andriana-babali.jpg

 

Η υπέροχη Ανδριάνα Μπάμπαλη δεν χρειάζεται συστάσεις. Με τη χαρακτηριστική και ιδιαίτερη χροιά της φωνής της μας έχει συνηθίσει σε όμορφα μουσικά ακούσματα και πάντα καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε μοναδικές μουσικές διαδρομές. Εκτός από την προσωπική της δουλειά, έχει στο ενεργητικό της πολλές συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του χώρου. Αυτό τον Δεκέμβριο (Παρασκευή & Σάββατο 2, 3, 9, 10 Δεκεμβρίου) η ταλαντούχα ερμηνεύτρια μας ξεναγεί στα πιο όμορφα μουσικά τοπία της Μεσογείου με αγαπημένα τραγούδια από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κάτω Σικελία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί με την Εύη Σιαμαντά και τον Κώστα Φαλκώνη, με σημείο αναχώρησης το Vergina Theatro. Συμμετέχουν ο Μιχάλης Φαλκώνης, ο Samir Al Belati και 8μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Άκη Κατσουπάκη.



Η Ανδριάνα Μπάμπαλη μίλησε στο stentoras.gr για το Μεσόγειος Project, την κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο, την αισιοδοξία αλλά και τι την εκφράζει αυτό τον καιρό.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τo Mεσόγειος Project;

Είναι μια ιδέα του Κώστα Φαλκώνη, που συνδέει μουσικά τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μουσικές, κυρίως η σύνδεση της Δύσης με την Ανατολή, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τραγούδια από τον Λίβανο και την Κύπρο αλλά και από την Κάτω Ιταλία και τα νησιά της Ελλάδας. Με κοινό παρονομαστή το ταμπεραμέντο και τη ζωντάνια των μεσογειακών λαών.

Το πρόσφατο τραγούδι σας «Σήκωσε κύμα» με τον Κώστα Λειβαδά, με τον οποίο σας συνδέουν πολλά χρόνια φιλίας, «φυσάει» έναν αέρα αισιοδοξίας που είχαμε ανάγκη πολύ και μιλάτε για τα καινούργια όνειρα που μας περιμένουν. Είστε αισιόδοξη ως άνθρωπος γενικά;

Γενικά θα με χαρακτήριζα άνθρωπο της λογικής, λίγο πιο πραγματίστρια. Ωστόσο δεν μπορώ τη μιζέρια και την γκρίνια για πολύ, οπότε ψάχνω πάντα να βρίσκω τρόπους να κάνω τη ζωή μου καλύτερη, ξέροντας πια ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα θέλουν κόπο και κυνήγι και βέβαια έχει ο καιρός γυρίσματα, η ζωή έχει και κύμα και γαλήνη.

Η καραντίνα και η δοκιμασία που περάσαμε με τον κορονοϊό κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική δραστηριότητα. Πιστεύετε ότι κατάφερε ο καλλιτεχνικός κόσμος να ανακάμψει, αποκτώντας ίσως μια «ανθεκτικότητα» ή πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες έχουν ακόμη προκλήσεις να αντιμετωπίσουν;

Η δοκιμασία αυτή έπληξε τον καλλιτεχνικό χώρο και την εστίαση περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι βέβαια και με δικά μας λάθη και παραλείψεις όσον αφορά την οχύρωση του κλάδου μας. Έγιναν κάποια βήματα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων μας αλλά έχουμε πολύ δρόμο, κυρίως λόγω της νοοτροπίας του λαού μας, ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του πάνω απ’ όλα. Ο κόσμος πάντως μετά από ένα μακρύ διάστημα απομόνωσης φαίνεται ότι επανήλθε με χαρά και όρεξη στις εκδηλώσεις και μας στήριξε. Περάσαμε ένα καλύτερο καλοκαίρι σίγουρα φέτος και αναμένουμε και τον χειμώνα με χαρά και όρεξη.

Ποιο Έλληνα/ίδα καλλιτέχνη ξεχωρίζετε αυτή τη στιγμή και γιατί;

Τον Λεωνίδα Καβάκο θα έλεγα, μας κάνει υπερήφανους παγκοσμίως!

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα τραγούδι σας που σας εκφράζει περισσότερο αυτό τον καιρό ποιο θα ήταν αυτό;

Η Μεσόγειος του George Moustaki!

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι γύρω σας, τι θα ήταν αυτό;

Θα γύριζα τον χρόνο πίσω έτσι ώστε να φροντίσουμε περισσότερο το φυσικό περιβάλλον που ζούμε, έτσι ώστε να μη ζούμε αυτή τη δυστοπία και το αβέβαιο μέλλον.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας μότο ζωής;

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου».

               Συνέντευξη-επιμέλεια

Εύη Δεργιαδέ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn