okthess-to_oikosysthma_kainotomias.jpg

OK!Thess: Το οικοσύστημα καινοτομίας του δήμου Θεσσαλονίκης που στηρίζει τις start-up πρωτοβουλίες

Τι είναι το OK!Thess, πότε δημιουργήθηκε και από ποιον;

Το OK!Thess είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης που έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι 8 σημαντικούς φορείς της πόλης, εκ των οποίων ο καθένας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Έχει όμως πολλαπλασιαστικό όφελος όταν αυτοί οι φορείς δρουν συντονισμένα και ενώνουν δυνάμεις. Οι ιδρυτικοί φορείς αυτοί, εκτός από τον δήμο, είναι τα 4 ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της πόλης (Α.Π.Θ., ΠΑ.ΜΑΚ., I.H.U. και Α.Τ.Ε.Ι.Θ.), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (Α.Ζ.Κ.). Έναν χρόνο περίπου αργότερα προστέθηκαν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) και ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Β.Ε.).

Το OK!Thess ξεκίνησε ως ιδέα στο τέλος του 2014 και μπήκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2015. Άρχισε να λειτουργεί πειραματικά τον Οκτώβρη του 2015 και κανονικά τον Γενάρη του 2016.

Πώς προέκυψε η πρωτότυπη ονομασία του;

Στα πρώτα στάδια, που χρησιμοποιούσαμε έναν πρόχειρο κωδικό που δεν σήμαινε τίποτα, κάποιος πρότεινε μία ονομασία που να περιέχει την έννοια του οικοσυστήματος καινοτομίας. Από αυτό προκύπτουν τα αρχικά «ΟΚ» και, μόλις αντιληφθήκαμε τη διπλή έννοια αυτών των αρχικών, το υιοθετήσαμε, προσθέτοντας βέβαια το «Thess» για τη Θεσσαλονίκη. Το θαυμαστικό; Έτσι!

Foyer 5 Copy

Για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Ο στόχος του OK!Thess είναι διπλός:

  • Να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, φέρνοντας σε επαφή και δικτυώνοντας μεταξύ τους φορείς από όλες τις διαστάσεις ενός οικοσυστήματος – καινοτόμες ομάδες, θερμοκοιτίδες, βιομηχανία, πανεπιστήμια, επενδυτές κ.λπ. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έγιναν γύρω στις 100 εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων meet-ups, pitching events, παρουσιάσεων σε επενδυτές κ.λπ.
  • Να ενθαρρύνει τη δοκιμασία νέων, καινοτόμων ιδεών, φιλοξενώντας και δίνοντας επιτάχυνση σε ομάδες με ιδέες σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Προσπαθεί δηλαδή να εμπνεύσει νέους να τολμήσουν την εφαρμογή της ιδέας τους, βοηθώντας είτε την «απόδειξη» το συντομότερο δυνατόν ότι η ιδέα δεν περπατάει είτε ότι είναι καταρχάς βιώσιμη, οπότε το OK!Thess βοηθάει στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Αυτά τα δυο στοιχεία ελπίζουμε πως θα συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας επιχειρηματικής κοινότητας στην πόλη σε μια εποχή που πολλές «παραδοσιακές» βιομηχανίες κλείνουν.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την έννοια της καινοτομίας. Τι είναι κατά την άποψή σας η καινοτομία και για ποιο λόγο αξίζει να υποστηριχθεί;

Καινοτομία για μένα είναι ένα διαφορετικό πλησίασμα στη λύση ενός προβλήματος με την κατάληξη σε ένα προϊόν ή διαδικασία που περιέχει τέτοια προστιθέμενη αξία, ώστε να προτιμηθεί από άλλες πιο συμβατικές λύσεις. Δηλαδή η λύση είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε ο «πελάτης» να είναι διατεθειμένος να πληρώσει για αυτή τη λύση έστω και αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη άλλης λύσης που χρησιμοποιείται ήδη.

Η καινοτομία είναι σημαντική, γιατί χωρίς καινοτομία δεν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά στασιμότητα. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη από την καινοτομία. Αν δεν εξάγεις καινοτομία, είσαι υποχρεωμένος να την εισάγεις και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Με ποιο τρόπο υποστηρίζει το OK!Thess την επιχειρηματική καινοτομία; Τι προσφέρει;

Με τις συνεχείς εκδηλώσεις που φιλοξενεί ή συνδιοργανώνει φροντίζει ώστε οι καλές πρακτικές μιας ομάδας να γίνονται καλές πρακτικές πολλών. Επιδιώκει η δικτύωση ανάμεσα στους παίκτες του οικοσυστήματος να μετατραπούν σε συνεργασίες – αυτό όμως είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Ένα από τα μότο του OK!Thess από αυτή την άποψη είναι ότι «ο διπλανός σου δεν είναι ο ανταγωνιστής σου, αλλά ο δυνητικός σου εταίρος. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία ο ανταγωνιστής σου μπορεί να είναι στις Η.Π.Α., στην Ιαπωνία ή στο Περού. Δες τον διπλανό σου σαν συνεργάτη».

Στις ομάδες που το OK!Thess φιλοξενεί και «επιταχύνει» προσφέρει υπερσύγχρονο χώρο, υποδομή με πολύ γρήγορο internet (100/100 mbps), εξειδικευμένα σεμινάρια/masterclasses στα θεμελιώδη θέματα της επιχειρηματικότητας, εβδομαδιαίο coaching από έμπειρα μέλη της καινοτόμας κοινότητας της πόλης, mentoring σε εξειδικευμένα θέματα ανάλογα με τις ανάγκες. Ισχύει μία χρέωση 150 € το τρίμηνο ανά ομάδα (ανεξάρτητα του μεγέθους της ομάδας).

Ποια είναι η διαδικασία για τους ενδιαφερομένους που θέλουν να ενταχθούν στην προθερμοκοιτίδα και να τεστάρουν την ιδέα τους; Χρειάζεται να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις;

Χρειάζεται να κάνουν μια αίτηση, που μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα μας (www.okthess.gr). Αιτήσεις αξιολογούνται 3 φορές τον χρόνο. Η επόμενη προθεσμία για να προλάβει κανείς να ξεκινήσει τον Μάη του 2018 είναι η 23η Απριλίου. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις άλλες από αυτές που συνδέονται με την αξιοπιστία της ομάδας ή της ιδέας (π.χ. δεν υπάρχει απαίτηση να υπάρχει εταιρία πίσω από την πρόταση).

Τι είδους δράσεις πραγματοποιούνται στο OK!Thess;

Υπάρχουν δράσεις, κυρίως σεμινάρια/masterclasses, που είναι προσβάσιμα μόνο στις ομάδες που υπάγονται στη θερμοκοιτίδα του OK!Thess.

Υπάρχουν και δράσεις που είτε είναι ανοιχτές σε όλη την πόλη είτε με πρόσκληση με τους φορείς που συνδιοργανώνουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται αφενός meet-ups που προωθούν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε εστιασμένους τεχνολογικούς τομείς (π.χ. meet-up ομάδων που χρησιμοποιούν Python, JavaScript ή άλλες γλώσσες) είτε παρουσιάσεις οικονομικών εργαλείων, όπως μικροπιστώσεις.

Υπάρχουν επίσης «αγωνιστικές» εκδηλώσεις, όπως το Start-up Weekend ή το Match and Develop, που συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από το OK!Thess, την Εθνική Τράπεζα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, μια σημαντική εκδήλωση που γίνεται τρεις φορές τον χρόνο είναι τα λεγόμενα DemoDays. Σε αυτή καλούνται αφενός ένας επαρκής αριθμός επενδυτών, αφετέρου ομάδες που είναι σχετικά ώριμες για επένδυση από όλη την πόλη. Έτσι πετυχαίνουμε κρίσιμη μάζα για ένα καλύτερο match ανάμεσα στις start-ups και στους επενδυτές.

Μέσα από την επαφή σας με την επιχειρηματική κοινότητα, ποια είναι η γνώμη σας για τη μέχρι σήμερα πορεία της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα γενικότερα; Τι προβλέπετε για το μέλλον;

Κάτι αλλάζει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Επιπλέον για πρώτη φορά φαίνεται πως θα υπάρχουν αρκετά επενδυτικά funds, ώστε να μην χαθούν σημαντικές ευκαιρίες. Επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα επικυρώνουν την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων οι δυνατότητες είναι τεράστιες, αρκεί να επικρατήσει μια νοοτροπία που αναγνωρίζει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να επιστρέψουν στην κοινωνία την τεράστια επένδυση που αυτή κάνει στη γνώση. Είναι άδικο την επένδυση της χώρας να την καρπώνονται μόνο οι χώρες που υποδέχονται τους αυτοεξόριστους Έλληνες επιστήμονες. Ευτυχώς αυτό είναι κάτι που σιγά σιγά αλλάζει και είναι σημαντικό να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, που θα ήταν ο τάφος της ελληνικής καινοτομίας. Αντίθετα πολλές αλλαγές ακόμη χρειάζεται να γίνουν για να γίνει η καινοτομία ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

Foyer 8

Αν σας δινόταν η δυνατότητα ριζικής παρέμβασης, τι θα αλλάζατε στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

Θα εστίαζα στον χώρο της παιδείας, της εκπαίδευσης. Είναι λάθος το δεύτερο μισό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία για το πανεπιστήμιο. Θα εστίαζα σε μια γενική παιδεία με έμφαση στην πρωτοβουλία, στη δημιουργικότητα, στην ικανότητα να μαθαίνεις και να αποκτάς νέες δεξιότητες μέσα στον χρόνο. Θα άφηνα την ανώτατη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια με την ελάχιστη κρατική παρέμβαση. Τέλος, πέρα από την παιδεία, θα έβλεπα ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα τιμωρούσε τον καινοτόμο επιχειρηματία, αλλά θα τον ενθάρρυνε και σε σχέση με αυτό θα έβλεπα μικρότερη φορολόγηση στα φυσικά πρόσωπα, ώστε οι καινοτόμες αυτές επιχειρήσεις να μπορούν να κρατούν τους καλύτερους, που αλλιώς θα έβρισκαν επαγγελματικό καταφύγιο αλλού.

Πώς χρηματοδοτείται το OK!Thess;

Το OK!Thess δεν έχει δημόσια χρηματοδότηση. Δεν κοστίζει ούτε στον φορολογούμενο ούτε στον δημότη. Βασίζεται σε συνεισφορές των μελών του σε είδος και όχι μόνο, π.χ. το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδας προσφέρει αφιλοκερδώς υπηρεσίες mentoring, καθώς και masterclasses σε κάθε νέα φουρνιά εισαγομένων στο OK!Thess. Πέρα από την εθελοντική προσφορά, είναι δικαιούχος μίας δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ένα από τα μέλη του OK!Thess προσφέρει τον ρόλο του οικονομικού διαχειριστή και με αυτό τον τρόπο το OK!Thess λειτουργεί αποκλειστικά με όρους ιδιωτικού τομέα, καθώς σε έναν χώρο όπως αυτός της καινοτομίας, όπου αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με εξαιρετική ταχύτητα, η λειτουργία του με όρους δημόσιας υπηρεσίας θα το έκανε μη λειτουργικό.

Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες;

Το τηλέφωνό μας είναι το 2313.31.73.03 και η ηλεκτρονική διεύθυνση η Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Σίμος Μπενσασσών,

Δημοτικός σύμβουλος και προεδρεύων στο OK!Thess

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn