Με πολλές και αξιόλογες θεατρικές συμμετοχές και τηλεοπτικές επιτυχίες και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσωπική και συναισθηματική εξέλιξη, ο Στέλιος Καλαθάς μας συστήνει και φέτος τη Συναισθηματική Διαλεκτική, τη βιωματική εκείνη μέθοδο που καλλιεργεί την ανθρώπινη επικοινωνία και εξυψώνει τις εσωτερικές μας δυνάμεις, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.
Κε Καλαθά, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας και η διδασκαλία των μαθημάτων για τη συναισθηματική διαλεκτική;
Όλα ξεκίνησαν από την έντονη εσωτερική αναζήτηση που με χαρακτηρίζει και γενικότερα ως προσωπικότητα, καθώς είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος άνθρωπος. Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με σκοπό να μάθω τον σωστό τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων μου. Κατά συνέπεια, πάντα με ενδιέφερε να βρίσκομαι κοντά στον άνθρωπο και μέσω της τέχνης να βοηθώ στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και επικοινωνία του συναισθηματισμού τους. Φροντίζω να ενημερώνομαι, να εκπαιδεύομαι, να ερευνώ και κάθε χρόνο επιδιώκω να γίνομαι ολοένα και καλύτερος.
Πείτε μας λίγα λόγια για όσους δεν έχουν ασχοληθεί και δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της συναισθηματικής διαλεκτικής.
Είναι η βιωματική μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας εξελισσόμαστε με ομαλότητα συναισθηματικά και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τους φόβους, τα άγχη, τις αγωνίες και τις ανασφάλειές μας. Διδάσκει και εμπνέει όσους την ακολουθούν να συνδεθούν με το γέλιο, τη χαρά, τη δημιουργία, τον έρωτα και γενικά βοηθά στο να εξασκούνται ως προς το πώς να εξωτερικεύουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να αγαπούν πραγματικά τις αλήθειες που αυτός εκπροσωπεί.
Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα αυτά και με ποιες μεθόδους ή τρόπους πραγματοποιούνται;
Τα μαθήματα αυτά, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, απευθύνονται σε όλους. Και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την υποκριτική. Συμμετέχουν διαφορετικές ομάδες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Κάθε φορά ασχολούμαστε με διαφορετική θεματική, ώστε το κάθε μάθημα σταδιακά να συμπληρώνει το γενικότερο παζλ της συναισθηματικής διαλεκτικής. Μερικές από αυτές είναι οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και υποκριτικής, τα στοιχεία αυτοσχεδιασμού, η γλώσσα του σώματος, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, η σκηνική παρουσία, η ορθοφωνία, το θεατρικό παιχνίδι, η διαχείριση και η έκφραση συναισθημάτων, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η διαμόρφωση της προσωπικής εικόνας.
Για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τη μέθοδό μας από κοντά, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30, Μοναστηράκι, ένα ανοικτό μάθημα γνωριμίας, στο οποίο μπορεί να γνωρίσει τη συναισθηματική διαλεκτική και την εκπαίδευση που τη συνοδεύει.
Είστε πολλά χρόνια στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Ποια είναι η συμβουλή σας σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν στις μέρες μας με την υποκριτική;
Θεωρώ πως το θέατρο στην Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται περισσότερο ως χόμπι παρά κατασταλάζει ως επάγγελμα, οπότε ο καθένας που επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό καλό θα είναι να έχει πρωτίστως εξασφαλιστεί βιοποριστικά. Από εκεί και πέρα, εφόσον η υποκριτική είναι όνειρο ζωής και μεγάλη εσωτερική ανάγκη, καλό θα είναι να συνοδεύεται από μεράκι, πάθος, αφοσίωση, επιμονή και επιμονή. Το θέατρο δεν μπορεί να ταιριάξει με την ιδιοσυγκρασία όλων μας. Θέλει εσωτερική δύναμη, ώστε να μπορεί κανείς πάνω στη σκηνή να βιώνει τον συναισθηματισμό του ήρωα που υποδύεται και κατά συνέπεια να καταφέρει να αποδώσει τον ρόλο του.
Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και στον χώρο του θεάτρου. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις;
Το θέσατε πολύ σωστά, λέγοντας «και στον χώρο του θεάτρου». Και σε αυτό θα σταθώ. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, απογοητευτικό και στενάχωρο να παρακολουθείς να συμβαίνουν τέτοια άθλια περιστατικά στην κοινωνία μας. Ο χώρος του θεάτρου είναι όπως όλοι οι επαγγελματικοί χώροι. Συμβαίνουν και εκεί άσχημα και δυσάρεστα. Και εύχομαι κάποια μέρα η δικαιοσύνη να μην επιτρέπει να υφίστανται.
Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τον χειμώνα που έρχεται;
Με πετυχαίνετε σε μια περίοδο απόλυτης δημιουργίας. Τον Οκτώβριο είμαι καλεσμένος στη Λεμεσό για την πραγμάτωση ενός σεμιναρίου Συναισθηματικής Διαλεκτικής, ενώ θεατρικά μέχρι και τον Νοέμβριο θα συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ με την ομάδα +αίσθημα και το έργο «Στάχυ στο μελτέμι της Ιωνίας Γης», στο οποίο έχω κάνει τη διασκευή και σκηνοθετώ την παράσταση.
Ως ηθοποιός έχω ξεκινήσει πρόβες στο θέατρο «Αλκμήνη», καθώς συμμετέχω στη θεατρική παράσταση «Άκου να δεις», σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο και μιλά για μια οικογένεια κωφαλάλων, το πώς αντιμετωπίζονται από τους άλλους αλλά και το πώς οι ίδιοι επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή μου σε αυτό το έργο, καθώς θεωρώ πως εσωκλείει και εκπέμπει ανθρώπινα μηνύματα αλληλεγγύης και σεβασμού και αξίζει κανείς να το παρακολουθήσει.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr
Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια της Συναισθηματικής Διαλεκτικής αναζητήστε εδώ