ygeia-0102.jpg

 

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, αναιρούνται όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε για τον έλεγχο του σταθερού σωματικού βάρους με τη λήψη του πρωινού μας γεύματος. Για την ακρίβεια, η μελέτη θεωρεί πως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια κιλών, αλλά και η αποφυγή του δεν παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, με επικεφαλής τη Φλάβια Τσικουτίνι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας & Προληπτικής Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» («BMJ»), αξιολόγησαν 13 τυχαίες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό (κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες τη μέρα) σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Επίσης όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά.

Ακόμα, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στον ρυθμό μεταβολισμού ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι εξάλλου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι.

«Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής των ενηλίκων, ώστε να περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Μολονότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί συχνά να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός στο να συστήσει το πρωινό ως μέθοδο απώλειας βάρους για τους ενήλικες, καθώς μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn