skywalker_1.JPG

 

Συναντώντας τη Θάλεια Ρίζου, ιδρύτρια του Youthnest, δεν μπορείς να μην προσέξεις την καθαρή ματιά και το ειλικρινές χαμόγελό της. Συζητώντας μαζί της, είναι αδύνατο να μη σκεφτείς: «Όσο υπάρχουν τέτοια μυαλά, υπάρχει ελπίδα». Και, παίρνοντας μέρος σε κάποια από τις πρωτοβουλίες του Youthnest, είμαι σίγουρη ότι συνειδητοποιείς πως η απόφασή σου να λάβεις ενεργό δράση για την κοινωνία στην οποία ανήκεις είναι μια ιδέα υπέροχη, πέρα από αναγκαία.

Τι είναι το Youthnest, Θάλεια, και πώς δημιουργήθηκε;

Είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία δημιουργεί δράσεις και προγράμματα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που συνδυάζουν την εμπειρία των παλαιότερων γενεών με την καινοτομία των νεότερων, με σκοπό την παραγωγή ουσιαστικού αποτελέσματος για την κοινωνία. Έτσι, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, ξεκινώντας από τον τόπο που ζούμε.

Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια μέσω του προγράμματος Start που «τρέχουν» το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Robert Bosch Stiftung, δράση που στηρίζει νέους ανθρώπους που έχουν μια ιδέα με κοινωνικό ή πολιτιστικό αντίκτυπο. Στην αρχή είχαμε κατεύθυνση τον πολιτισμό, στην πορεία όμως συνειδητοποιήσαμε ότι την επταμελή ομάδα μας συνδέει η κοινή επιθυμία να ζούμε, να εργαζόμαστε και να σπουδάζουμε σ’ έναν τόπο που καινοτομεί, πράγμα που μας οδήγησε σε κοινωνικό-εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Kι επειδή σ’ αυτό το αντικείμενο υπήρχε τεράστια έλλειψη στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας και να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που θα συμβάλει σ’ αυτό. Κερδίσαμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος, την οποία επενδύσαμε στους ανθρώπους μας, με αποτέλεσμα να φτιάξουμε έναν δυνατό πυρήνα.

Τι προσφέρει το Youthnest και σε ποιους απευθύνεται;

Απευθυνόμαστε κυρίως σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους ή εργάζονται, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Η δράση του Youthnest πραγματοποιείται σε τρεις άξονες. Αρχικά, προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης δεξιοτήτων. Δεύτερον, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία τους δικού μας community, της δικής μας κοινότητας, καθώς μετά από δύο χρόνια δράσεων και με πάνω από 600 ωφελούμενους συνειδητοποιήσαμε ότι ύστερα από κάθε workshop υπάρχει μεγάλη προσμονή του κόσμου για να διατηρηθεί η επαφή μεταξύ όλων μας. Έτσι, αποφασίσαμε να δώσουμε στους συμμετέχοντες την επιλογή της εγγραφής στο community, όπου προσφέρουμε πιο εξειδικευμένα trainings και σεμινάρια, δημιουργώντας παράλληλα χώρο για ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών. Ο τρίτος άξονας αφορά στη συνεργασία με θεσμικούς φορείς όπως η ΔΕΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια και η ΠΕΕΒΕ, σε συνεργασία με τους οποίους υλοποιούμε πρότζεκτ με παράλληλη εκπαίδευση των εκεί εργαζομένων, ώστε να μπορούν να τα «τρέχουν» και μόνοι τους. Εργαζόμαστε δηλαδή μαζί με τους φορείς ώστε να μεταδώσουμε την τεχνογνωσία και να πάρουμε τη δική τους εμπειρία, μεταφέροντάς την στη συνέχεια στους νέους μέσα από τα προγράμματά μας.

skywalker 2

 

Ένα παράδειγμα δράσης είναι το Community Pop-Up. Πες μας λίγα πράγματα γι’ αυτό.

Το Community Pop-Up είναι μια δράση του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Creativity Platform. Για έξι καλοκαιρινά απογεύματα δραστηριοποιούμαστε σε έξι δημοτικά σχολεία σε κοινωνικά ευάλωτες γειτονιές της πόλεις, με σκοπό μέσα από το παιχνίδι να δημιουργήσουμε εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά και γονείς. Ακούμε τις ανάγκες και τις ιδέες τους και αξιοποιούμε τις δυνατότητες κάθε γειτονιάς, επιδιώκοντας να δώσουμε από κοινού απαντήσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η αυλή του σχολείου προς όφελος της γειτονιάς.

Νιώθουμε συχνά πως η κοινωνία μας αντιστέκεται στην αλλαγή, οπισθοδρομεί και ξοδεύεται με τρόπο άκαρπο, εστιάζοντας στον αρνητισμό. Πώς μπορούν να γεννηθούν νέες ιδέες εκεί που το περιβάλλον είναι άγονο;

Πιστεύω πως εκεί που το περιβάλλον είναι άγονο γεννιούνται οι πιο ωραίες ιδέες! Γιατί γεννιούνται από πολύ βαθιές και ειλικρινείς ανάγκες. Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε τόσο δύσκολη φάση, οι ανάγκες που προκύπτουν είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή της. Οι επιφανειακές ιδέες δεν καρποφορούν, αλλά προάγονται εκείνες που βασίζονται στην εκπαίδευση, τον βιοπορισμό και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, καθώς οι δυσκολίες μάς κάνουν πιο αλληλέγγυους. Δεν μπορούν βέβαια να υλοποιηθούν όλες οι ιδέες, ωστόσο πολλά όμορφα πράγματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ξεκινούν συνεχώς στη Θεσσαλονίκη.

Αν σου δινόταν η δυνατότητα να εφαρμόσεις στην Ελλάδα μια εκπαιδευτική καινοτομία, ποια θα ήταν;

Αν μπορούσα, θα στόχευα πρώτα απ’ όλα στη δυνατότητα της κριτικής σκέψης. Θα ήθελα πολύ να δημιουργούσαμε ένα πρόγραμμα που να εστιάζει στην ενδυνάμωση της κριτικής και που ιδανικά θα ξεκινούσε από το δημοτικό σχολείο. Πρακτικά βέβαια, μέχρι και στις ηλικίες του πανεπιστημίου είναι πρόσφορο το έδαφος ώστε να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη. Θα ήθελα επίσης το πρόγραμμα αυτό να υλοποιείται και εκτός αστικών κέντρων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, γιατί πιστεύω ότι στις μικρότερες πόλεις είναι δυσκολότερο να βρει νέα ερεθίσματα ο κόσμος. Επόμενος στόχος μας είναι όντως να μεταφέρουμε στις πρωτεύουσες των νομών κάποιες από τις δράσεις μας, καθώς κάθε πόλη έχει ανθρώπους που προσπαθούν να καινοτομήσουν αλλά δυσκολεύονται να βρουν στήριξη.

 

skywalker 7

 

Υπάρχει κάποιο πρότζεκτ που σας δυσκόλεψε, που σας «προκάλεσε» ως ομάδα; Πώς το χειριστήκατε;

Στο Youthnest είμαστε εν γένει αρκετά προνοητικοί. Προσπαθούμε να προγραμματίζουμε τις καταστάσεις και να κάνουμε τα πάντα στην ώρα τους. Αλλά, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει μια τάση να λειτουργούμε αργά, σε πολλές δράσεις μας καταλήγουμε σε διαχείριση κρίσεων της τελευταίας στιγμής! Αυτό μας δυσκολεύει γενικά, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όμως, μας κάνει πάνω απ’ όλα καλύτερους ανθρώπους, γιατί δένουμε ακόμα περισσότερο ως ομάδα και ενισχύεται η αλληλεγγύη μας. Σπας το εγώ σου όταν, για παράδειγμα, στις 12 τα μεσάνυχτα καλείσαι να τελειώσεις και να καταθέσεις μια πρόταση για κάποιον άλλον.

Πώς οραματίζεστε το «πρότζεκτ της ζωής σας» ως Youthnest, αν υπάρχει κάτι τέτοιο;

Γενικά μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε στον άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο. Κατά βάση θέλουμε να επηρεάζουμε συνειδήσεις, χρησιμοποιώντας κλασικές και νέες μεθοδολογίες. Παράλληλα, βλέπουμε ότι λόγω της κρίσης οι νέοι συχνά παγιδεύονται στο άγχος και την ψυχολογική πίεση και δεν αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους. Θα ήθελα πολύ λοιπόν να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο εργαστήριο όπου, με τη χρήση μεθοδικών εργαλείων, θα προκύψει από τους συμμετέχοντας ένα κοινωνικό πρότζεκτ για την πόλη. Άσχετα με το αν η πρωτοβουλία θα καταλήξει τελικά να έχει νομική υπόσταση, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αρχίσει να δημιουργείται!

Πού μπορεί να σας βρει ο κόσμος;

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν και πάλι οι δράσεις μας και το κάλεσμα του community για νέα μέλη, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γραφτούν στο newsletter μας μέσα από την ιστοσελίδα youthnest.com. Το e-mail μας είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ενώ μπορεί κανείς να μας βρει και στο Facebook.

Ευχαριστούμε θερμά τη Θάλεια Ρίζου και το Youthnest για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Χρύσα Δότσα,

Συντονίστρια δράσεων Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn