ygeia-1203.jpg

 

Ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι δυνατόν να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων στις ΗΠΑ, καθώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους ασθενείς με την εν λόγω ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση. Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντιλράτζ Γκρεγκουάλ, που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Ophthalmology Retina» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει όσους πάσχουν από σοβαρή άνοια λόγω Αλτσχάιμερ απ’ αυτούς που αντιμετωπίζουν απλώς μια ήπια γνωστική διαταραχή.

Μέχρι σήμερα η διάγνωση του Αλτσχάιμερ συνιστά σοβαρή πρόκληση, καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους. Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται απλώς με τη βοήθεια τεστ μνήμης και με την παρατήρηση αλλαγών στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση, έχει ήδη προχωρήσει στον εγκέφαλο. Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν νέους, γρήγορους και οικονομικά προσιτούς τρόπους για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ όσο γίνεται σε πιο πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση της οπτικής τομογραφίας συνοχής-αγγειογραφίας (γνωστής και ως OCT-αγγειογραφίας), μιας μη επεμβατικής τεχνικής ακριβείας για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας. Επειδή ουσιαστικά ο αμφιβληστροειδής αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα «παράθυρο» στην αναγνώριση του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 37 πασχόντων από ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων. Διαπιστώθηκαν διαφορές στην πρώτη ομάδα ασθενών (πιο αραιό δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων και λεπτότερο στρώμα αμφιβληστροειδούς), σε σχέση τόσο με τη δεύτερη υποκατηγορία όσο και με το δείγμα των υγιών. Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν με την ίδια οφθαλμολογική εξέταση να γνωρίζουν την υγεία τόσο των ματιών όσο και του εγκεφάλου, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι πρόωρο.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn