lezada_oct29.jpg

 

Η εθελοντική ομάδα IerapetraV2 συστάθηκε στην Ιεράπετρα το 2012 με στόχο τη δραστηριοποίηση των πολιτών για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Έπειτα από αρκετά επιτυχημένα project, όπως αναπλάσεις δημόσιων χώρων (ανακαίνιση υπαίθριας σκακιέρας, αγορά και εγκατάσταση ρολογιού στο κεντρικό καμπαναριό της πόλης), εγκαταστάσεις πρασίνου, διαμόρφωση φιλοζωικών υποδομών (αγορά και εγκατάσταση σταθμών σίτισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων), καθαριότητα σε πολλά σημεία της Ιεράπετρας και πολλά ακόμα, δημιουργήθηκε η ανάγκη από τους ίδιους τους πολίτες να μεταφερθεί η θετική ενέργεια της ομάδας και στον φιλανθρωπικό τομέα ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες.

Το 2014 η ομάδα ιδρύει τον θεσμό Ierapetra United, ενώνοντας τους κοινωνικούς φορείς της πόλης κάτω από έναν ενιαίο σκοπό. Δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Χαρούλης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μιχάλης Τζουγανάκης αλλά και οι αδερφοί Στρατάκη, βοήθησαν αφιλοκερδώς την ομάδα, ενώ δημοφιλείς ερμηνευτές, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Βασίλης Σταυρακάκης, συμμετείχαν με τη σειρά τους σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.

Το αποτέλεσμα; Γέμισε αρκετές φορές το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης, ανακουφίστηκαν έμπρακτα αδύναμες οικογένειες με συγκεκριμένες αποστολές, χορηγήθηκαν τα έξοδα νοσηλείας και φροντίδας σε ασθενείς, δημιουργήθηκαν/αναβαθμίστηκαν υποδομές σε φορείς (όπως υγειονομικές εγκαταστάσεις για αιμοδοσίες και κάλυψη πάγιων εξόδων), αγοράστηκε ιατρικός εξοπλισμός (υπερηχογράφος, εμβόλια και φάρμακα) και πολλά ακόμα, που μπορεί να ανακαλύψει εύκολα κάποιος στα social media της ομάδας.

Μετά τη μοναδική επιτυχία και αγάπη του κόσμου για την πρώτη διοργάνωση το 2016 ανακοινώθηκε η δεύτερη προσπάθεια του project, που στόχο είχε την κατασκευή κινητής υγειονομικής μονάδας για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ιεράπετρας.

Έπειτα από προσπάθειες τριών ετών, εμπόδια που προσπεράστηκαν, συνεισφορές από δεκάδες φορείς και ιδιώτες της περιοχής αλλά και αμείωτο ενδιαφέρον από τους εθελοντές του Ierapetra United, οι οποίοι χρειάστηκε να καλύψουν και με πολλά προσωπικά έξοδα τις ανάγκες που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολυπόθητης μονάδας, της πρώτης στο είδος της σε όλη την Κρήτη! Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεράπετρας & Σητείας κ.κ. Κύριλλου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, η ομάδα παρέδωσε την κινητή υγειονομική μονάδα στο Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού και στον δήμο Ιεράπετρας. Μαζί εγκαινιάστηκε και ένα δεύτερο όχημα διάσωσης και επέμβασης, στο οποίο η ομάδα είχε συμβάλει στην αγορά από την πρώτη διοργάνωση του Ierapetra United. Η χαρά των εθελοντών μεγάλη, αφού έκλεισε επιτυχημένα ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών και επίπονου αγώνα.

Συγκεκριμένα, η νέα υποδομή θα παρέχει:

  • Πραγματοποίηση εσωτερικών δρομολογίων πρόληψης και θεραπείας στην πόλη της Ιεράπετρας.
  • Θάλαμο με προδιαγραφές ασθενοφόρου, ιδανικό και για μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων Covid 19 έπειτα από σχετική διαμόρφωση.
  • Eπισκέψεις στα χωριά της περιοχής και δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.
  • Επισκέψεις και εξετάσεις στα παιδιά των σχολείων της πόλης (οδοντιατρικές, παιδιατρικές κ.ά.)
  • Περιοδεία της μονάδας και καμπάνιες για προληπτικές εξετάσεις, όπως εκστρατείες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ημερίδες κ.ά.
  • Πλήρης εξοπλισμός της μονάδας για έκτακτα περιστατικά: μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών, οξυγόνο, ειδικό ανακλινόμενο κρεβάτι-φορείο, κάθισμα τραυματία, παροχή ρεύματος, αναπνευστήρας, απινιδωτής κ.ά.)
  • Εξοπλισμός της μονάδας για νυχτερινές επεμβάσεις με πρόσθετο φωτισμό.
  • Ειδικός αριθμός κλήσης χωρίς αναμονή και ανακατεύθυνση γραμμής.
  • Παρουσία της μονάδας ως κινητού ιατρείου σε εκδηλώσεις εμβολιασμού, περίθαλψης και συγκομιδής προσφύγων αλλά και εκδηλώσεις μεγάλης προσέλευσης για άμεση δράση.
  • Πραγματοποίηση αιμοδοσιών.
  • Παρουσία και υποστήριξη σε εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης πάνω σε χρόνια νοσήματα ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.
  • Όλες οι υπηρεσίες της κινητής υγειονομικής μονάδας θα παρέχονται απολύτως δωρεάν σε όλους από το Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας.

Οι εθελοντές ευχαρίστησαν εκ μέρους του εκπροσώπου τους Γιώργου Μπαλοθιάρη για ακόμα μία φορά τους χορηγούς, τους κοινωνικούς φορείς και το Τμήμα Ερυθρού Σταυρού για την αμέριστη στήριξη που τους παρείχαν. Δεν δίστασαν να αναφερθούν και στη σπουδαία φιλοξενία της Μητρόπολης αλλά και του κλήρου της περιοχής, που τίμησε σύσσωμος την εκδήλωση με την παρουσία του, κάνοντας την απουσία της Περιφέρειας Κρήτης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ακόμα πιο ηχηρή. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση του επόμενου στόχου, που θα αναδειχθεί μέσα από προτάσεις των πολιτών στα social media της ομάδας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn