rapti2.jpg

 

Rapti1Διαρκώς δίπλα στον συμπολίτη και στις ανάγκες του, απόλυτα προσιτή στον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, η κα Έλενα Ράπτη, μια από τις πιο ενεργές και αγαπητές πολιτικούς της εποχής μας, μιλά στο stentoras.gr. Το έργο της για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης με την καμπάνια «Ένα στα πέντε» αφυπνίζει και ενεργοποιεί την κοινωνία μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά.  

Κα Ράπτη, είστε συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για το έργο της.

Η καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από περίπου 8 χρόνια.  

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.Όταν στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε αυτή η πανευρωπαϊκή προσπάθεια με την καμπάνια «Ένα στα πέντε», ανέλαβα συντονίστρια της ελληνικής εκστρατείας. Μέσα σε αυτό το διάστημα των οκτώ ετών διοργανώσαμε πάνω από 730 δράσεις σε όλη τη χώρα, σε 114 δήμους, σε 70 πόλεις. Δεν σταματήσαμε ούτε στο διάστημα της πανδημίας. Ενώσαμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, περάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ενημέρωσης μέσα από υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και υλικό που ετοιμάσαμε στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση.

Δυστυχώς στην χώρα μας πολλά παιδιά-θύματα δεν βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Θεωρείτε ότι η καμπάνια «Ένα στα πέντε» έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση; Τι ακόμα χρειάζεται να αλλάξει στη χώρα μας ώστε κανένα παιδί να μη γίνεται θύμα κακοποίησης;

Το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε σε αυτό τον αγώνα ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Μόνο  δύο στα εκατό θύματα καταγγέλλουν τη βίαιη συμπεριφορά που έχουν υποστεί, ενώ και η διαδικασία που ακολουθεί την καταγγελία είναι κατακερματισμένη και συχνά ψυχολογικά επώδυνη.

Σε όλα αυτά έρχεται να δώσει λύση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τόσο συντονισμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Στο σημείο αυτό  θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του και την αποφασιστικότητά του να προστατέψει τα παιδιά στην πράξη.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναπροσαρμόζει τις θεσμικές λειτουργίες, ώστε να παρέχουν φιλικές υπηρεσίες προς τα παιδιά θύματα, να μειωθούν τα κρούσματα και να αυξηθεί το ποσοστό αναφοράς περιπτώσεων κακοποίησης στις αρχές. Εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και ετοιμάζει στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών δεκάδες άλλες. Γιατί η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ξεχωριστά από την καθεμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο απάντησης του κρατικού μηχανισμού σε τέτοια περιστατικά.

Με το ΕΣΔ δημιουργούμε διαδικασίες και  προϋποθέσεις προστασίας των παιδιών στην πράξη και αποκτά η χώρα κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται πλήρως.

Επίσης, με οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές και ενιαίο συντονισμό εφαρμόζουμε συστήματα όπως το «Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων» για την ενοποίηση των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το «Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών» για την παρακολούθηση της αντιμετώπισης κάθε περιστατικού και το «Ειδικό Ποινικό Μητρώο» για αδικήματα σεξουαλικής βίας για όλους όσους ασχολούνται με παιδιά.

H μέχρι τώρα πορεία σας στα δρώμενα του τόπου έχει δείξει πως είστε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, που αφουγκράζεται τα προβλήματα της καθημερινότητας και επιβίωσης τα οποία αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας και δείχνετε έμπρακτα την υποστήριξή σας για την αποσόβησή τους. Άλλωστε είστε ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη». Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας σε μια τέτοια κοινωνική δράση;

Η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» κλείνει 25 χρόνια δράσης. Ξεκίνησε από μια μικρή προσπάθεια να βοηθήσουμε την κοινωνία και μεγάλωσε μαζί με τους ανθρώπους που βρήκαν σε αυτή στήριξη. Αυτό το έργο συνεχίζεται και σήμερα μέσα από δεκάδες δράσεις σε πολλούς τομείς όπως η δωρεά οργάνων, η ενδοοικογενειακή βία, το Αλτσχάιμερ,  η νεανική παραβατικότητα, το περιβάλλον, οι μονογονεϊκές οικογένειες, η παρένθετη μητέρα, κίνδυνοι στο διαδίκτυο. Σε συνεργασία με την Εκκλησία, με φορείς και οργανώσεις, με δήμους και δομές φροντίδας. Και φυσικά, με τη στήριξη δεκάδων επιχειρήσεων και πολιτών που τιμούν την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού. 

Ως πολιτικός της χώρας μας και πολίτης της κοινωνίας μας τι είναι αυτό που σας κάνει περήφανη και ποιο είναι το όραμά σας για την πατρίδα μας;

Ως πολιτικός θα σας πω πως είμαι υπερήφανη που υπηρετώ την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που έχει ως παρακαταθήκη όλες τις μεγάλες επιλογές αυτής της χώρας. Και είμαι επίσης περήφανη που δεν χρειάστηκε να κάνω καμία έκπτωση στις ιδέες και τις αξίες μου σε όλη την πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα.

Ως πολίτης είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Είναι τίτλος τιμής να είσαι Έλληνας. Πολίτης σε μια τόσο μικρή χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία και αναγνώριση. Το δικό μου όραμα είναι μια ισχυρή και μεγάλη Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή και ειρηνική Ευρώπη. Και μια Θεσσαλονίκη που θα ακτινοβολεί παντού.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης,stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn