img12391_3975.jpg

Οι ιατρικοί επισκέπτες και οι πωλητές φαρμακείου, αποκαλούμενοι και «πωλητές υγείας», έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στα τυπικά και στα επιθυμητά προσόντα. Η συνεισφορά τους είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Είναι τα επαγγέλματα που μεταφέρουν το προϊόν από τα ιατρικά εργοστάσια στους ιατρούς και στους φαρμακοποιούς και μέσα από αυτούς στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, που κατά καιρούς καλούμαστε να ξεπεράσουμε.

Το skywalker.gr έχει ανοικτές θέσεις εργασίας αυτή την περίοδο και για τις δύο ειδικότητες και συγκεκριμένα 32. Οι 24 είναι για ιατρικούς επισκέπτες, ενώ οι 8 για πωλητές φαρμακείου. Στο τελευταίο εξάμηνο έχουν δημοσιευτεί και καλυφθεί πάνω από 200 θέσεις εργασίας. Τα νούμερα μοιάζουν φτωχά, όμως είναι παραπλανητικά, αφού η κάθε αγγελία μπορεί να απευθύνεται σε 3 έως 5 νομούς, ενώ για την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία οι εταιρίες αναζητούν 2 με 4 στελέχη για την κάλυψη των αναγκών τους. Αν κάνουμε τη μαθηματική πράξη, τότε μιλάμε για εταιρίες που αναζητούν περίπου 350 στελέχη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.  

Τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για να στείλουν το βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις εργασίας είναι το πτυχίο σε ιατρικά ή παραϊατρικά επαγγέλματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή από δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικών είναι απαραίτητη, αν υπάρχει και πιστοποίηση για τη γνώση τους, τότε πολλές εταιρίες το θεωρούν επιπλέον προσόν. Η εμπειρία σε πωλήσεις και ειδικά σε φαρμακείο αξιολογείται θετικά από τους υπευθύνους πρόσληψης πωλητών υγείας. Τέλος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης.

Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στους πωλητές υγείας υπάρχουν και οι ήπιες δεξιότητες, που πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από τα βιογραφικά και να προβάλλονται με το καλύτερο και πιο δυνατό τρόπο σε μία προσωπική συνέντευξη. Οι δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρίες από τους υποψηφίους είναι οι επικοινωνιακές, να μπορούν να λειτουργούν σε ομάδες, αλλά και σε συνθήκες πίεσης (μην ξεχνάμε  ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός στα φαρμακευτικά προϊόντα). Η ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων και εμπιστοσύνης με τους πελάτες είναι ένα προσόν που μπορεί να σας οδηγήσει σε μία πετυχημένη καριέρα στον κλάδο των πωλήσεων. Η μεθοδικότητα, η ανάληψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων, ο προσανατολισμός στο αποτέλεσμα αποτελούν εφόδια για να μπορέσετε να αναλάβετε μία θέση εργασίας σε κάποια φαρμακευτική επιχείρηση. Η φιλοδοξία και η διάθεση για εργασία είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να κατέχουμε ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε, αλλά οι πωλητές υγείας πρέπει να τα έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τα καθήκοντα των ιατρικών επισκεπτών / πωλητών φαρμακείου είναι η ενημέρωση των ιατρών και των φαρμακοποιών για τα νέα προϊόντα, η ανάπτυξη και η διατήρηση των πελατολογίων τους και η παραγγελιοληψία.

Το επάγγελμά τους έχει δυσκολίες και γι’ αυτό η εκπαίδευσή τους είναι συνεχής, μιας και η εξέλιξη των φαρμάκων και των υποπροϊόντων τους είναι δεδομένη. Τα ωράριά τους είναι ασταθή, μπορεί να δουλεύουν σε βάρδια πρωί ή απόγευμα ή να πρέπει να μετακινούνται αρκετά είτε μέσα στην ίδια τους την περιφέρεια είτε εκτός έδρας. Τα ραντεβού των γιατρών με τους ασθενείς είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ το ωράριό τους.

Το επάγγελμά τους είναι πολύ δύσκολο και επίπονο, όμως έχει πολλές προοπτικές εξέλιξης, μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα για την υγεία σου, αποκτάς πολλές αντοχές και, εφόσον το αγαπήσεις και του αφοσιωθείς, γίνεται και αρκετά επικερδές.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός Διευθυντής – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.