900x600_syn_0606_xatzi.jpg

 

Από τους πιο ταλαντούχους κωμικούς της γενιάς του, ο Γιώργος Χατζηπαύλου έχει ταυτιστεί με το ελληνικό stand-up comedy. Ειλικρινής και προσιτός, άμεσος και διαφωτιστικός, απαντά στις ερωτήσεις του stentoras.gr και τον ευχαριστούμε θερμά.

Κύριε Χατζηπαύλου, διαβάζω στο βιογραφικό σας ότι πριν ασχοληθείτε επαγγελματικά με το stand-up comedy, εργαζόσασταν σε διαφημιστική εταιρία. Πώς πήρατε την απόφαση να αλλάξετε πορεία στην καριέρα σας;

Η απόφαση ήρθε σταδιακά. Είχα ήδη αρχίσει να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το stand-up comedy. Ασχολήθηκα λίγο στην αρχή, έπειτα λίγο παραπάνω, και τελικά ανακάλυψα πως μου αρέσει πολύ και πως ήθελα να αφιερώσω όλο μου τον χρόνο σε αυτό. Παραιτήθηκα λοιπόν από την εταιρία στην οποία εργαζόμουν για να μπορώ να αποδώσω το 100% του εαυτού μου σε αυτό επαγγελματικά. Η απόφαση αυτή της αλλαγής καριέρας ευδοκίμησε ουσιαστικά μέσα σε μια τριετία.

Η κωμωδία και το stand-up comedy απαιτούν τελικά μόνο ταλέντο;

Κατά τη γνώμη μου, το ταλέντο είναι βασικό σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο stand-up comedy. Πολλές φορές είναι η κινητήριος δύναμη που σε οδηγεί να κατασταλάξεις σε αυτό που θέλεις και αγαπάς. Σε βοηθά να διαπιστώσεις πως η επιλογή σου είναι η σωστή. Ωστόσο από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα δουλειάς, υπομονής, επιμονής, διάθεσης να ξαναπροσπαθήσεις αν αποτύχεις. Και ενδεχομένως το ταλέντο να σε βοηθά υποστηρικτικά κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης του stand-up. Όμως ένα ταλέντο ή μια κλίση από μόνα τους δεν αρκούν.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτά;

Σε κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με το stand-up η απάντηση είναι απλή: βεβαίως και να το κάνει! Η τέχνη αυτή μαθαίνεται όσο τη δουλεύεις. Χωρίζεται σε δύο φάσεις: στο γράψιμο, που είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδικασίας, και στο σκηνικό κομμάτι, όπου παρουσιάζεις τα κείμενά σου και βλέπεις ακριβώς τι λειτουργεί και τι όχι, τι χρειάζεται διόρθωση ή βελτίωση, ώστε να αποδώσει καλύτερα.

Θα συμβούλευα, επίσης, όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά να μη θεωρεί ως εμπόδιο τον φόβο της αποτυχίας. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη σε πολλούς εργασιακούς τομείς, έτσι και στο stand-up comedy. Μαθαίνοντας τι δεν λειτουργεί σε ένα κείμενο, γράφεις ένα πολύ καλύτερο μετά. Το stand-up comedy το μαθαίνεις ακόμα και όταν αποτυγχάνεις!

Δεν είναι αγχωτική διαδικασία η απόδοση του stand-up comedy τόσο στο γράψιμο κειμένων όσο και στη σκηνή;

Είναι αγχωτική με την έννοια της προσμονής και της αγωνίας, που λειτουργούν για μένα κυρίως δημιουργικά. Είτε έχω παράσταση είτε όχι, συνηθίζω να γράφω πολλά κείμενα καθημερινά, οπότε δοκιμάζω τι λειτουργεί ή τι χρειάζεται να αλλάξει. Και αποδίδοντάς τα επίσης σε μια παράσταση, αντιλαμβάνομαι νωρίς τις ανάγκες, οπότε προετοιμάζομαι ανάλογα, ενδεχομένως με κάποιες αποκλίσεις.

Λένε πως οι άνθρωποι που είναι επαγγελματίες κωμικοί, στην προσωπική τους ζωή είναι ιδιαίτερα μελαγχολικοί και εσωστρεφείς. Ισχύει και για εσάς κάτι τέτοιο;

Προσωπικά δεν είμαι στην καθημερινότητά μου όπως πάνω στη σκηνή. Δεν νιώθω η ψυχή της παρέας. Είμαι γενικά πιο μαζεμένος. Κάθε άνθρωπος βέβαια είναι διαφορετικός αλλά νομίζω πως ιδίως για τους κωμικούς ηθοποιούς που λόγω της δουλειάς τους αφιερώνουν πολλή ενέργεια και βρίσκονται σε υπερένταση πάνω στη σκηνή, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι έτσι και στην προσωπική τους ζωή.

Τι να περιμένουμε καλλιτεχνικά από εσάς στο προσεχές χρονικό διάστημα;

Τώρα βρίσκομαι ήδη σε περιοδεία στην Ελλάδα με την παράσταση «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Αναμένεται να γίνει περιοδεία με την ίδια παράσταση και στο εξωτερικό.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn