vamv002.jpg

 

Γέννημα θρέμμα της όμορφης Κρήτης και σφυρηλατημένος από μικρή ηλικία μέσα σε κρητικά ακούσματα και παραδοσιακή μουσική, ο Στέλιος Βαμβακάς ξεχωρίζει στον καλλιτεχνικό χώρο για την ιδιαίτερη μουσική του ταυτότητα. Με σπάνιο ρομαντισμό, απλότητα και αυθεντικότητα και με επιτυχίες όπως το νέο του τραγούδι «Δεν καίγεται η μοναξιά», ο Κρητικός τραγουδιστής φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Τον ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.

Διανύετε μια περίοδο καλλιτεχνικών επιτυχιών και ήδη έχετε ξεχωρίσει στον χώρο λόγω της μουσικής σας ταυτότητας. Το περιμένατε όταν πρωτοξεκινούσατε, πως θα έφτανε αυτή η στιγμή της αναγνώρισης;

Για να είμαι ειλικρινής, όταν πρωτοξεκινούσα, δεν το είχα κατά νου, δεν το περίμενα. Το ήλπιζα βέβαια μέσα μου, αλλά πάντα ήμουν πολύ συγκρατημένος. Ξεκινώντας τη μουσική μου πορεία, δεν είχα σκοπό να γίνω γνωστός. Δημιουργούσα μουσική γιατί με αυτό τον τρόπο ήθελα να εκφραστώ και να εξωτερικεύσω τον συναισθηματισμό μου. Όμως, πραγματικά, νιώθω πολύ χαρούμενος και ευγνώμων που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει εμένα, τη μουσική και τα τραγούδια μου.

Πώς ήταν η πορεία σας έως τώρα; Υπήρξαν άνθρωποι ή συνεργασίες που σας απογοήτευσαν; Αν ναι, πώς το διαχειριστήκατε;

Στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως βέβαια και σε κάθε άλλο επαγγελματικό χώρο, υπάρχουν οι καλές και οι κακές στιγμές. Φυσικά και υπήρξαν άνθρωποι και συνεργασίες που με στεναχώρησαν ή που τελικά δεν ευοδώθηκαν. Όμως, δεν κρατώ κακία σε κανέναν και πολλές περιπτώσεις φρόντισα να τις διαχειριστώ με αγάπη. Προχωρώ σε ό,τι όμορφο ετοιμάζω και κρατώ τις καλές στιγμές.

Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Ήταν όνειρο ζωής;

Ναι, η μουσική ήταν όνειρο ζωής για μένα, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο αληθινό. Από πολύ μικρός και παρόλο που οι γονείς μου δεν ασχολούνται με τη μουσική και το τραγούδι –αν και τα λατρεύουν–, μου άρεσαν η παραδοσιακή μουσική και ο χορός. Τα κρητικά ακούσματα, είτε μέσω του ωδείου είτε μέσω των σχολικών εκδηλώσεων, πάντα υπήρχαν μέσα στην καθημερινότητά μου και ήταν αυτά που με ενέπνευσαν ώστε να ασχοληθώ σοβαρά με τη μουσική.

Ο ιδιαίτερος ήχος της λύρας και της κρητικής μουσικής δύσκολα βρίσκει απήχηση στους σημερινούς νέους. Γιατί νομίζετε πως η δική σας μουσική έχει ξεχωρίσει και στις νεότερες ηλικίες;

Νομίζω πως η απήχηση στο κοινό έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα του κάθε καλλιτέχνη: το πώς εξωτερικεύει τη μουσικότητα και τον συναισθηματισμό του, το πώς η ερμηνεία του και η έντασή της αγγίζει την ψυχή του ακροατή, αλλά και το πώς του μεταφέρει την αληθινή του πρόθεση προτρέποντάς τον να συναισθανθεί αλλά και να διασκεδάσει.

Η λύρα και τα κρητικά ακούσματα θεωρώ πως είναι δοσμένα με τέτοιο τρόπο στη μουσική μου, που μπορούν να απευθυνθούν και σε μεγαλύτερους και σε νεότερους. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθώ μέσα από τα τραγούδια μου να μεταδίδω το συναίσθημα και την απλότητά μου, τόσο ως ανθρώπου όσο και ως μουσικού.

Τα περισσότερα τραγούδια σας εξωτερικεύουν ρομαντισμό και ευαισθησία, ταξιδεύουν το μυαλό και αγγίζουν την ψυχή. Είστε κι εσείς ρομαντικός;

Ναι, θα έλεγα πως είμαι. Αν και στις μέρες μας ο ρομαντισμός εκλείπει, ιδίως στις ανθρώπινες σχέσεις, προσωπικά προσπαθώ να τον δημιουργώ και να τον διατηρώ. Οι μελωδίες είναι ένας από τους δικούς μου τρόπους έκφρασής του.

Ποια συμβουλή ή ευχή που σας έχουν δώσει έχετε ξεχωρίσει στη διάρκεια της μουσικής πορείας σας;

Οι πολύ δικοί μου, αγαπημένοι μου άνθρωποι μου έχουν δώσει την ευχή τους για ό,τι κάνω, αλλά με έχουν συμβουλεύσει και να συνεχίσω να είμαι το ίδιο αληθινός και αυθεντικός στη δουλειά μου όπως είμαι και στην καθημερινότητά μου.

Με ποια τρία επίθετα θα χαρακτηρίζατε τον Στέλιο;

Εύχαρις, μεταδοτικός και καλοσυνάτος.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τον προσεχή χειμώνα;

Προγραμματίζονται πολύ όμορφα πράγματα, τόσο δισκογραφικά με τη Minos EMI, όσο και live εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

                                    Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn