ELLA-DIKA-MAS-H-Ellada-pou-paragei-header.jpg

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποτελεί ίσως τη μοναδική ελληνική επιχειρηματική «οικογένεια» που στοχεύει ξεκάθαρα στη συνύπαρξη της υγιούς με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Η πρωτοβουλία αποτελείται από εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας. Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κ. Άγις Πιστιόλας μας μιλά για την επιχειρηματική του «οικογένεια», για την επόμενη ημέρα της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας, αλλά και τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να βρεθούν δίπλα δίπλα οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ;

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποτελεί δημιουργία μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινότητας ανεξάρτητων παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας. Προέκυψε από τη σύγκλιση ορισμένων από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις που μοιράζονται το όραμα της ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας ως της μόνης βιώσιμης λύσης για την απεμπλοκή της χώρας μας από τη στασιμότητα.

Η πίστη στα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται και ανήκουν σε ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και η πολλαπλάσια αξία που τα ίδια επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία αποτελούν την ενοποιητική δύναμη των μελών της πρωτοβουλίας για την επίτευξη του απώτερου σκοπού της, της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και της αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της. 

Τι προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί μια εταιρία προκειμένου να ενταχθεί στην πρωτοβουλία σας και πόσα μέλη αριθμείτε μέχρι σήμερα;

Η δυναμική της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αυξάνεται συνεχώς με την ένταξη ολοένα και περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων που τηρούν το βασικό κριτήριο της ελληνικότητας έδρας, παραγωγής και ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα η ένωση αριθμεί 46 μέλη, τα οποία αποτελούν αποκλειστικά παραγωγικές ή μεταποιητικές ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες και τα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας.

Επιπλέον, στα βασικά κριτήρια ένταξής τους, εκτός από την τήρηση του ανωτέρω τριπτύχου, περιλαμβάνονται η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η νομιμότητα στην άδεια λειτουργίας τους, η ικανοποίηση των υποχρεώσεών τους προς το ελληνικό Δημόσιο, η υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών υγείας και ασφάλειας, καθώς και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών πιστοποιείται από τη Eurocert, τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρία στον κλάδο των ελέγχων, των πιστοποιήσεων και των επιθεωρήσεων με παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως εδώ και 20 χρόνια. Ο φορέας αυτός δημιούργησε πρότυπο απαιτήσεων, που αξιολογεί και αποδίδει στα προϊόντα των μελών το σήμα αναγνώρισης ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ELLA DIKA MAS H Ellada pou paragei 1

Τι οφέλη έχει μια ελληνική εταιρία που εντάσσεται κάτω από την επιχειρηματική «ομπρέλα» που παρέχετε;

Μπορεί τα αίτια της κρίσης να είναι πολλαπλά, ωστόσο οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι συγκεκριμένοι και μεταξύ αυτών πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Με τη συμμετοχή του κάθε μέλος αποτελεί μέρος μιας καθημερινής οργανωμένης, καινοτόμου και δημιουργικής προσπάθειας που ανατροφοδοτεί την ελληνική οικονομία και τη διατηρεί ζωντανή.

Μέσω συνεργειών και κοινών δράσεων οι εταιρίες-μέλη της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προβάλλουν την αξία των ελληνικών προϊόντων τους και συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στη σταδιακή διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των ελληνικών εταιριών, καθώς και στην εισροή επενδυτικών πρωτοβουλιών που κρίνονται αναγκαίες για τη μεγέθυνση της οικονομίας της χώρας μας.

Το ελληνικό κοινό ανταποκρίνεται σε αυτή την προσπάθεια ή είναι αδιάφορο;

Η διάδοση του σήματος ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στον κλάδο του ελληνικού επιχειρείν με στόχο την εξοικείωση με τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα  και την πρόσκληση ένταξης στην ένωση συντελείται με επιτυχία, καθώς η αναγνωρισιμότητα του σήματος ισχυροποιείται, ενώ ταυτόχρονα η ένωση εξακολουθεί να επεκτείνεται αριθμητικά, πλησιάζοντας τα 50 μέλη. Η πρόσφατη προσέγγιση του γνωστού ντελικατέσεν τροφίμων και ποτών Mr. Farmer’s στον Χολαργό και η πρόταση συνεργασίας με την ένωση με το λεγόμενο θεματικό Ράφι ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, που στηρίζεται στην κοινή προβολή και διάθεση προϊόντων των εταιριών-μελών της σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενδυνάμωσης της εμπορικής δυναμικής και αναγνωρισιμότητας της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Το ελληνικό προϊόν είναι ανταγωνιστικό;

Η περίοδος της κρίσης και οι ανακατατάξεις που η ίδια επέφερε τα τελευταία χρόνια στην αγορά οδήγησαν στην ανάδειξη των ελληνικών ετικετών, επαναπροσδιορίζοντας το ελληνικό προϊόν και την αξία του στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Παράλληλα ο έντονος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα προϊόντα και η είσοδος των πολυεθνικών κινητοποίησαν τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν στην καινοτομία και την ποιότητα και να συναντήσουν τα διεθνή πρότυπα, προσελκύοντας εκ νέου τους καταναλωτές και οικοδομώντας σταδιακά μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης.

Επιπλέον η αξία που προσθέτει ή αφαιρεί η εικόνα της εθνικής προέλευσης στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι εξαιρετικά σημαντική στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, στην ενίσχυση της οποίας συμβάλλει η ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ μέσω της προβολής του εθνικού πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, δηλαδή των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στα ράφια εντός και εκτός συνόρων.

ELLA DIKA MAS H Ellada pou paragei 2

Έπειτα από περίπου μία δεκαετία, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, βγαίνουμε από τα μνημόνια. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας ήδη διανύσει τα γεμάτα προκλήσεις χρόνια της κρίσης, έχουν αναπροσαρμόσει τη φιλοσοφία τους με βάση τις νέες συνθήκες, προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματά τους αφουγκραζόμενες τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις. Η οικοδόμηση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα, αλλά εμπλουτισμένου με κίνητρα, ασφάλεια και ευκαιρίες, συνιστά το ιδανικό έδαφος για την κινητοποίηση των επιχειρήσεων και την εφαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου τους, που θα συντελέσει μακροπρόθεσμα και στη συνολική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας της χώρας μας στις ξένες αγορές.

Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ; Απαντούν στις ανάγκες των επιχειρηματιών σήμερα;

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι σύμφωνη με όλα τα μέτρα που προωθούν τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου προς όλους επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πρόσφορου και ευνοϊκού ειδικά για τις εταιρίες που παρά την οικονομική πίεση επιλέγουν την Ελλάδα και παραμένουν σε αυτή. Κάθε αλλαγή που συμβάλλει στη διαμόρφωση του κατάλληλου υποβάθρου για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων αναγνωρίζεται εκ μέρους των δρώντων του εγχώριου επιχειρείν και αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς επίτευξη των ατομικών και εθνικών στόχων για εξέλιξη και ανάπτυξη.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn