόλις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τα νεφρά αρχίζουν να αφήνουν την περιττή ζάχαρη στα ούρα σας. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτα, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεφρά, εμποδίζοντάς τα να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να φιλτράρουν τα απόβλητα στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Το βάρος του σώματός σας

Αυτό πιθανώς δεν είναι μια άγνωστη είδηση ​​για εσάς: όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερο ζυγίζετε. Και προσοχή στα «αθώα» ενεργειακά ποτά και τα αλκοολούχα, που έχουν πολλή ζάχαρη.

Η σεξουαλική υγεία σας

Ύστερα από αυτό που θα σας πω μπορεί να θελήσετε να παραλείπετε το επιδόρπιο μετά το βραδινό σας. Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την αλυσίδα των λειτουργιών που απαιτούνται για μια στύση. Μια κοινή παρενέργεια των χρόνιων υψηλών επιπέδων ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος είναι ότι μπορούν να κάνουν τους άντρες σεξουαλικά ανίκανους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζεται το κυκλοφορικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας και χρειάζεται να λειτουργεί σωστά για να προκαλέσει και να διατηρήσει μια στύση.

Ιωακείμ Καραμανέας
Diploma in Health Studies, certification in Human Health, certification in Diet & Nutrition / Healthy Living, certification in Physical Education / Fitness Training Principles & Methods, specialization in Work-out & Training Apps, συγγραφέας 20 βιβλίων διατροφολογίας και προπονητικής

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn