SYNEDEYKSI_04.07_I_900X600.jpg

 

H Αγνή Μαριακάκη είναι Ψυχολόγος και Κοινωνική Ερευνήτρια, αλλά πάνω από όλα ένας ζεστός, προσιτός και θετικός άνθρωπος. Μας κέρδισε με το χαμόγελό της και τη θετική της αύρα και διάθεση μέσα από το κανάλι της στο Youtube, όπου δίνει συμβουλές μέσα από την πολυετή εμπειρία της για θέματα που μας απασχολούν.

Διευθύνει την εταιρία μελετών MindSearch από το 1995 και έχει διεξαγάγει πάνω από 4.000 focus groups για περισσότερα από 300 brands σε πάνω από 15 χώρες.

Έκανε αρκετές σπουδές σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως: M.A. Στην Οργανισμική Ψυχολογία, University of Lancaster, πτυχιούχος της Ακαδημίας Συναισθηματικής Νοημοσύνης, στο Μάντσεστερ, υπό τον δρα Πολ Έκμαν, μεταπτυχιακή απόφοιτος Έξωλεκτικής Επικοινωνίας από το Ινστιτούτο Συνεργολογίας στο Παρίσι, Διαπιστευμένη Θεραπεύτρια Τραύματος υπό τη δρα Jane Simington, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Καναδά, Πιστοποιημένη Master Trainer και Coach στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό με το International Institute of NLP υπό τον Dr. Rjchard Bandler, Πιστοποιημένη Design Thinking Facilitator από την Bricks and Business στη Δανία.

Ωστόσο, η σπουδαιότερη διαδρομή εκπαίδευσης της Αγνής Μαριακάκη έχει περάσει από καθημερινούς ανθρώπους, συνεργάτες, φίλους, αγαπημένους πελάτες, από τους οποίους έχει διδαχθεί το κουράγιο, τη δύναμη, το σθένος, τη συμπόνοια, την αδιάπτωτη ελπίδα και το πάθος να ζει κανείς ασυμβίβαστα.

Η ομάδα του Stentoras.gr μίλησε με την Αγνή Μαριακάκη για την κατάκτηση της ευτυχίας, το πώς ο φόβος μάς εξελίσσει, την αποδοχή του εαυτού αλλά και το πώς ένα κακό περιβάλλον εργασίας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία.

Καλησπέρα, κα Μαριακάκη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς;

Προέρχομαι από τον χώρο της ψυχολογίας, όπου έχω κάνει πολλαπλές σπουδές. Το πτυχίο όμως για το οποίο καμαρώνω περισσότερο από όλα είναι το πτυχίο αντοχής, το οποίο δεν επεδίωξα ούτε αναζήτησα, αλλά μου προσφέρθηκε σαν δώρο από τις προκλήσεις και δυσκολίες της μέχρι τώρα ζωής μου.

Screenshot 2021 11 26 at 08.43.50Στο τελευταίο βιβλίο σας με τίτλο «Σου αξίζει να ευτυχήσεις» από τις Εκδόσεις Key Books δίνετε τα 10 κλειδιά για να μεταμορφώσει κάποιος τη ζωή του. Μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος στο να επιδιώκει και να κατακτά την ευτυχία; 

Η ευρέως διαδεδομένη στάση απέναντι στην ευτυχία είναι ότι αποτελεί ένα συναίσθημα εφήμερο, άπιαστο, φευγαλέο, σύντομο, που θα κρατήσει ελάχιστα και θα εξαφανιστεί πανεύκολα. Ωστόσο είμαστε φτιαγμένοι για την ευτυχία. Έχουμε όλη τη βιολογική υποδομή για την έξαρση και την απογείωση, για τη χαρά της ζωής. Με τη διαφορά ότι στην κουλτούρα μας μεγαλώνουμε να πιστεύουμε ότι η ευτυχία θα σου προκύψει αν είσαι τυχερός και θα τη νιώσεις όταν κι αν ζήσεις απογειωμένα γεγονότα, συγκλονιστικές σχέσεις και θεϊκές καταστάσεις. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι η ευτυχία είναι κι αυτή μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Όπως η προπαίδεια και τα ανώμαλα ρήματα θέλουν την επιδίωξη, την προσπάθεια και την κατάκτηση, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την ευτυχία. Έχει τον τρόπο της, απαιτεί να την επιδιώξεις και να μάθεις τον εαυτό σου να τη ζει.

Το ερώτημα είναι το πώς;      

Λοιπόν, πάντα η ζωή για τον καθέναν μας θα είναι γεμάτη ανατροπές, δυσκολίες, προβλήματα. Αν ωστόσο καταφέρνεις να εστιάζεις, παρά τα ζόρια, σε όλα αυτά τα μικρά, αυτονόητα αλλά πολύτιμα δώρα της ζωής… Τότε έχεις κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς την ευτυχία. Εάν δηλαδή μπορείς να συγκροτείς την εσωτερική σου ισορροπία όχι ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή σου, αλλά ανάλογα με τα πολλά μικρά πράγματα για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων.

Τα τελευταία δύο χρόνια διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υγειονομικής κρίσης, όπου βιώσαμε τον φόβο σε διάφορες εκφάνσεις και κλιμακώσεις. Μπορεί ο φόβος να μας εξελίξει και να μας «μεταμορφώσει»;

Η ιστορία του ανθρώπινου είδους αυτό δείχνει. Ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται περισσότερο, ταχύτερα, καλύτερα όταν ζορίζεται και όταν φοβάται. Τότε είναι που βρίσκει τις καλύτερες λύσεις του. Μια προηγούμενη υγειονομική κρίση ήταν αυτή της πανδημίας της χολέρας  που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μετά το 1840. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο Ρομπερτ Κοχ απομόνωσε το μικρόβιο της χολέρας,  ο Παστέρ δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο, ο Ιωσήφ Λίστερ εφηύρε τη μέθοδο της αντισηψίας. Και πλέον στη δική μας γενιά είναι μακρινή ανάμνηση πολλές λοιμώδεις νόσοι, από την πολυομυελίτιδα μέχρι τον κοκκύτη, την ερυθρά, τις μαγουλάδες και την ευλογιά. Θα μπορούσα ευθαρσώς να πω πως σε κάθε μεγάλη κρίση ο άνθρωπος ανεβαίνει πίστα... αρκεί βέβαια να σέβεται τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, και για το τελευταίο δεν είμαι τόσο σίγουρη.

Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να βρούμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας;
Ναι, είναι  δυσκολότερο από ποτέ πριν, διότι παρότι η συζήτηση για τη συμπερίληψη και το body shaming έχει επεκταθεί, ωστόσο σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα πρότυπα της ομορφιάς και της επιτυχίας είναι όχι μόνο υπερβολικά αυστηρά, αλλά επιπλέον μέσω των κοινωνικών δικτύων μας βομβαρδίζουν συνέχεια. Επιπλέον, η δυνατότητα να «κατασκευάσει» κανείς έναν ιδανικό εαυτό μέσω του Photoshop, του μακιγιάζ και των αισθητικών επεμβάσεων παρεμποδίζει τη διαδικασία να νιώθει κανείς επαρκής με τον εαυτό του όπως κι αν είναι.

Μπορεί τελικά ο άνθρωπος να αλλάξει κομμάτια του χαρακτήρα του; 
Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου απαρτίζεται από δυνατότητες. Τη δυνατότητα να εκφράζεται μέσα από θετικές ή αρνητικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μια θετική διάσταση σε ένα χαρακτήρα είναι η σταθερότητα απόψεων. Η αρνητική της εκδοχή όμως είναι η ισχυρογνωμοσύνη. Μπορεί κανείς να επιλέξει να δουλέψει με τον χαρακτήρα του, ώστε να εκφράζει όλο και περισσότερο, όλο και καλύτερα, τις θετικές και όχι τις αρνητικές του πλευρές.

Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος, σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία σας, για τον οποίο κάποιος θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας;  
Ο λόγος  που συνήθως οδηγεί κάποιον να ζητήσει βοήθεια είναι το  συναισθηματικό αδιέξοδο που δεν μπορεί να ελέγξει και παρεμποδίζει τη ζωή του και την ισορροπία του, είτε αυτό το αδιέξοδο ονομάζεται άγχος, είτε ονομάζεται κατάθλιψη, φόβος και φοβίες, οργή και θυμός με σχέσεις ή με καταστάσεις της ζωής.      

Mπορεί ένα κακό περιβάλλον εργασίας να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Ασφαλώς και μπορεί. Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες που συνδέουν ένα κακό εργασιακό περιβάλλον με την αγχώδη διαταραχή και με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το  κακό συχνά είναι ότι δεν είναι εύκολο για κάποιον να αλλάξει δουλειά και να βρει υγιέστερο περιβάλλον. Τότε λοιπόν θα πρέπει να μάθει να περιχαρακώνει και να θωρακίζει τον εαυτό του από την τοξικότητα στο περιβάλλον της δουλειάς του.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε γύρω μας ανθρώπους αρνητικούς;
Το ίδιο που κάνουμε και με τα χαλασμένα τρόφιμα. Τα αποφεύγουμε ή τα επιτρέπουμε σε μικρές δόσεις. Δεν είναι δουλειά μας να αλλάξουμε τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν. Όμως οφείλουμε να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία από αρνητικές επιρροές ανθρώπων που μας παρασέρνουν σε αρνητική στάση ζωής.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας μότο ζωής;
«Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια», του Καζαντζάκη.

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Εύη Δεργιαδέ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn