syn_2606_gian.jpg

 

Κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα και ακολουθώντας μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας με επιτυχημένες συνεργασίες στο ενεργητικό της, η Μαρία Γιαννέτου, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τις επαγγελματικές εμπειρίες της και τους ανθρώπους που εκτίμησε στη διάρκεια αυτών, φανερώνει για άλλη μία φορά το εξαιρετικό της ήθος, την ειλικρίνειά της και την πολυτάλαντη προσωπικότητά της.

Με ενδιαφέρουσες απόψεις για τις επαγγελματικές επιλογές των νέων, το σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία, και ως Διευθύντρια Επικοινωνίας του Junior Achievement Greece, του πιο αντιπροσωπευτικού κοινωφελούς οργανισμού για το μαθητικό και νεανικό επιχειρείν της χώρας μας, αποτυπώνει την αξία των δράσεων της νεανικής επιχειρηματικότητας για την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο μιας δυναμικής που περιλαμβάνει τη συμπερίληψη, τον σεβασμό, την ευημερία και την ευτυχία για όλους.

Την ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.

Κυρία Γιαννέτου, θα σας ταξιδέψω κάποια χρόνια πίσω. Πώς προέκυψε η  απασχόλησή σας στη δημοσιογραφία;

Ήθελα από μικρή να γίνω δημοσιογράφος. Δεν είχα κάποια επιρροή από το περιβάλλον μου, μάλλον προέκυψε επειδή μου άρεσε να γράφω μικρές ιστορίες και θαύμαζα την Έλενα Ακρίτα. Έντυνα τα τετράδια και τα βιβλία μου με τα υπέροχα χρονογραφήματα της κας Ακρίτα και τα διάβαζα ξανά και ξανά. Οι γονείς μου με αποθάρρυναν, γιατί το θεωρούσαν πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό επάγγελμα, και με αγάπη μου έλεγαν «δεν ξέρουμε κανέναν να σε βοηθήσει».

Όμως η επιθυμία, σε συνδυασμό με την τύχη, με οδήγησαν τελικά στη δημοσιογραφία. Ενώ τελείωνα τις σπουδές μου στα Οικονομικά στο University of Illinois Chicago (UIC), μου έκαναν πρόταση να εργαστώ στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό του Σικάγου. Ενθουσιάστηκα και δέχθηκα αμέσως. Με έριξαν στα βαθιά νερά, προτείνοντάς μου να κάνω μια πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή. Η αγάπη μου για τη δημοσιογραφία πήρε σάρκα και οστά. Γράφτηκα στο Columbia College of Chicago, πήρα Master’s degree στη Δημοσιογραφία και επέστρεψα στην Ελλάδα.

Η Κυρία της δημοσιογραφίας, η αείμνηστη Μένυα Παπαδοπούλου, μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστώ στην πρωινή εκπομπή «Μη μου τη μέρα τάραττε» με τη Λιάνα Κανέλλη στο Mega Channel, αρχικά ως ασκουμένη. Πήγαν όλα καλά και έμεινα στο Μega 13 χρόνια. Εργάστηκα σε πολλά πόστα, στο οικονομικό και στο ελεύθερο ρεπορτάζ, στην παρουσίαση του δελτίου καιρού, στην παρουσίαση τηλεοπτικού μαγκαζίνο και στις διεθνείς ειδήσεις με παρουσίαση και ρεπορτάζ.     

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, είναι η πορεία σας στη δημοσιογραφία όπως την είχατε οραματιστεί στο ξεκίνημά σας; Υπήρξαν συνεργασίες που σας στεναχώρησαν ή σας απογοήτευσαν; Πώς το διαχειριστήκατε;

Η επαγγελματική πορεία έχει πάντα προκλήσεις, χαρές και επιτυχίες, αλλά και λύπες και απογοητεύσεις. Κι αυτή είναι και η γοητεία της τελικά. Την ώρα της αποτυχίας και της απογοήτευσης δεν το βλέπεις έτσι, αλλά σε βάθος χρόνου και κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνεις πως οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις ήταν εκείνες που σε πείσμωσαν, σε δυνάμωσαν, σε έκαναν καλύτερο. Δεν έχει συμβεί κάποιο περιστατικό πολύ σημαντικό που θα άξιζε να αναφέρω, η πορεία μου ήταν γενικά πολύ καλή.

Ήμουν πολύ τυχερή που συνεργαζόμουν στο Mega με εξαιρετικούς επαγγελματίες και έβγαινε ένα πολύ καλό ομαδικό αποτέλεσμα. Σκέφτομαι με μεγάλη αγάπη τα δεκατρία χρόνια που δούλεψα στο κανάλι και ευχαριστώ από καρδιάς τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις ευκαιρίες που μου έδωσε στην παρουσίαση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση την οποία μου είπε όταν τον ευχαρίστησα θερμά για μια πρόταση που μου έκανε: «Μη με ευχαριστείς, Μαρία, αυτά που σου προτείνω τα έχεις κερδίσει με το σπαθί σου». Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτό τον διάλογο συγκινούμαι, εκτίμησα πολύ τα λόγια του αυτά.

Μόλις τελείωσε η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων και πολλοί νέοι έχουν ήδη μπει στη διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι θα συμβουλεύατε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία;

Θα τους έλεγα να ακολουθήσουν την καρδιά τους και το όνειρό τους. Η δημοσιογραφία είναι ένα πολύ γοητευτικό επάγγελμα, στο οποίο ζεις πολύ έντονες εμπειρίες, προσφέροντας στο κοινό το αγαθό της ενημέρωσης. Είναι εξαιρετικά απαιτητικό και χρειάζεται να αγαπάς πολύ τη δουλειά αυτή για να διατηρείς ζωντανό το ενδιαφέρον σου μέσα από μεγάλη κούραση, δυσκολίες και αγωνία για το αποτέλεσμα. Σε όλα τα επαγγέλματα το βασικό είναι να το θέλεις πολύ, να σου αρέσει πολύ. Αν το θέλεις πολύ, θα το ακολουθήσεις και θα πετύχεις. Επιτυχία δεν σημαίνει να βγάζεις πολλά λεφτά ή να είσαι διάσημος. Σημαίνει να ζεις καλά από το επάγγελμά σου και να χαίρεσαι όταν εργάζεσαι. Η ηθική ικανοποίηση που παίρνουν οι δημοσιογράφοι όταν φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές ή απαιτητικά άρθρα ή ρεπορτάζ στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα είναι μεγάλη, καθώς νιώθουν ότι η δουλειά τους έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.

Δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι νέοι στις μέρες μας επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό. Τι νομίζετε ότι κάνουμε λάθος στη χώρα μας και στερούμαστε τις φρέσκες και καινοτόμες ιδέες τους;

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, όπως και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, και ήταν απολύτως λογικό οι νέοι επιστήμονες να αναζητήσουν δουλειές στο εξωτερικό με απολαβές αντάξιες των σπουδών και των δεξιοτήτων τους. Κάποιοι ήθελαν να εργαστούν στο εξωτερικό, κάποιοι ήθελαν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν. Αυτό που θα φέρει πίσω τους νέους μας είναι η εδραίωση της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να εμπιστεύονται τη χώρα μας όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρίες, οι οποίες θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε τομείς όπου υπάρχει μεγάλη παγκόσμια ζήτηση, όπως στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Έχουν ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες με κίνητρα για τους νέους, όπως το Brain Regain, Rebrain Greece, ενώ το τελευταίο διάστημα λειτουργεί και η νέα πλατφόρμα του ΣΕΒ, το IG@Work, όπου εταιρίες μέλη του ΣΕΒ διαθέτουν θέσεις εργασίας για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, με τους ενδιαφερόμενους να βρίσκουν εκεί συγκεντρωμένη την πληροφορία και να μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα. Πιστεύω πως όσο βελτιώνεται η Ελλάδα στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιστροφή των ταλαντούχων νέων μας. 

Tο Junior Achievement Greece (JA Greece) είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους στο επιχειρείν. Μιλήστε μας για τις δράσεις του. Γιατί θεωρείτε πως βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στην κοινότητα των μαθητών;

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το Junior Achievement Greece έχει αγκαλιαστεί από όλους, από τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα.  Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιχειρηματικότητα από τα σχολικά χρόνια πετυχαίνει θαύματα στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Τα εφοδιάζει με τις απαραίτητες δεξιότητες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα εμπνέει στην επιτυχία και στην ευτυχία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το Junior Achievement κατετάγη το 2023 στην 5η θέση των 200 καλύτερων κοινωφελών οργανισμών στον κόσμο, ενώ είναι υποψήφιο για δεύτερη χρονιά για το Νόμπελ Ειρήνης. Ο ενθουσιασμός των εφήβων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην «Εικονική Επιχείρηση» δεν περιγράφεται. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές μαθητικές «start-up» πετυχαίνουν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, με κορυφαία την περσινή, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του JA Greece ελληνική ομάδα, και μάλιστα από μικρό σχολείο της περιφέρειας, η Microgreens Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, κέρδισε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο του JA Europe και αναδείχθηκε Καλύτερη Μαθητική Start-up της Ευρώπης 2022!  Σε αυτή τη δυναμική έχει συμβάλει ουσιαστικά ο νέος πρωτότυπος θεσμός των Inspirational Mentors της Εικονικής Επιχείρησης του JA Greece, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και δεκάδων επιχειρηματιών, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά, υπερηφάνεια και ελπίδα ότι οι επιτυχίες των παιδιών θα συνεχιστούν.  Ότι τα παιδιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα σκέφτονται και θα δημιουργούν ολοένα και πιο πρωτοπόρες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες «επιχειρήσεις», δείχνοντας τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους. Περισσότερες πληροφορίες και τις πλατφόρμες για τις εγγραφές από τον Σεπτέμβριο θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα του JA Greece www.jagreece.org.

Συναναστρέφεστε με νέους, ενδεχομένως και τους μελλοντικούς επιχειρηματίες της χώρας μας. Ποια είναι η ευχή σας;

Κάθε χρόνο οι μαθητές και οι φοιτητές, οι μαθήτριες και οι φοιτήτριες, μας εντυπωσιάζουν και μας συγκινούν με τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους, τη σκληρή δουλειά και την εφευρετικότητά τους για την υλοποίηση και την επικοινωνία των μαθητικών τους «start-up». Κυριολεκτικά μας βάζουν τα γυαλιά! Συγκινητική είναι επίσης η πολύτιμη συνδρομή των εκπαιδευτικών, των εθελοντών/μεντόρων, των γονιών, των χορηγών, αλλά και η μεγάλη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία όλων. Εύχομαι όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να συμμετάσχουν στους μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece. Είναι εμπειρίες ζωής που φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στο όνειρό τους, να πετύχουν επαγγελματικά, κάνοντας τον κόσμο καλύτερο. Έναν κόσμο με συμπερίληψη, σεβασμό, ευημερία και ευτυχία για όλους. Είμαι βέβαιη ότι, με ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα και την Πολιτεία, θα το πετύχουν.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn