900x600_syn.jpg

 

Με μια απολύτως επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της δημοσιογραφίας, με ατελείωτες ώρες στην έρευνα, το ρεπορτάζ και την παρουσίαση, η Βίκυ Κοτσιμπού δεν ξεχωρίζει μόνο για τον επαγγελματισμό και την αγάπη της για τη δουλειά της. Η άμεμπτη προσωπικότητά της, η ειλικρίνειά της, η ευαισθησία της, η καθαρότητά της ως ανθρώπου, το ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο –σε συνδυασμό με τη διαρκή προσπάθειά της να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας– είναι μερικά από τα χαρίσματα που σε κερδίζουν και που εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τόσο στην τηλεοπτική όσο και στη ραδιοφωνική της παρουσία. Την ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.

Κυρία Κοτσιμπού, είστε πολλά χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτή;

20230223 120535Η απόφαση ήταν της στιγμής. Ήταν έμπνευση της στιγμής. Τέλη του 2011 και ενώ ήδη εργαζόμουν δύο χρόνια στο κανάλι, ο γενικός διευθυντής και ο εμπορικός διευθυντής μου πρότειναν να αναλάβω τη νέα οικονομική εκπομπή του σταθμού. Να δημιουργήσουμε, για την ακρίβεια να γεννήσουμε μια εκπομπή, η οποία θα έχει αναφορά στις επιχειρήσεις. Ως απόφοιτη του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής και γέννημα θρέμμα επιχειρηματιών, δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά. Ήταν μάλιστα και η περίοδος που μόλις είχε ξεκινήσει η κρίση στην Ελλάδα. Οπότε ζούσα από πρώτο χέρι αυτή την απότομη πτώση και μεταβολή τόσο στην αγοραστική δύναμη όσο και τις επιπτώσεις που έχει στους επιχειρηματίες –πρώτα από όλα σε ψυχολογικό επίπεδο– οπότε δεν το σκέφτηκα και πολύ, για να πω την αλήθεια.
Ανέλαβα την εκπομπή «Βusiness Plan», μια οικονομική εκπομπή που σκοπός της ήταν να αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος βαλλόταν και ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και με σχεδόν μηδενική δυνατότητα ενημέρωσης μέσα από τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί τότε τα εθνικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν μόνο με την κρίση και με τα προβλήματα που αυτή η κρίση επέφερε, γεγονός που θεωρώ πως γεννούσε ακόμη περισσότερους προβληματισμούς στους επιχειρηματίες. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα έπρεπε να φανεί και η αντίθετη όψη του νομίσματος, και να αναδειχθεί το γεγονός πως και μέσα στην κρίση γίνονται πράγματα. Ότι και μέσα στην κρίση ανθίζει η υγιής επιχειρηματικότητα αρκεί να ακολουθήσουμε τον κατάλληλο δρόμο και το σωστό μείγμα αποφάσεων και στρατηγικής. Έτσι, θέλησα να αναδείξω μέσα από την εκπομπή όλα αυτά τα λαμπρά παραδείγματα δράσεων και ανθρώπων που, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, μπορούν και τολμούν.
Και μπορούν και ξεχωρίζουν, επιβιώνουν και αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στην κρίση.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ξεκίνησε και η εξειδικευμένη εκπομπή «EXPO NEWS», το «αδερφάκι» του «Business Plan» , όπως συνηθίζω να την αποκαλώ, η οποία και εστιάζει στην ανάδειξη των καινοτομιών των ελληνικών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν και ξεχωρίζουν μέσα και από την συμμετοχή τους στις μεγαλύτερες εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις της χώρας μας.

Εξάλλου, η επιχειρηματική  ενασχόληση των γονιών μου και η ενεργός συμμετοχή  μου σε κλαδικές εκθέσεις ,από πολύ μικρή ηλικία,ήταν ένας βασικός λόγος που με έκανε να αγαπήσω τον εκθεσιακό κλάδο και να εκτιμήσω τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη .

Πιστεύω ακράδαντα πως η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε συνέδρια και εκθέσεις αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία ανάδειξης, δικτύωσης και εδραίωσης των εταιριών στον κλάδο τους δίνοντάς τους ταυτόχρονα την δυνατότητα παραγωγής αποδοτικού έργου με άμεσα αποτελέσματα.

Όλες αυτές λοιπόν οι δράσεις του επιχειρείν, βρήκαν τρόπο έκφρασης, μέσα από  αυτές τις 2 καθιερωμένες πλέον τηλεοπτικές παραγωγές του STAR Κεντρικής Ελλάδας. Το «Business plan» και την «EXPO NEWS».

Και κάπως έτσι συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα, εισπράττοντας την αγάπη του κόσμου και του επιχειρηματικού κοινού, που μας εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Μας τιμά και μας παρακολουθεί, και τους ευχαριστώ πολύ όλους για αυτό.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας σας, είναι αυτή όπως την είχατε οραματιστεί; Υπήρξαν περιστάσεις ή συνεργασίες που σας στεναχώρησαν ή απογοήτευσαν; Αν ναι, πώς το διαχειριστήκατε όλο αυτό;

Η μέχρι τώρα πορεία μου είναι όπως την είχα οραματιστεί. Ίσως είναι και καλύτερη από ό,τι την είχα ονειρευτεί, με την έννοια ότι και οι δύο εκπομπές που επιμελούμαι-οι «Business Plan» και «EXPO NEWS»- εισπράττουν την αγάπη και την αποδοχή του κοινού. Ενός κοινού που ξεπερνά τα στενά όρια της περιφέρειάς μας. Μια αποδοχή από πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικό κοινό και ανθρώπους του επιχειρηματικού κλάδου, οι οποίοι τις επιλέγουν και τις εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους.

Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που αρχίσαμε να εκπέμπουμε και μέσα από τα συνδρομητικά κανάλια ΟΤΕ TV θέση 664 και ΕΟΝ TV  της ΝΟVA θέση 730, η δυναμική των τηλεθεατών που μας παρακολουθούν και εκτός περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενισχύθηκε αισθητά και το feedback είναι πολύ θετικό.

Προσωπικά, η επαγγελματική μου πορεία συνδέεται άρρηκτα με την προσφορά μου στην κοινωνία με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Μέσα από αυτήν την ενασχόληση αισθάνομαι πληρότητα. Προσπαθώ πάντα να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία είτε μέσα από μια εκπομπή είτε μέσα από οποιονδήποτε άλλο ρόλο μου ανατίθεται. Όπως όταν πρωτοξεκίνησα την καριέρα μου, σε όλη τη διάρκειά της μέχρι και σήμερα, για μένα είναι ύψιστης σημασίας να μπορώ μέσα από τη δουλειά μου να προσφέρω το μέγιστο, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Αναφορικά με τις δυσκολίες, εννοείται πως προκύπτουν ανά διαστήματα, αλλά από τη φύση μου είμαι ένας πολύ θετικός, δεκτικός και αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω στις ανθρώπινες σχέσεις, πιστεύω στη διαφορετικότητα της άποψης, και έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια να σέβομαι την αντίρρηση και τη διαφορετική άποψη του καθενός. Άνθρωποι είμαστε… Κάποιες στιγμές μπορεί να ανεβάσουμε λίγο τους τόνους, όμως πάντα πρυτανεύει η λογική, και πάντα προσπαθώ να λειτουργώ με ενσυναίσθηση, να κατανοώ τη θέση του άλλου, και να λύνω τα όποια ζητήματα αναίμακτα. Μέχρι στιγμής –δόξα τω Θεώ– δεν έχω έντονα δυσάρεστες στιγμές να θυμηθώ. Και με αυτήν τη φιλοσοφία πορεύομαι και στη ζωή μου.

Για έναν νέο που επιθυμεί να εργαστεί στον χώρο αυτό, τι συμβουλή θα δίνατε; Τι να περιμένει κανείς; Πολλοί ξεγελιούνται από τα «φώτα της δημοσιότητας».

Σίγουρα όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, είμαι της άποψης ότι το κάνεις σωστά. Αυτό που θα πω για το δημοσιογραφικό κομμάτι είναι πως απαιτείται δουλειά και έρευνα. Εκτιμώνται η καλή επικοινωνία, η  καθαρότητα , η συνέπεια,  ο σεβασμός προς τον συνομιλητή και τον τηλεθεατή καθώς και η εμπεριστατωμένη άποψη. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο παίζει η δια βίου μάθηση και η παρακολούθηση των εξελίξεων

Οφείλουμε, από το βήμα που μας δίνεται, να διασταυρώνουμε την πληροφορία ή την πηγή ενημέρωσης, ώστε να ενημερώνουμε και το κοινό μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Όσο για τα «φώτα της δημοσιότητας» καλό θα είναι να μην μας τυφλώνουν. Αντιθέτως. Αντιλαμβανόμενοι τη βαρύτητα της «έκθεσής μας» στο ευρύ κοινό, είναι απαραίτητο να λειτουργούμε με ακόμη περισσότερη υπευθυνότητα, σύνεση και προσοχή στο λόγο και την στάση μας.

Η εκφώνηση δυσάρεστων και στενάχωρων ειδήσεων είναι και αυτή μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς σας. Όπως και το να βιώνει κάποιος δημοσιογράφος μια δυσάρεστη προσωπική στιγμή και να υποχρεούται, όμως, να βγει μπροστά στο κοινό. Εσείς πώς το διαχειρίζεστε;

Ως προς τα δυσάρεστα γεγονότα, έχω να θυμηθώ αρκετά… Το καλοκαίρι για παράδειγμα που κάηκε η Εύβοια, πριν από δύο χρόνια410380786 740767014656431 4740996759691943636 n περίπου, αν και η εκπομπή είναι επιχειρηματικού, οικονομικού ενδιαφέροντος, σκεφτόμουν πραγματικά πώς θα μπορέσω να ξεκινήσω τη νέα σεζόν κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα, με την έννοια ότι το «Business Plan» εξέφραζε τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία θεματολογικά. Παρ’ όλα αυτά και επειδή ακριβώς με είχε πληγώσει πολύ το τραγικό αυτό γεγονός, που έγινε και στην περιφέρειά μας, αποφάσισα ότι θα βρω τον τρόπο να βρεθώ εκεί στα καμένα, όπως και έκανα. Το αντιμετώπισα όμως με μια άλλη ματιά. Με τη δημιουργική ματιά που «ακουμπούσε» στο περιεχόμενο της εκπομπής. Δηλαδή αναδείξαμε με τους συνεργάτες μου τους ρητινοσυλλέκτες, οι οποίοι προφανώς είχαν πληγεί στο 90%. Αναδείξαμε τελικά τον πλούτο της ελληνικής γης και το «διαμάντι» της ρητίνης που είχαμε στα χέρια μας και που δυστυχώς «επιτρέψαμε» να καεί. Μέσα από τις κινήσεις μας αυτές, αναδείχτηκε η συλλογή και τα προϊόντα που παράγονται και η συνεισφορά της συγκεκριμένης περιοχής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Οπότε μέσα από μια αρνητική είδηση με πολύ πόνο και στεναχώρια, προσπαθήσαμε να βρούμε τον τρόπο να την «περάσουμε» στο κοινό με μια δημιουργική ματιά και να προωθήσουμε τη σκέψη ότι αξίζει να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, τους ρητινοσυλλέκτες της βόρειας Εύβοιας, να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να αξιοποιήσουν αυτό τον φυσικό πλούτο που απλόχερα έδωσε η ελληνική γη σε όλους μας.

Ως προς τις προσωπικές δύσκολες στιγμές, δεν έχει υπάρξει χειρότερη στιγμή για μένα από εκείνη που έχασα τη μητέρα μου, στις 10 Φεβρουαρίου του 2022. Πραγματικά ήταν πολύ στενάχωρη στιγμή για μένα. Έσφιξα τα δόντια και στάθηκα μπροστά στο κοινό. Αντιλαμβάνομαι πως όσοι με ξέρουν μπορούσαν να διαβάσουν τη θλίψη στα μάτια μου. Είναι σημαντικό να μπορείς να στέκεσαι δυνατός στις δύσκολες στιγμές σου και να προσπαθείς και μέσα από τη δουλειά σου να αντλείς δύναμη για να συνεχίσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι γιατρός. Ωστόσο, αυτή είναι μια πληγή που μένει για πάντα ανοιχτή. Πάντα θα με ακολουθεί και ανά διαστήματα θα με πονάει περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και προς την οικογένειά μου,τον άντρα μου και τα παιδιά μου που αποτελούν  το βασικότερο στήριγμα και πηγή δύναμης τόσο στις δύσκολες όσο και στις δημιουργικές μου στιγμές.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βιαιοπραγιών και από τον χώρο της τηλεόρασης. Προσωπικά, προβληματίστηκα πολύ με τα πρότυπα και τις αξίες που εκπέμπει το «μαγικό κουτί». Μεγάλη μερίδα κοινού επιλέγει εξαιτίας αυτού να μην παρακολουθεί τηλεόραση. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις;

I A08136 003Θα ήθελα να αναφερθώ στις δικές μας αρχές, τις αρχές του STAR Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο έχω την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ. Πάνω από όλα είναι η προσφορά στην κοινωνία υπηρετώντας πιστά τις αξίες της ηθικής, της ειλικρίνειας, της καθαρότητας και του σεβασμού απέναντι στους τηλεθεατές, τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται. Για αυτό και φροντίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Διότι το STAR Κεντρικής Ελλάδας, όπως και τα περισσότερα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, λειτουργεί και ως μέσο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, έχοντας έναν πολύ ιερό σκοπό ύπαρξης.

Οπωσδήποτε καταδικάζουμε κακοποιητικές συμπεριφορές και συμπεριφορές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό είναι δεδομένο.

Ωστόσο, θεωρώ ότι στις μέρες μας κάθε πολίτης μπορεί να φιλτράρει τα μέσα που παρακολουθεί, σκεπτόμενος σε ποιον κόσμο θέλει να ζήσει αύριο και τις επόμενες δεκαετίες. Άλλωστε τον κόσμο τον δημιουργούμε εμείς ως  μονάδες πρώτα απ’ όλα. Καθένας από εμάς, κάνοντας μια επιλογή, βοηθάει να καλλιεργηθεί μια θετική ή αρνητική συμπεριφορά, οπότε την ευθύνη την έχουμε όλοι εμείς, και ο καθένας μας έχει τη δική του προσωπική ευθύνη.

Τους τελευταίους μήνες σας ακούμε και στο ραδιόφωνο μέσα από την εκπομπή «Ώρα για… έμπνευση». Το προτιμάτε περισσότερο από την τηλεόραση; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και το εξωτερικεύετε και στη ραδιοφωνική εκπομπή;

Η τηλεόραση ,όσον αφορά στη δική μου ενασχόληση με αυτή,εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό. Έχει ενημερωτικό χαρακτήρα σε θέματα όπως οικονομικά, επιχειρηματικά, ανάπτυξης και ανταλλαγής απόψεων ή κατάθεσης ιδεών με στόχο την αφύπνιση του κοινού. Το ραδιόφωνο αποτυπώνει, θα έλεγα, τον συναισθηματικό μου κόσμο. Όταν μου πρότειναν να αναλάβω μια εκπομπή εβδομαδιαία, απάντησα κατευθείαν θετικά και χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν πραγματική έμπνευση όπως είναι και ο τίτλος της.

Για τη θεματολογία της εκπομπής, με εμπνέουν πράγματα που με συγκινούν και στην καθημερινότητά μου. Με εμπνέουν οι άνθρωποι, η οικογένειά μου, η μητρότητα, η πίστη, η φύση, ο ρομαντισμός, ένα χαμόγελο, μια ευγενική συμπεριφορά, η μουσική, η τέχνη. Επίσης, ένας εθελοντής ο οποίος ανιδιοτελώς δίνει τον καλύτερό του εαυτό στερούμενος τον προσωπικό του χρόνο ή τους ανθρώπους του για να συνεισφέρει στον συνάνθρωπο, αλλά και ένας επιχειρηματίας ο οποίος μπορεί και βρίσκει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και μιας υγιούς επιχειρηματικής δράσης. Γενικά  οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα γύρω μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα. Πράγματα από τα οποία αντλώ δύναμη και συνεχίζω την προσπάθειά μου στη ζωή.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

                                    Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn