navagosostes.jpg

Ναυαγοσώστης:  ο γιατρός και ο διασώστης των παραλιών και των πισίνων. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει εκατοντάδες ανθρώπους της που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια που απολάμβαναν το μπάνιο τους είτε σε κάποια παραλία της χώρας είτε σε κάποια πισίνα. Τα νούμερα που ακολουθούν είναι τρομακτικά: Όλο το 2016 είχαμε 146 πνιγμούς, ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2017 165 συνάνθρωποί μας είχαν χάσει τη ζωή τους κάνοντας αυτό που τους ευχαριστούσε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το 70% των πνιγμών έχει γίνει σε θάλασσες, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες και ποτάμια. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν τις μεσημεριανές ώρες (42%) και κυρίως σε ηλικίες άνω των 70 ετών, ενώ μεγάλη θνησιμότητα παρατηρείται και στις ηλικίες από 0 έως 5. Στα νούμερα που αναφέρουμε δεν έχουμε συμπεριλάβει τα θαλάσσια ατυχήματα ή τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, ευελπιστώντας ότι θα ξεφύγουν από τις κακουχίες που υπέμεναν στις πατρίδες τους.

Έχοντας αυτά τα νούμερα υπόψη τους, όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ιδιωτικές πισίνες ή εκμεταλλεύονται παραλίες προσπαθούν να διαφυλάξουν τους πελάτες τους, να τους προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, αλλά και μία επιπλέον υπηρεσία με το να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες.

Τα ξενοδοχεία που αναρτούν τις θέσεις εργασίας τους μέσα από τις σελίδες του skywalker.gr ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι να αναρτούν αγγελίες για ναυαγοσώστες, ενώ για την καλοκαιρινή περίοδο που είναι ήδη σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναρτηθεί πάνω από 75 θέσεις, ενώ υπάρχουν ακόμα αναρτημένες και διαθέσιμες προς κάλυψη 18 θέσεις, που είναι κατανεμημένες ως εξής: από 4 στην Κω και στη Χαλκιδική, 2 σε Αθήνα και Ρόδο και από 1 στην Εύβοια, στην Κρήτη, στη Θάσο, στη Μύκονο, στη Σάμο και στη Σκιάθο.

Τα προσόντα που χρειάζεται να έχει ένας ναυαγοσώστης είναι το δίπλωμα ναυαγοσωστικής σε ισχύ, η καλή γνώση αγγλικών, η προϋπηρεσία σε θέση ναυαγοσώστη σε πισίνα ή παραλία από 2 έως 3 έτη. Αν είναι απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας ή αντίστοιχης σχολής, θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ζητείται να έχει και γνώσεις πρώτων βοηθειών ή διάσωσης.

Σημαντικό ρόλο για τη θέση του ναυαγοσώστη παίζει η προσεγμένη εμφάνιση, το πόσο επικοινωνιακός είναι, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη και η εγρήγορση. Η τεχνολογία με τη χρήση των drones μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων, αλλά οι απόψεις διίστανται αν και κατά πόσο αυτά παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των παραθεριστών.

Αν μια παραλία ή πισίνα έχει ναυαγοσώστη, αυτό δεν σημαίνει ότι οι λουόμενοι δεν πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τα μέτρα που έχουν παρθεί σε μία παραλία, να υπακούν στις οδηγίες του ναυαγοσώστη και να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα ενός ατυχήματος.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn