H_agrotikh_anaptyksh_isoutai.jpg

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αγροτικός τομέας φροντίζει το 70% περίπου της επιφάνειάς της, ενώ ο πληθυσμός της υπαίθρου της Ε.Ε. είναι περίπου στο 50% του συνολικού πληθυσμού της. Ταυτόχρονα ένα αξιόλογο ποσοστό κατοικεί σε πολύ μεγάλες πόλεις, όπου η έννοια της τοπικής ανάπτυξης μετασχηματίζεται σε αστικό σχεδιασμό. Έτσι πολύ εύκολα μπορούμε να αντιστοιχίσουμε, σχεδόν να ταυτίσουμε, τις έννοιες της τοπικής (κοινοτικής) ανάπτυξης με έννοιες της αγροτικής ανάπτυξης.

H Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.etagro.gr) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτικής Οικονομίας (1-2 Νοεμβρίου 2018), το οποίο έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 30 ετών συνεχούς επιστημονικής παρουσίας της, με θέμα: «Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη της υπαίθρου στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή».

Καθώς το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών γενικότερα αποτελεί κοινό στόχο για τους εμπλεκόμενους με την αγροτική οικονομία και πολιτική, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας φιλοδοξεί να αποτελέσει το βήμα από το οποίο θα παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ψηφιακή εποχή για την ανάπτυξη όλων των τομέων του αγροτικού χώρου.

Το συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την εθνική και κυρίως για την αγροτική οικονομία.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας θα γίνει στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, 546 36, Θεσσαλονίκη).

Με αυτές τις σκέψεις παρακολουθήσαμε (από την αρχή μέχρι το τέλος και έχει σημασία η έκφραση «μέχρι το τέλος») με πολύ ενδιαφέρον τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (3 Μαΐου 2018) στη Λάρισα (www.agribusiness2018.economist.com), που οργάνωσε ο «Economist». Από την «πασαρέλα» του βήματος του συνεδρίου πέρασαν σχεδόν όλοι, ενώ απ’ έξω βρέθηκαν οι απελπισμένοι (και λόγω των επιλογών τους) κτηνοτρόφοι, για την ακρίβεια ευάριθμοι «εκπρόσωποι» των κτηνοτρόφων, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και μετά με πορεία 120 μέτρων (όσα και τα άρθρα του Συντάγματος της Ελλάδας) μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου, όπου μέσα ακούγονταν οι παράλληλοι λόγοι (όχι διάλογοι) των εισηγητών.

Το ενδιαφέρον όλων μας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τον αγροτικό τόπο, διότι ο χώρος παραγωγής πραγματικού πλούτου είναι ο αγροτικός τομέας και η ύπαιθρος. Πρέπει μέχρι το 2050 ο μοναδικός χώρος παραγωγής τροφής να παραγάγει 70% περισσότερη τροφή από όση σήμερα για να ανταποκριθεί στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στη Λάρισα διακρίναμε τα παρακάτω:

Ε. Αποστόλου (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σ.σ. χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το υπουργείο ονομάστηκε υπουργείο διαδικασίας και όχι «Γεωργίας», που θα ήταν του αντικειμένου. Επίσης δεν γίνεται κατανοητό γιατί θεωρείται παραγωγικό υπουργείο και όχι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος μίας ολόκληρης κοινωνίας με σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά της αγροτικής κοινωνίας): Ο κ. υπουργός διατύπωσε τις εξής απόψεις/μηνύματα: «Να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός της Κ.Γ.Π. (CAP), να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της Κ.Γ.Π. και να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση». Και έτσι η τοπική ανάπτυξη και η ευημερία της αγροτικής κοινωνίας έγινε μαύρα στίγματα σε λευκά λογιστικά χαρτιά χωρίς ψυχή και χωρίς όραμα. Μόνος στόχος η «απορρόφηση» των κονδυλίων της Ε.Ε.

Β. Κόκκαλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων): Δίνοντας μία εικόνα της σημερινής συνολικής οφειλής των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό αφορά σε 1,51 εκ. ευρώ σε 39.261 αγροτικά δάνεια. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από την 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Επίσης «αποφασίστηκε η δημιουργία call center από την PQH με σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των δανειοληπτών». Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι ο αγροτικός κόσμος παίζει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα δάχτυλα, ακόμα και λόγω υψηλού επιπέδου εκπαίδευσής του…

Τ. Χανιώτης (διευθυντής Στρατηγικής & Αναλύσεων Πολιτικής, Γ.Δ. Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή): Η μείωση για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της Κ.Γ.Π. προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2/5/2018 να είναι τελικά κάτι λιγότερο από 4%. Η στρεμματική ενίσχυση για πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα είναι διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι για τη μετά το 2020 εποχή. Το νέο περιβάλλον τιμών, τα νέα δεδομένα του εμπορίου, όπου διμερείς συμφωνίες παίρνουν προτεραιότητα έναντι του Π.Ο.Ε., και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική δράση είναι τρεις αλλαγές που θα χαρακτηρίσουν τον γεωργικό και διατροφικό τομέα τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση της παραγωγικότητας στη γεωργία προέρχεται κυρίως από τη μείωση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα και λιγότερο από την έρευνα, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Βασικές προτεραιότητες για την Κ.Γ.Π. θα είναι η περιβαλλοντική και κλιματική δράση, η πιο στοχευμένη στήριξη, η μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας και η αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Ε.Ε., κρατών-μελών και παραγωγών (σ.σ. τελικά η Ε.Ε. βλέπει αγρότες και αγροτική κοινωνία ανθρώπων ή μόνο αγροτικό τομέα, μία απορία πολύ καίρια, μοιάζει να βλέπει μόνο τα οικονομικά νούμερα και όχι τους ανθρώπους/αγρότες).

Φ. Αραμπατζή (βουλευτής, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας): Πρότεινε ένα «σχέδιο σωτηρίας» της αγροτικής παραγωγής και μίλησε για «λανθασμένο μείγμα πολιτικών, που δυστυχώς καθρεφτίζεται στην κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% το 2016 σε σχέση με το 2015. Μειώνουμε τον συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για αγροτικό εισόδημα μέχρι 10.000 €, εξορθολογίζουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με αναπτυξιακά κριτήρια και εγγυώμαστε άριστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού κεκτημένου του Α’ και του Β’ Πυλώνα, καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.».

Γ. Κασαπίδης (βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας): Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της παραγωγής νέου πλούτου στη χώρα, όπου ο γεωργικός τομέας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η παράδοση, η τεχνογνωσία και η καινοτομία έχουν ως κοινό παρονομαστή τη γνώση και είναι καίριες. Η παράδοση αναφέρεται στην εμπειρική γνώση και η τεχνογνωσία και η καινοτομία στη συστηματική επιστημονική γνώση. Αυτό που λείπει είναι οι γεωργικές εφαρμογές. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, και από τη σκοπιά της υγιεινής διατροφής, όσο και ως φαρμακευτικά φυτά και συμπληρώματα διατροφής, έχουν πολλές δυνατότητες, ενώ χρειάζεται ένα ενημερωμένο καταναλωτικό κοινό.

Κ. Αγοραστός (πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας): «Καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, από όπου θα αρχίσει η παραγωγική επανάσταση, είναι η Θεσσαλία» είπε. Πρότεινε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου να το αναλάβουν 100% οι περιφέρειες και επεσήμανε την ανάγκη παροχής επιπλέον κινήτρων στους νέους αγρότες.

Χ. Κασίμης (γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπ.Α.Α.Τ.): «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και χαρακτηρίζεται από μία ολοκληρωμένη στρατηγική» είπε. Μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο των επιχορηγήσεων (μεταχειρισμένος εξοπλισμός, ζώα, ετήσιες καλλιέργειες κ.λπ.). Το διάστημα 2009-17, εν μέσω γενικής συρρίκνωσης της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (-38,6%), η υποχώρηση στον πρωτογενή τομέα ήταν σχεδόν διπλάσια (-68,9%).

Δ. Ιατρίδης (δικηγόρος, οικονομολόγος, π. ειδ. γραμματέας Υπ.Α.Α.Τ.): Αναφέρθηκε στην επανάσταση του e-agriculture, μέσω της οποίας βελτιώνονται οι αγροτικές πρακτικές και μέθοδοι, αλλά και προάγεται η ασφάλεια των τροφίμων. Η χρήση της ρομποτικής και των drones, αλλά και η αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Πάντως από τα πολλά δισ. που διατίθενται κάθε χρόνο στον αγροτικό τομέα (κυρίως για άμεσες χρηματοδοτήσεις [Α’ Πυλώνας] και όχι για ανάπτυξη [Β’ Πυλώνας]) δεν γίνεται εύκολα ορατή η επίδραση στο συνολικό Α.Ε.Π. ούτε στην ευημερία των αγροτών. Μία απλή διαχείριση χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, τουλάχιστον καταγεγραμμένη.

Δημήτριος Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn