diatrofi_sta_sxoleia.jpg

Την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος στα σχολεία, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια. Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο ο υπουργός συνομίλησε με δασκάλους και μαθητές, στους οποίους στη συνέχεια μοίρασε φρούτα και λαχανικά.

«Στόχος τους προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά από Έλληνες αγρότες, τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα που, πέρα του προφανούς, ότι στοχεύει στην επαφή των παιδιών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει επίσης στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών».

 

Το πρόγραμμα

 

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τους μαθητές με στόχο τη διαρκή αύξηση του μεριδίου των προϊόντων αυτών στο διαιτολόγιό τους κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, ιδίως στη σταθεροποίηση των αγορών και τη διασφάλιση του εφοδιασμού τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

 

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος της εθνικής στρατηγικής με την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος από τα παιδιά. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 5% των παιδιών που καταναλώνουν 1-2 φρούτα την ημέρα, 4% αύξηση των μαθητών που καθημερινά καταναλώνουν λαχανικά, 5% αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν γάλα στο πρωινό τους, καθώς και αύξηση των γνώσεων των παιδιών σχετικά με την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνει 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνει μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνει και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνει καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνει καθόλου λαχανικά καθημερινά.

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με τον συνολικό αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν να αγγίζει τις 150.000. Θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών, όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά., καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml ανά μαθητή.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.