Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», το οποίο διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, η κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, μας μίλησε για την αναγκαιότητα και τους στόχους του συνεδρίου αλλά και την προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει, μέσα από τη δική της προσωπική εμπειρία, τη σύγχρονη γυναίκα σε θέματα φροντίδας και πρόληψης.
Την ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr
Κυρία Μιχαλοπούλου, για δεύτερη φορά πραγματοποιείται φέτος το Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Σε ποιους απευθύνεται το συνέδριο αυτό;
Το συνέδριο απευθύνεται αρχικά σε όλες τις γυναίκες γιατί θα ενημερωθούν έγκυρα για πολλά και σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ασθένεια, όπως η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ο κληρονομικός καρκίνος, η διαχείριση της ασθένειας, η ψυχοκοινωνική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών, τα νεότερα δεδομένα, αλλά και για την κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη στη χώρα μας μια γυναίκα από τη στιγμή του πρώτου ευρήματος. Επίσης, αφορά φροντιστές, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, ερευνητές, φοιτητές, φορείς, πολιτεία και γενικά όλους όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον καρκίνο του μαστού και θέματα υγείας και δημόσιας υγείας.
Για ποιο λόγο κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση του συνεδρίου και ποιοι είναι οι γενικότεροι στόχοι του; Θεωρείτε ότι βρίσκει ανταπόκριση;
Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική γιατί στο συνέδριό μας δίνουμε χώρο και τρόπο να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη νόσο, από όλες τις οπτικές, με κυρίαρχο τον ρόλο των ασθενών και όσων έχουν επιβιώσει.
Κύριοι στόχοι του Συνεδρίου είναι η σφαιρική ανάδειξη των πτυχών της διαχείρισης της ασθένειας σε όλη την πορεία της, η ανάδειξη των επιπτώσεων της νόσου σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, ο γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τελικό στόχο αφενός όλες και όλοι να κατανοήσουμε την ασθένεια και αφετέρου να προκύψουν προτάσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και φροντίδας για κάθε ασθενή.
Στις μέρες μας, παρά την άπειρη πληροφόρηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αμέλειά μας να κάνουμε τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις μας, πολλοί από εμάς και δη οι γυναίκες, δεν το βάζουμε σε προτεραιότητα μεταθέτοντάς το διαρκώς χρονικά. Πώς νομίζετε ότι το συνέδριο αυτό ενεργοποιεί και αφυπνίζει τον γυναικείο πληθυσμό;
Ξεκινώντας από τη δημοσιοποίηση του Συνεδρίου, επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το θέμα του καρκίνου του μαστού στις σωστές του διαστάσεις χτυπώντας «ένα καμπανάκι» που ενεργοποιεί τις γυναίκες που έχουν εφησυχάσει. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι κίνητρο ενεργοποίησης η ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε γυναίκα που μπορεί να αποκτήσει έγκυρη γνώση, ακόμα και να πάρει μέρος σε έναν διάλογο που μπορεί να την αφορά άμεσα ή έμμεσα. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι οι αναφορές των ίδιων των ασθενών που έχουν βιώσει την ασθένεια για θέματα όπως η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης παρακινούν τις γυναίκες προς τον απαραίτητο προληπτικό τους έλεγχο.
Σύμφωνα με έρευνες, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου. Στο άκουσμά του οι ασθενείς λιγοψυχούν. Έχει υπάρξει εξέλιξη στις μέρες μας στον τρόπο της θεραπευτικής αντιμετώπισής του;
Πραγματικά, οι ιατρικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Τα νέα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ αισιόδοξα, αντιμετωπίζονται με επιτυχία πλέον υπο-τύποι καρκίνου του μαστού που μέχρι πρόσφατα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν, η επιβίωση των γυναικών με υποτροπή έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ έχει βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής όλων.
Ταυτόχρονα, η χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας σε θέματα όπως η πρώιμη ανίχνευση αλλάζει τα δεδομένα στη γενικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας. Λιγότερο επεμβατικά χειρουργεία, λιγότερο επώδυνες θεραπείες με όλες τις θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής.
Εσείς η ίδια έχετε νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού δύο φορές. Δεν είναι ψυχοφθόρο και επίπονο για εσάς που, λόγω της θεσμικής σας θέσης, ξαναζείτε καθημερινά την περίοδο αυτήν της ζωής σας;
Το πλέον επώδυνο για μένα είναι όταν βλέπω νέες γυναίκες να ασθενούν και να τις καταβάλλει η ασθένεια, όταν μαθαίνω για γυναίκες που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα αντιμετώπισης της ασθένειας είτε γιατί δεν έχουν τα οικονομικά δεδομένα είτε γιατί μένουν σε περιοχές όπου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όταν ακούω ότι ένας ολόκληρος νομός, όπως ο Νομός Ευρυτανίας, δεν έχει μαστογράφο, γεγονός που σημαίνει ότι πλήθος γυναικών μένει ακάλυπτο και, φυσικά το πλέον επώδυνο, όταν μαθαίνω για κάποια γυναίκα ότι δεν είναι πλέον κοντά μας λόγω της ασθένειας. Όμως με έναν τρόπο, όχι εύκολα αναγνωρίσιμο, ο πόνος αυτός μετασχηματίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση από μέρους μου για να συνεχίσω να προσπαθώ για τη στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών και για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης και φροντίδας όλων των γυναικών.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr