sel.9a.jpg

Ξεκίνησε το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques, CEUCO, www.ceuco.com, http://europegastronomy-athens2018.com) μαζί με την παράλληλη έκθεση τουρισμού, γαστρονομίας και οίνου (19, 20 και 21 Οκτωβρίου, Ζάππειο), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου, Πειραιώς 73) και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων (16 Οκτωβρίου, Πειραιάς) με θέμα τον μητρικό θηλασμό.

Ο κ. Κ. Μουζάκης (πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής) δήλωσε: «Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στην Ελλάδα μας, με μια εβδομάδα (15 έως 21 Οκτωβρίου) που αξίζει η Ελλάδα μας και η ελληνική κουζίνα, η γνήσια, η τοπική. Δηλαδή όλος ο γεωργικός πλούτος, η κτηνοτροφία και η αλιεία μαζί με τις μοναδικές γεύσεις και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και φυσικά τον κανόνα κάθε τοπικής κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της.

»Γι’ αυτό τον λόγο ιδρύθηκε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις” ΑΜΚΕ, που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη βιωσιμότητα, να προωθεί τις τοπικές επιχειρήσεις και να τιμά τη γαστρονομική και οινική παράδοση, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ελληνική οικογένεια.

»Γι’ αυτό τον λόγο σήμερα 15 Οκτωβρίου ξεκινά το ταξίδι που αξίζει η Ελλάδα μας σε ένα από τα βασικά θέματα του οκταήμερου αυτού event, του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου. Συνεχίζουμε το όραμά μας, τον σκοπό μας και τους στόχους μας δίπλα σε κάθε υγιή εκδήλωση για την προώθηση της Ελλάδας!»

Στο προηγούμενο συνέδριο, του 2017, στην Κόρντοβα της Ισπανίας το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου και της γαστρονομίας και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς από δέκα περίπου ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανάλογα μεγάλη συμμετοχή είχαν και τα άλλα συνέδρια του CEUCO. Ο πρόεδρός του κ. Carlos Martin Cosme, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας στην Ευρώπη και τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα για τη διοργάνωση του Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

Οι σύνεδροι είναι κυρίως από όλη την Ευρώπη, από τις διάφορες αδελφότητες γαστρονομίας και οινολογίας. Αναμένονται περίπου 350 σύνεδροι από διάφορα μέρη και 100 περίπου από την Ελλάδα. Τη Δευτέρα 15/10 ένα πούλμαν με τους πρώτους συνέδρους πραγματοποίησε γαστρονομική επίσκεψη, συνέχισαν σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας και θα συνεχίσουν κάθε μέρα με τη φροντίδα της MACT Media Group (Συγγρού 72, 117 42 Αθήνα, 211 0129575, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επισκέψεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 10:00 στο Ζάππειο μία από τις φημισμένες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας θα είναι η απονομή των Awards Aurum 2018, τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν να τιμήσουν και να εξάρουν την προσφορά προσωπικοτήτων που πορεύονται στον χώρο της γαστρονομίας και του οίνου, του τουρισμού και του πολιτισμού, της κουλτούρας και της ιστορίας.

Οι δεκατέσσερις κατηγορίες των Awards Aurum 2018 περιλαμβάνουν λεπτομερώς όλες τις εκφάνσεις της προσφοράς των ανθρώπων που τα λαμβάνουν.  Το CEUCO ανακοίνωσε την απόφασή του να απονείμει τη 13η σειρά βραβείων στους παρακάτω:

Κατηγορία                                                                                                  Βραβευόμενος

