Αν δεν το γνωρίζεις ή δεν το έχεις ήδη επισκεφτεί, σε παρακινούμε να το κάνεις! Το Cat Café στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Νηλέως 54, είναι μια μοναδική ευκαιρία για σένα που αγαπάς τις γάτες να βρεθείς κοντά τους απολαμβάνοντας συνάμα τον καφέ σου σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, προσεκτικά διαμορφωμένο τόσο για τη δική σου ηρεμία όσο και για την προστασία των χνουδωτών μας φίλων. Μιλώντας με την ιδιοκτήτρια του καφέ, την κυρία Ναταλί Σελληνίδου, ενημερωθήκαμε για την «αποστολή» του που δεν είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα φροντίδας αλλά και υιοθεσίας των μικρών μας φίλων. Την ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.
Κυρία Σελληνίδου, το Cat Café είναι μια πρωτότυπη ιδέα χώρου για να απολαύσει κάποιος τον καφέ του. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε έναν τέτοιο χώρο;
Έπειτα από ταξίδια που έκανα στο εξωτερικό, βλέποντας αναρίθμητα Cat Café σε όλον τον κόσμο, μου άρεσε η ιδέα να δημιουργήσω κάτι παρόμοιο και στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα ελληνικά δεδομένα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων. Στο εξωτερικό το concept είναι λίγο διαφορετικό. Οι γάτες λειτουργούν ως ατραξιόν, βρίσκονται ήδη υπό την κηδεμονία των ιδιοκτητών των καφέ. Προσαρμόσαμε, λοιπόν, αυτό το μοντέλο στα ελληνικά δεδομένα ώστε με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων γατών που βρίσκονται παντού γύρω μας.
Ποια είναι η δράση σας μέσα από τον χώρο αυτό;
Ουσιαστικά, ο επισκέπτης, ερχόμενος στον χώρο για να πιει τον καφέ του, βλέπει τις γατούλες που εμείς έχουμε προσωρινά υπό την κηδεμονία μας, καθώς συνεργαζόμαστε με τη Φιλοζωική Ένωση της Ηλιούπολης. Αν του αρέσει κάποια γάτα, έρχεται σε συνεννόηση μαζί μας, του δίνουμε να συμπληρώσει μια φόρμα υιοθεσίας, τη στέλνουμε στην υπηρεσία της φιλοζωικής ένωσης, και ύστερα αυτή αναλαμβάνει τα διαδικαστικά ώστε η γατούλα να υιοθετηθεί. Οι γάτες που βρίσκονται στον χώρο μας είναι εμβολιασμένες, τσιπαρισμένες και, εφόσον βρίσκονται και στην κατάλληλη ηλικία, έχουν στειρωθεί και είναι έτοιμες να βρουν το παντοτινό τους σπίτι.
Τι θα συναντήσει κάποιος ερχόμενος στο Cat Café;
Καταρχάς, να υπενθυμίσουμε πως, για να έρθει κάποιος στον χώρο μας, θα πρέπει να έχει κάνει κράτηση καθώς ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων είναι μικρός. Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του χώρου μας ελεύθερο για τις γάτες ώστε να νιώθουν και οι ίδιες ελεύθερες και να έχουν την ηρεμία τους.
Ο επισκέπτης, ερχόμενος στο καφέ, χτυπάει το κουδούνι και, ανοίγοντας την πόρτα, βρίσκεται σε έναν προθάλαμο όπου πλένει τα χέρια του ώστε να προστατευτούν οι γατούλες από τυχόν μικρόβια. Βλέπει έναν εξωτερικό χώρο και τη σάλα του καφέ όπου μπορεί να πιει τον καφέ του, να φάει το γλυκό του, να δουλέψει, να διαβάσει κτλ. Οι γάτες είναι εξοικειωμένες με τον χώρο και τον άνθρωπο, τους αρέσει να παίζουν μαζί του. Αν κάποια γατούλα αρέσει στον επισκέπτη, έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας.
Έχει τα αποτελέσματα που περιμένατε η δράση του Cat Café;
Από τις 27 Σεπτεμβρίου που ανοίξαμε (και μέχρι τη στιγμή που μιλάμε), έχουν υιοθετηθεί πέντε γάτες, και πάμε για την έκτη αυτές τις ημέρες. Επομένως, θεωρώ ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας και ότι η δράση μας αυτή με την ίδρυση του καφέ έχει αποτέλεσμα.
Πώς θεωρείτε ότι η επαφή του ανθρώπου με τα ζώα τον επηρεάζει συναισθηματικά και ψυχικά;
Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, θα σας πω πως η επαφή με τα ζώα επηρεάζει τον άνθρωπο προς το καλύτερο. Για πολύ καιρό ήμουν μακριά από την Ελλάδα και, βιώνοντας το συναίσθημα της μοναξιάς, ένιωθα πως είχα ανάγκη μια παρέα. Είχα «χάσει» και τον σκύλο μου οπότε, όταν μια συνάδελφός μου μου έφερε σπίτι ένα γατάκι για να το υιοθετήσω, άλλαξε και η ζωή μου. Είχα λόγο να επιστρέφω στο σπίτι και αισθανόμουν μια απίστευτη ζεστασιά. Η γάτα είναι ένα ενεργειακό και θεραπευτικό ζώο. Έχει μεγάλη ενσυναίσθηση, σου προκαλεί συναισθήματα και σε ηρεμεί.
Κατά διαστήματα, έρχονται στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Παρά το ύψος των προστίμων, οι άνθρωποι βγάζουν στους «μικρούς μας φίλους» τον χειρότερό τους εαυτό. Τι νομίζετε ότι κάνουμε λάθος ως κοινωνία; Πώς μπορεί αυτό να αλλάξει;
Αρχικά, όπως έχει πει και ο Γκάντι: «Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στους κατώτερούς του». Τα θέματα διαπαιδαγώγησης και συμπεριφοράς των νέων θα έπρεπε να γίνουν επιτακτική ανάγκη για την οικογένεια. Η επαφή των παιδιών με τα ζώα θα μπορούσε να ξεκινά από μικρή ηλικία. Αγαπώντας τα ζώα και μεγαλώνοντας κοντά τους τα παιδιά γίνονται ενήλικοι με ενσυναίσθηση. Είναι αρετές η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι στα ζώα.
Για όσους βρεθούν μάρτυρες περιστατικού κακοποίησης ζώου, ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις τους για την προστασία του;
Οι νόμοι για την προστασία των ζώων έχουν γίνει πιο αυστηροί. Οι αστυνομικές αρχές είναι πλέον πιο ενεργές και εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης των ζώων. Επομένως, σε τέτοια περίπτωση, καλούμε την Άμεση Δράση. Υπάρχει, επίσης, ο αριθμός 10410, τον οποίο μπορεί κανείς να καλέσει για να αναφέρει την κακοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr