Τα πρωινά εργάζεται στην τράπεζα. Δουλειά γραφείου, ενδεχομένως με πολλή ευθύνη κι άλλο τόσο ενδιαφέρον, αλλά εκ των πραγμάτων χωρίς «αέρα». Τα απογεύματα, ή εν πάση περιπτώσει τον ελεύθερο χρόνο του, πετάει στους ουρανούς. Όχι ο ίδιος. Το drone του. Φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί ερασιτεχνικά μεν, με διάθεση επαγγελματική δε απρόσιτα μέρη και τόπους που κάποιοι τους παράτησαν στο έλεός τους. Διασκεδάζει και ταυτόχρονα μέσα από τις προβολές και τη δημοσιότητα των λήψεών του ο Θωμάς Ανδρεόπουλος κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά, επιχειρώντας να ασκήσει μοχλό πίεσης για την ανάπλαση χώρων εγκαταλελειμμένων από καιρό παρά την αντίθετη επιθυμία των περιοίκων.
Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τα drones;
Από μικρός ασχολούμουν με τη φωτογραφία και τον αερομοντελισμό. Τα τελευταία πέντε χρόνια με ενδιαφέρουν τα drones. Ουσιαστικά συνδύασα και με έναν τρόπο εξέλιξα τα δύο χόμπι μου (φωτογραφία και αερομοντελισμό) με την τεχνολογία (drone).
Είναι ένα απλό χόμπι που μπορεί να κάνει ο καθένας ανά πάσα στιγμή;
Δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να έχεις γνώσεις αεροδυναμικής, αεροναυτιλίας, να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τη λειτουργία των ελικοπτέρων, να έχεις βασικές γνώσεις μετεωρολογίας. Ακριβώς επειδή το drone μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις κοντά πέντε χιλιομέτρων, θα πρέπει ο πιλότος του να ξέρει τους κανόνες πτήσεων ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Στην αρχή προσπαθούσα να μάθω μέσα από το YouTube, από διάφορα φόρουμ και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών με χομπίστες. Εδώ και έξι μήνες υπάρχουν σχολές και, για να ασχολείσαι με το σπορ, πρέπει να έχεις δίπλωμα και άδεια χειριστή. Κανονικά, για να πετάξεις οποιοδήποτε drone, οφείλεις να πάρεις άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι αυτού του χόμπι;
Η κινηματογράφηση. Τα drones είναι σε διαρκή κίνηση. Επομένως η κάμερα που είναι ενσωματωμένη δεν μπορεί να αποτυπώσει με την ίδια ευκολία, σταθερότητα και ποιότητα που θα είχε μία κλασική φωτογράφιση με τη μηχανή στον τρίποδα για παράδειγμα. Γι’ αυτό και χρειάζονται γνώσεις μετεωρολογίας.
Πώς επιλέγεις τα θέματα που βιντεοσκοπείς με το drone;
Υπάρχουν θέματα που είναι για αποκλειστική δική μου χρήση και ψυχαγωγία. Προσφάτως πήγαμε με τη γυναίκα μου και τον γιο μας, που είναι εννέα μηνών, στο εγκαταλελειμμένο παλιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής. Ήταν μία πολύ ευχάριστη εκδρομή. Είχα ζητήσει να πετάξω drone σε μία έκθεση μοτοσυκλέτας πάνω από ιστιοπλοϊκά. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν απίστευτα όμορφα τοπία τα οποία είναι απροσπέλαστα, όχι όμως για το drone. Υπάρχει και μία άλλη θεματική που με ενδιαφέρει πάρα πολύ: είναι δημόσιοι χώροι αναξιοποίητοι ή εγκαταλελειμμένοι, οι οποίοι οι ίδιοι οι κάτοικοι θέλουν να αναμορφωθούν, αλλά δεν υπάρχει κρατική μέριμνα. Βιντεοσκοπώ τέτοιες περιπτώσεις και δημοσιοποιούνται σε μεγάλα sites και τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για να αναπλαστούν αυτοί οι χώροι.
Δώστε μου κάποια παραδείγματα.
Το εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Είναι εγκαταλελειμμένο χρόνια ολόκληρα, οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν την ανάπλαση του χώρου, αλλά τίποτε δεν έχει γίνει.
Υπάρχει μία εκκλησία που βρίσκεται μέσα σε μία κουφάλα δέντρου στα Καλάβρυτα. Είναι η Παναγία η Πλατανιώτισσα, όπου μάλιστα είχα βαφτιστεί. Οι κάτοικοι επιθυμούν την ανάπτυξη της περιοχής, στοχεύοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης της περιοχής.
Τα drones μπορούν να φτάσουν σε σημεία που δεν μπορεί να πάει ούτε ελικόπτερο. Απεικονίζουν την κατάσταση μέσα στο οίκημα, πάνω από αυτό και στην περιοχή όπου βρίσκεται. Με άλλα λόγια, η βιντεοσκόπηση με drone αλλάζει την οπτική των πραγμάτων. Είναι ο κόσμος από ψηλά και από κοντά παράλληλα. Έχεις πολύ περισσότερες επιλογές και μπορείς να δεις πράγματα που δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι.
Είναι δύσκολο να πάρει κανείς άδεια πτήσης drone από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας;
Δύσκολα δεν σου δίνουν άδεια και, όταν δεν το κάνουν, υπάρχει αντικειμενικά σοβαρός λόγος. Ένα drone μπορεί να πέσει. Μπορεί να πιάσει φωτιά, να δημιουργηθεί μία μικρή εστία φωτιάς. Αν, για παράδειγμα, πετάξει drone και πέσει, πράγμα που δεν είναι διόλου απίθανο, μπορεί να υπάρξουν φθορές στο μνημείο. Ασχέτως του τι γίνεται, κανονικά δεν μπορείς να κάνεις πτήση πάνω από τέτοια μνημεία, όπως δεν μπορείς και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως φυσικά και πάνω από τη Βουλή των Ελλήνων.
Πόσο κοστίζει ένα drone;
Αναλόγως. Για να έχει μία σχετική ποιότητα η φωτογράφιση, από 600 με 700 ευρώ.
Μπορεί κάποιος να κατασκευάσει μόνος του το δικό του drone;
Ναι, υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Όμως συνήθως το κάνουν όσοι ασχολούνται με το αγωνιστικό drone, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Τελικά η πτήση drone είναι ένα χόμπι τεχνικής ή μία ακόμη μορφή τέχνης;
Τεχνική κυρίως. Εμπεριέχει και την έννοια της τέχνης, αλλά κατά βάση είναι τεχνική. Πρόκειται όμως για κάτι που έχει ραγδαία εξέλιξη. Πριν δύο χρόνια τα πράγματα ήταν σε νηπιακή κατάσταση. Τώρα οι περισσότερες χολιγουντιανές ταινίες έχουν πολύ μεγάλα κομμάτια γυρισμένα από drone.
Οι προσωπικές σας επιδιώξεις ποιες είναι; Τι θα θέλατε να κάνετε με αυτό το χόμπι;
Να εξελιχθώ όσο γίνεται τεχνικά. Για την ώρα μία βιντεοσκόπησή μου έχει επιλεγεί να προβληθεί στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Λετονίας. Μπορεί και να βραβευθεί.
Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»