Aurum of Honor 2018

κα Έλενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού, Ελλάδα

Άριστο Ευρωπαϊκό Εστιατόριο 2018

1. Restaurante Panoramico Infante, Praia Verde, Castro Marim, Πορτογαλία

2. Trattoria Al Bersagliere, Βερόνα, Ιταλία

Άριστο Ευρωπαϊκό Εστιατόριο Ξενοδοχείου 2018

Castelli Hotel Restaurant, Ελλάδα

Άριστο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Γαστρονομίας 2018

Fête de la Coquille Saint Jacques des Côtes d’Armour, Γαλλία

Άριστο Ευρωπαϊκό Οινοποιείο 2018

1. Vinho Arinto de Bucelas, Boição, Πορτογαλία

2. Triantafyllopoulos Winery, Ελλάδα

3. Azienda Agricola Le Carline, Ιταλία

4. Nikolou Winery, Ελλάδα

5. Bodegas Vicente Gandía, Ισπανία

Άριστη Ευρωπαϊκή Αγροδιατροφική Κατάσταση 2018

Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», Ελλάδα

Άριστη Ευρωπαϊκή Περιοχή στον Τουρισμό και στη Γαστρονομία 2018

Região do Turismo do Algarve, Πορτογαλία

Άριστος Ευρωπαίος Παραδοσιακός Παραγωγός 2018

Edmond Fallot, La Moutarderie, Γαλλία

Άριστο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο 2018

Gasterra, Universidad de Alicante, Ισπανία

Άριστη Ευρωπαία Chef 2018

Miss Florita de Jesus Morais Alves, Μακάο, Κίνα

Άριστος Ευρωπαίος Μικροζυθοποιός 2018

Brasserie de l’Abbaye de Villers en Brabant, Βέλγιο

Άριστη Ευρωπαϊκή Αγροδιατροφική Πρωτοβουλία

Ëcotrophélia, Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Αδελφότητα 2018

Cofradía del Vino de Cangas, Ισπανία

Άριστη Ευρωπαϊκή Δομή στον Τουρισμό και στη Γαστρονομία 2018

Υπουργείο Τουρισμού, Ελλάδα

Και για όσες περιοχές είναι άβολο να οργανωθούν επισκέψεις συμμετεχόντων του συνεδρίου η MACT Media Group έχει οργανώσει έκθεση τοπικών φημισμένων παραδοσιακών προϊόντων μέσα στο Ζάππειο, ανοιχτή για όλους, συνέδρους και απλούς επισκέπτες, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 19, 20 και 21 Οκτωβρίου.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Μοδούσα» από τον κόλπο της Γέρας Λέσβου (www.modousa.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2251 103574, 6932 607549), η οποία προσέφερε μια ειδική συσκευασία 100 ml (που είναι αποδεκτή να μεταφέρεται με το αεροπλάνο) σε όλους τους συνέδρους κατά το επίσημο gala-δείπνο του Σαββάτου από το εξαιρετικό ελαιόλαδο «Μοδούσα» ως έναν πραγματικό ποιοτικό πρεσβευτή των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Όλοι οι εξειδικευμένοι συμμετέχοντες σε θέματα γαστρονομίας και οίνου μπορεί να γίνουν πραγματικοί πρεσβευτές του εξαιρετικού ελαιολάδου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα» στις περιοχές και τις πατρίδες τους.

Οι συνεδριακές δραστηριότητες άρχισαν με την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στο κτίριο της ICOMOS (Πειραιώς 73), τις οποίες τίμησε με τη συμμετοχή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε συνδιοργάνωση με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Με πολύ ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες άκουσαν τόσο τον κ. Κόκκαλη, όσο και τον κ. Γιάννη Κοντογιάννη (πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη (πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου), τον κ. Πέτρο Φιλίππου (αντιπεριφερειάρχη Αττικής), την κα Ευανθία Βοναζούντα (executive chef, διευθύντρια Γυναικών Λέσχης Αρχιμαγείρων), την κα Joanna Ochniak (πρόεδρο Γυναικών Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων), την κα Δήμητρα Καραβάνα (γεωργό, αμπελουργό, οινοποιό) και τον κ. Ταξιάρχη Φαρμάκη (εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής).

Στην πρώτη εκδήλωση της εβδομάδας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», μια εκδήλωση των αγροτών για τις αγρότισσες, συμμετείχαν ακόμα οι: κ. Αθανάσιος Κελμάγερ (πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών»), ο οποίος πρόσφερε από ένα τριαντάφυλλο σε όλες τις συμμετέχουσες, κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος (Ραγιάν, Κιλκίς), κ. Στέλιος Μαστοράκος (σχολή κρέατος Meat Pro), κα Γιάννα Μίχου (διευθύντρια ανθρώπινων πόρων, Skywalker.gr), κα Λίτσα Μωραΐτη (Πρόβειο Κορδαλή), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (κτηνοτρόφος), κα Κατερίνα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), κα Δέσποινα Γαζωράκη (Χασιά), κα Λέτα Δαρσακλή (κτηνοτρόφος, Αυλώνας), κα Έλμα Νάνου (κτηνοτρόφος), κα Λένια Κοντογούρη (κοινωνιολόγος), κα Μαρία Καποδίστρια (κτηνοτρόφος), κ. Φάνης Λέκκας (κτηνοτρόφος), κ. Κώστας Ρούσσης (κτηνοτρόφος), κ. Κώστας Μαντζουράνης (ΚΟΙΝΣΕΠ «Κυκεών»), κ. Δημήτρης Φυντάνης (εκδότης της εφημερίδας «Στέντορας»), κ. Αντώνης Μιχαλοδημητράκης (κτηνοτρόφος) και πολλοί άλλοι και άλλες.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn