katheti_1.jpg

Katheti: Εκπαιδευτικός και πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας για τη βιώσιμη ανάπτυξη εν πρώτοις της περιοχής δραστηριοποίησής του, δηλαδή των Δήμων Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου

Η Φρόσω και η Λιλή μέχρι τα βαθιά γεράματά τους διατήρησαν τις αγαπημένες τους συνήθειες: Κάθε πρωί, καθισμένες στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, αγνάντευαν τη θάλασσα και ευγνωμονούσαν τη ζωή για την ομορφιά που αντίκριζαν. Μετά το έριχναν στο ψάρεμα. Στην καθετή για την ακρίβεια. Αυτές οι πολύτιμες γιαγιάδες έκαναν, εκτός πολλών άλλων φυσικά, και κάτι ακόμα: κληροδότησαν την αγάπη για τον τρόπο ζωής τους στις εγγονές τους.

Κι έτσι προέκυψε η Katheti (Καθετή), μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται καταρχάς στους Δήμους Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου και δημιουργεί, κατά πώς λέει η μία εκ των δύο εγγονών και ιδρυτριών τής Katheti Φαίη Ορφανίδου, για  όσους ενδιαφέρονται, μέσα από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα, ερεθίσματα και καλλιεργεί δεξιότητες ώστε αντί να παίρνουν των ομματιών τους για τις μεγαλουπόλεις να μετατρέπουν το όνειρο σε πραγματικότητα στον ίδιο τους τον τόπο.

Τι είναι η Katheti, από πότε υφίσταται και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε;

Η Καθετή (katheti.gr) είναι ένας εκπαιδευτικός και πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας για τη βιώσιμη ανάπτυξη εν πρώτοις της περιοχής δραστηριοποίησής του, δηλαδή των Δήμων Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου. Ωστόσο μέσω της δημιουργίας και της μετάδοσης καλών πρακτικών φιλοδοξεί να συμβάλει κατά το δυνατόν στην αναζωογόνηση της ελληνικής επαρχίας γενικότερα. Βασικός στόχος της είναι να προσφέρει ερεθίσματα, αλλά και να αξιοποιεί δεξιότητες στους νέους και στον ευρύτερο πληθυσμό έτσι ώστε να μην αισθάνονται αναγκασμένοι να φεύγουν προς τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό για περισσότερες ευκαιρίες και για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

katheti 3

Πόσα είναι τα μέλη της; Πρόκειται για κατοίκους των Δήμων Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου ή και άλλων περιοχών;

Τα βασικά ιδρυτικά μέλη είναι δύο, οι δεύτερες ξαδέλφες Εύα Δουζίνα κι εγώ (σ.σ. η Φαίη Ορφανίδου) με καταγωγή από την περιοχή, αλλά μεγαλωμένες στη Βοστώνη των ΗΠΑ και την Αθήνα αντίστοιχα. Κίνητρό μας είναι η αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας σε συνδυασμό με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που συγκεντρώσαμε μεγαλώνοντας σε τόσο ετερόκλητα περιβάλλοντα και που μας έκαναν να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο την ομορφιά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Η Καθετή έχει ήδη, παρά τον σύντομο χρόνο λειτουργίας της, συγκεντρώσει κοντά της φίλους και εθελοντές που εκτίμησαν το έργο και τους σκοπούς της και την αγκάλιασαν. Είναι άνθρωποι της περιοχής, αλλά και τα μέλη του δικτύου της Καθετής, άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνία των πολιτών και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Ποιες οι δράσεις που έχετε ήδη κάνει και ποιες σχεδιάζετε;

Ως προς τον εκπαιδευτικό τομέα, έχουν ήδη ξεκινήσει μαθήματα ελληνικών σε παιδιά μεταναστών ούτως ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν κατά το δυνατόν καλύτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, στην καρδιά των στόχων της Καθετής βρίσκεται το Crash Smallville (άρχισε την 1η και θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου), ένα εργαστήρι με επίκεντρο το θέατρο πολιτών. Στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας είναι η δημιουργία λέσχης βιβλίου, μουσικού εργαστηρίου και κινηματογραφικής λέσχης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σειρά επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς.

Μεταξύ των δράσεών σας είναι και μαθήματα σε παιδιά μεταναστών που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα και απλώς παρίστανται στην τάξη, όπως οι ίδιοι αναφέρετε στο site σας. Μου μοιάζει εξωφρενικό να υπάρχει μαθητής που δεν καταλαβαίνει τι ακούει στο σχολείο του. Πόσο έντονο είναι το πρόβλημα;

Πρόκειται όντως για ένα φαινόμενο όχι πολύ συχνό, αλλά υπαρκτό, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο κυρίως στα ίδια τα παιδιά, τα οποία αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αλλά και στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι λογικό. Η Καθετή έχει ανακοινώσει την προσφορά δωρεάν μαθημάτων ελληνικής γλώσσας τόσο σε μαθητές όσο και σε ενήλικες μετανάστες πρώτης γενιάς που επιθυμούν να μάθουν ή να βελτιώσουν τα ελληνικά τους, γιατί πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία οποιασδήποτε κοινότητας.

Τι είναι το Crash Smallville και τι προσδοκάτε να πετύχετε μέσω του project;

To Crash Smallville, που η Καθετή υλοποιεί σε συνεργασία με την Brutal Stories (brutalstories.eu), είναι μια εβδομάδα εντατικής βιωματικής αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτών της περιοχής η οποία οδηγεί στη δημιουργία μιας παράστασης-express με μη επαγγελματίες ηθοποιούς. Στόχος του είναι να ενδυναμωθεί το δίκτυο των πολιτών ώστε να αποτελέσουν οι ίδιοι φορείς κοινωνικής αλλαγής στη μικρή πόλη. Το Smallville θέτει τη συμπερίληψη ως προτεραιότητα και παράλληλα προωθεί την πρόσβαση της επαρχίας στην πολιτιστική προσφορά, παίρνοντας έτσι το μονοπώλιο του κοινωνικού πολιτισμού από τις μεγαλουπόλεις.

Για το project έχετε την υποστήριξη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους». Σε τι «μεταφράζεται» αυτή η υποστήριξη;

Η Καθετή συμμετείχε σε πανελλήνιο διαγωνισμό με έπαθλο επιχορήγηση 1.000 ευρώ για την υλοποίηση ενός project για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και ήταν ένας από μόνο τρεις φορείς σε όλη την Ελλάδα που επιλέχθηκαν. Εκτός από το χρηματικό ποσό, που καλύπτει μέρος των εξόδων του Crash Smallville, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη συμβάλλει στη διάχυση και τη διάδοση του προγράμματος.

Στην επαρχία υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί;  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λόγο στην πόλη τους;

Σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί, απλώς ίσως στην επαρχία αυτοί είναι πιο ορατοί, καθώς οι σχέσεις είναι πιο στενές, άρα η έλλειψή τους πιο έντονη. Ωστόσο η φωνή των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι, όπως και παντού, πιο αδύναμη.

Υπάρχει η στερεοτυπική άποψη πως στην επαρχία η καθημερινότητα είναι πληκτική και ίσως ασφυκτική, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ιδιωτικότητα. Ισχύει;

Αν και παιδί της πόλης, δεν έχω βιώσει την ανία της επαρχίας, μάλλον επειδή έχω πολλά ενδιαφέροντα και ασχολίες, που δεν μου επιτρέπουν να βαρεθώ. Το ίντερνετ βοηθά πολύ εξάλλου. Από την άλλη, η φύση σού προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες που στην πόλη δεν υπάρχουν. Ως προς την ιδιωτικότητα, και πάλι εξαρτάται από τη σχέση σου με τον εαυτό σου. Προσωπικά, δεν το έχω βιώσει ασφυκτικά.

Μέσω του Smallville, αλλά υποθέτω και όταν εμπνευστήκατε την ιδέα της Καθετής, «συλλέγετε» πολλές και ποικίλες ιστορίες ανθρώπων. Θα μπορούσατε να μου αναφέρετε αυτήν που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Η ιστορία που σημάδεψε εμένα και την Εύα και έδωσε το όνομά της στην Καθετή είναι η ιστορία των συνονόματων γιαγιάδων μας, της Φρόσως και της Λιλής. Δύο γυναικών με έντονη προσωπικότητα, που ψάρευαν με καθετή ως τα βαθιά γεράματα και κάθε πρωί που ξυπνούσαν και έβγαιναν στο μπαλκόνι τους ένιωθαν ευγνωμοσύνη για το θέαμα που αντίκριζαν. Η αγάπη που μας κληροδότησαν μετουσιώθηκε στο όραμα της Καθετής.

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn