heroes_1.png

Η ABCinema, κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση πολιτισμού με έδρα την Πάτρα, αναπτύσσει την κριτική σκέψη των λιλιπούτειων θεατών.

Κάθε συναίσθημα επιτρέπεται. Η κριτική σκέψη αναπτύσσεται. Οι επιπτώσεις του bullying τίθενται επί κινηματογραφικού «τάπητος». Η διαφορετικότητα αποκαλύπτεται. Οι ήρωες γίνονται αντιήρωες και τούμπαλιν. Με λίγα λόγια και χάρις στην ABCinema τα παραμύθια της γιαγιάς αποκτούν διαστάσεις πραγματικής ζωής, τα κλισέ για τους καλούς και τους κακούς καταρρέουν σιγά, αλλά σταθερά και οι λιλιπούτειοι κινηματογραφόφιλοι, χωρίς να χάνουν τη χαρά του σινεμά, βγαίνουν από τη θολή γυάλα των ψευδοπροτύπων.

Η ABCinema είναι μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση πολιτισμού με έδρα την Πάτρα που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον κινηματογράφο. Με επιμονή και άποψη έχει βάλει στόχο να κάνει την Πάτρα σημείο κινηματογραφικής αναφοράς και, μεταξύ άλλων, να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να εκπαιδευτούν μέσα από τις προβολές για μία ζωή χωρίς αποπνικτικά και παρωχημένα στερεότυπα. Ένας στόχος φιλόδοξος που στήνεται καρέ καρέ. Ένας στόχος που, όπως λέει ο ο εμπνευστής της ABCinema Αντώνης Κορκόντζηλας, ο χρόνος θα δείξει εάν επιτευχθεί.

Από πότε έχει συσταθεί η ABCinema.gr;

Ως σκέψη υπήρχε τα τελευταία 4 χρόνια. Από το 2015 και έπειτα αρχίσαμε την προσπάθεια υλοποίησης. Τη λειτουργία μας την ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2017, έχοντας καταθέσει τον φάκελό μας στο υπουργείο Εργασίας και στο Μητρώο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ποιες είναι οι δράσεις σας και ποια η συχνότητά τους;

Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «CineDoc», το οποίο προβάλλεται και στην Αθήνα αλλά τρέχει και το παιδικό μας πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην προβολή ταινιών για σχολεία. Ως προς τη συχνότητα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εκδηλώσεις κατά μέσο όρο δύο φορές τον μήνα. Ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά δυστυχώς, ενώ θέλουμε να τις υλοποιήσουμε όλες, πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε ένα πλάνο και να επιλέγουμε να πορευόμαστε με αυτό.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των ταινιών που προβάλλετε, ποιες οι χώρες προέλευσής τους και ποιος ο τρόπος που καταφέρνετε να φτάνουν στην ABCinema.gr;

Το κυριότερο είναι το εκάστοτε project. Αν μιλάμε για το «CineDoc», η επιλογή των ταινιών έχει γίνει ήδη από τη διοργανώτρια εταιρία, αλλά εμείς ως ABCinema διαλέξαμε τις καλύτερες ταινίες της διοργάνωσης. Άλλα κριτήρια μπορεί να είναι τα οικονομικά, όπως το κόστος των δικαιωμάτων προβολής. Σκοπός μας πάντως είναι να μην διαλέγουμε τις ταινίες με βάση την καλλιτεχνική τους αξία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφασίσουμε ποιες ταινίες θα προβάλλουμε και το κοινό θα αποφασίσει την καλλιτεχνική αξία τους.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, έχουμε προβάλει κάποιες ταινίες που εμένα προσωπικά δεν με άγγιξαν. Αλλά τα μηνύματα που μπορεί να περνούσαν τη δεδομένη στιγμή στο κοινό την κατέστησαν ιδανική επιλογή. Τώρα, ως προς το παιδικό μας πρόγραμμα, η επιλογή των ταινιών βασίζεται στον αντίκτυπο που θα έχουν στο παιδί-θεατή. Συνεργαζόμαστε με το Νεανικό Πλάνο, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος και ο μοναδικός φορέας παιδικών ταινιών στην Ελλάδα. Η ταινιοθήκη του απαρτίζεται από δεκάδες τίτλους νέων και παλαιών, ευρωπαϊκών και μη ταινιών για παιδιά και νέους.

Αφορούν μόνο σε ανήλικα παιδιά ή και εφήβους;

Οι ταινίες του παιδικού προγράμματος αφορούν στο παιδί σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο. Κάθε φορά, σε συνεργασία με τους υπευθύνους των σχολικών μονάδων, επιλέγουμε τις ταινίες με βάση και τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά. Σκοπός μας είναι την επόμενη χρονιά να τρέξουμε και το πρόγραμμα και για οικογένειες. Βλέπετε, δυστυχώς οι παιδικές ταινίες έχουν συνδυαστεί με παιδικά κινούμενα σχέδια ή με εμπορικότατες ταινίες. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μία οικογένεια να πάρει τα παιδιά της και την Κυριακή το απόγευμα να πάει σινεμά και να παρακολουθήσει ταινίες με μία προστιθέμενη αξία. Αξία που θα βγει και εκτός των τοίχων της αίθουσας.

antonis1

Τι θεματολογία προσεγγίζεται;

Η θεματολογία που προσεγγίζεται και πάλι εξαρτάται από το project για το οποίο μιλάμε. Για παράδειγμα, στο «CineDoc» έχουμε προβάλει ντοκιμαντέρ όπως το «Dolphin Man», μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Καναδά, Ιταλίας, Ιαπωνίας, που αφορά στη ζωή, στο έργο και στην κληρονομιά του Ζακ Μαγιόλ (σ.σ. ίσως ο πιο ιδιόρρυθμος ελεύθερος δύτης του κόσμου), ή την επερχόμενη ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη με τίτλο «Obscuro Barroco», που πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας μέσα στη φύση και μέσα στην κοινωνία.

Όσον αφορά στο παιδικό πρόγραμμα, οι ταινίες έχουν διάφορες επίσης θεματολογίες. Υπάρχει η ταινία «Kauwboy», που πραγματεύεται τη σχέση που αναπτύσσει ένα 11χρονο παιδί με μία καλιακούδα, το οποίο όμως ταυτόχρονα και φανερά στην εικόνα δεν μπορεί να διαχειριστεί και να αποδεχτεί τον θάνατο της μητέρας του και τη συμβίωση μόνο με τον πατέρα του. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις θεματικές, θα λέγαμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικογένεια, η φύση και ο αθλητισμός είναι η πλειονότητα των θεμάτων των ταινιών του παιδικού προγράμματός μας.

Φιλοξενείτε ταινίες για τη διαφορετικότητα και τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Εννοείται. Άλλωστε αυτή τη στιγμή αυτού του είδους οι ταινίες θεωρούνται επίκαιρες, μιας και βλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι στη φάση αναζήτησης της ταυτότητάς της, των επιλογών της. Ο κινηματογράφος θα πρέπει οπωσδήποτε να θίγει τέτοιες θεματολογίες.

Ποια είναι η αντίληψη, τόσο η προσωπική σας, όσο και των μελών της ABCinema.gr, για την οικογένεια, αλλά και την πατρίδα και τη θρησκεία;

Θεωρούμε ότι η οικογένεια είναι το περιβάλλον που δίνει τα περισσότερα στοιχεία προσωπικότητας στα παιδιά και συμβάλλει στη μετέπειτα εξέλιξή τους και στη θέση τους στην κοινωνία. Αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που, για παράδειγμα, επικρατούν αντιλήψεις ρατσιστικές, εκεί είναι που τα προγράμματά μας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Γιατί στο παιδί θα δημιουργηθεί μία εσωτερική διαφωνία ως προς το τι έμαθε στο σπίτι του και τι μαθαίνει στο σχολείο. Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεται την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε να αποφασίσει τι είναι καλύτερο και τι όχι.

Εννοείται ότι σεβόμαστε τις απόψεις του καθενός και για τα θέματα πατρίδας και θρησκείας, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να διαφωνούμε σε λογικό πλαίσιο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν διάφορα εθνικά θέματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και διάφοροι εκπρόσωποι της θρησκείας οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να ασκούν πολιτική και το μόνο που δεν κάνουν είναι να κηρύττουν τον λόγο του Θεού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα τα παιδιά και οι νέοι να παθιαστούν με τις ταινίες, να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους να τα κάνουμε να προβληματιστούν αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη.

Ποια είναι η ανταπόκριση παιδιών και γονιών στην ABCinema.gr;

Οι προβολές για τα σχολεία εξαρτώνται από τους σχολικούς σχεδιασμούς, οπότε δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω με αριθμούς αυτή τη στιγμή. Στόχος μας μέχρι το 2020 είναι να επωφεληθούν των δράσεών μας παραπάνω από 10.000 παιδιά, 300 σχολεία όλων των βαθμίδων και 2.000 ενήλικες. Γίνονται συνεχώς προσπάθειες για σχεδιασμό νέων προγραμμάτων, ώστε να μπορούμε να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δράσεις μας.

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά το bullying επί της οθόνης και πως στην πραγματική ζωή, στο σχολείο;

Είναι δύσκολο να το περιγράψω, γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται σε κάθε σχολείο ή ποια παιδιά επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό για το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι, βλέποντας τις ταινίες που προβάλλουμε με τέτοια θεματολογία, μπορούν να διακρίνουν τι επιπτώσεις έχει η συμπεριφορά τους στα υπόλοιπα παιδιά. Να μπουν στον ρόλο του θύματος για να βγουν από τον ρόλο του θύτη. Όσον αφορά στα άλλα παιδιά, ελπίζουμε να ενθαρρύνονται να μιλήσουν για αυτές τις συμπεριφορές ακόμη και αν δεν τα επηρεάζουν. Να γίνουν οι «ήρωες» των δικών τους ιστοριών ή των συμμαθητών τους.

Ποιο το όνειρο της ABCinema.gr;

Να καταστήσουμε την πόλη της Πάτρας λίγο πιο κινηματογραφόφιλη, να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, πρόσβασης σε μη εμπορικές ταινίες, σε ποιοτικές ταινίες, σε φεστιβάλ που μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μπορούν να υποστηρίξουν λόγω πληθυσμού. Αν θα το επιτύχουμε; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Τελικά το σινεμά είναι διασκέδαση, εκπαίδευση ή τρόπος ζωής;

Νομίζω ότι ο κινηματογράφος μπορεί να είναι όλα αυτά ταυτόχρονα. Για μένα ίσως να πρέπει να είναι όλα αυτά. Πρέπει να είναι διασκέδαση, γιατί ειδάλλως θα χάσει την ελαφρότητά του, αλλά την ίδια στιγμή να σου περνά και μηνύματα και να σε διαμορφώνει ως άνθρωπο. Να σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης.

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn