Με καριέρα πολλών χιλιομέτρων ως ηθοποιός στο Λονδίνο, με την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του σε χιουμοριστικό βίντεο-«mockumentary» στο βιογραφικό του, που εντάσσεται στη μεγάλη καμπάνια «Reunite Parthenon» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, αλλά και με την ανεξάντλητη αγάπη του γι’ αυτή, ο Μανώλης Εμμανουήλ επιστρέφει φέτος στα πάτρια εδάφη και κερδίζει το κοινό με την παρουσία του και τον ρόλο του στη σειρά της ΕΡΤ 1 «Ο όρκος».
Κ. Εμμανουήλ, τι αντιπροσωπεύει η ηθοποιία για εσάς; Έχει έως τώρα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας;
Δεν θυμάμαι να υπήρξε στιγμή που να μην ήθελα να γίνω ηθοποιός. Και ειλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία το αποφάσισα. Από νήπιο, ήταν αυτό που πάντοτε έλεγα ότι ήθελα να κάνω όταν μεγαλώσω. Οι γονείς μου, και οι δυο απόφοιτοι Νομικής, κανείς στο άμεσο περιβάλλον από τον καλλιτεχνικό χώρο. Αλλά εγώ ήμουν εντελώς το κλισέ του παιδιού που μάζευε τα γειτονόπουλα τα καλοκαίρια και τα σκηνοθετούσε σε παραστάσεις που «ανέβαζε» στην αυλή του σπιτιού του με κουρτίνες σεντόνια και 50 δραχμές εισιτήριο. Πάντα συμμετείχα στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου, έγραφα σενάρια, έβλεπα πολύ παιδικό θέατρο και όσα σίριαλ μου επέτρεπαν. Η υποκριτική ήταν κάτι έμφυτο που ποτέ δεν αμφισβήτησα. Επομένως, όταν πήγα στο πανεπιστήμιο, διάλεξα το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής και στη συνέχεια ο στόχος ήταν πάντα η Δραματική. Τώρα, για το αν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου… μου έχει χαρίσει άπειρες στιγμές ευτυχίας, πολλές επιτυχίες και εμπειρίες ζωής. Παράλληλα βέβαια και πολλές απογοητεύσεις και άγχος. Είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται υπομονή και που στους περισσότερους που το ασκούμε δίνει τεράστιες χαρές, αλλά και πολλές λύπες. Δεν το θεωρώ επιλογή όμως, νιώθω πως αυτό είμαι και θέλω να κάνω για πάντα.
Μιλήστε μας για το βίντεο-mockumentary «Lost my Marbles», που προωθεί την επιστροφή τωνΜαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε σε μια τέτοια πατριωτική καμπάνια;
Δύο πράγματα: ο στόχος της καμπάνιας, μέρος της οποίας είναι το συγκεκριμένο βίντεο, καθώς και η ιδέα/το σενάριό του. Εννοείται το να παίξω και εγώ έναν μικρό ρόλο στην προσπάθειά μας να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και μάλιστα να είμαι μέρος μιας καμπάνιας που την υποστηρίζουν υπέροχοι άνθρωποι, όπως ο Στίβεν Φράι (έχω δουλέψει μαζί του και τον θαυμάζω απεριόριστα), ήταν μια πρόταση στην οποία δεν θα μπορούσα να αρνηθώ. Και παράλληλα βρήκα πολύ πρωτότυπο τον τρόπο με τον οποίο περνάει το μήνυμα, χρησιμοποιώντας χιούμορ! Στην ουσία, προσπαθούμε να βάλουμε τους Άγγλους στη θέση των Ελλήνων και να τους κάνουμε να αναρωτηθούν «Εσείς πώς θα νιώθατε εάν ένα μέρος ενός σημαντικού μνημείου σας μεταφερόταν σε ένα μουσείο του εξωτερικού;». Και όντως λειτουργεί, δεν έχω ακούσει κανέναν να πει ότι δεν έχουμε δίκιο, και όσοι έχουν επικοινωνήσει τάσσονται σαφώς υπέρ της επιστροφής. Να σου πω την αλήθεια, θεωρώ πως προτού να δουν το βίντεο ήταν ένα ζήτημα που δεν είχαν σκεφτεί και πολύ, και μόλις το είδαν, ήταν πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό τους ποιο είναι το σωστό.
Έχετε μια πολύχρονη καριέρα στο Λονδίνο και φέτος συμμετέχετε στη νέα τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Ο όρκος». Τι είναι αυτό που προσέλκυσε το ενδιαφέρον σας στη σειρά ώστε να πείτε το ναι;
Ήθελα εδώ και καιρό να παίξω για πρώτη φορά στη μητρική μου γλώσσα και περίμενα να έρθει το κατάλληλο πρότζεκτ που θα με έπειθε να έρθω να δουλέψω στην Ελλάδα. Και με τον «Όρκο» ήταν συνδυασμός του σεναρίου, του ρόλου και των συντελεστών. Στη σειρά παίζω τον Αντώνη Λινάρδο, έναν αστυνομικό, υπεύθυνο στο Τμήμα των Εξαφανίσεων. Είμαι χωρισμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Μια από τις υποθέσεις που αναλαμβάνω με οδηγεί να συνεργαστώ με την Ηρώ (Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους), οι προθέσεις μου όμως δεν είναι πάντα εμφανείς και ξεκάθαρες. Είναι ένας πολύπλοκος χαρακτήρας και το κοινό θα πάρει καιρό να μάθει αν είμαι με την πλευρά του νόμου ή αν παίζω κάποιο παιχνίδι. Χαρακτήρες σαν τον Αντώνη με ιντριγκάρουν και πάντα με έλκυαν. Αυτό μαζί με το σενάριο της Τίνας Καμπίτση είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός ιατρικού δράματος και αστυνομικού θρίλερ, καθώς και το ότι οι συνεργάτες μου είναι ηθοποιοί όπως ο Γιάννης Στάνκογλου, η Άννα-Μαρία που προανέφερα, ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο Νίκος ο Πουρσανίδης, και σκηνοθετεί ο καταπληκτικός Σπύρος Μιχαλόπουλος, όλα αυτά έκαναν την πρόταση πολύ δελεαστική και δεν μπορούσα παρά να πω το ναι.
Απευθυνόμενος στα νέα παιδιά που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ηθοποιού, τι θα τα συμβουλεύατε; Υφίσταται η καριέρα του ηθοποιού στην Ελλάδα;
Να έχουν επιμονή και υπομονή. Να το κάνουν γνωρίζοντας ότι είναι μια καριέρα γεμάτη σκαμπανεβάσματα, πως αν θέλουν να πετύχουν, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν πολλές φορές την απόρριψη. Στα περισσότερα επαγγέλματα πηγαίνεις για συνεντεύξεις για δουλειές και όταν σε πάρουν, συνήθως μένεις στο πόστο σου για χρόνια. Ως ηθοποιός, οι «συνεντεύξεις»-οντισιόν είναι συνεχείς. Και να πάρεις μια δουλειά, οι πιθανότητες είναι ότι σε λίγο καιρό πρέπει να ψάξεις για άλλη, είναι ένας διαρκής αγώνας για το τι θα ακολουθήσει. Και φυσικά, υφίσταται η καριέρα του ηθοποιού στην Ελλάδα, αλλά είναι αλήθεια πως δεν μπορούν όλοι να ζήσουν αποκλειστικά από αυτό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι όσο καλύτερα εφοδιασμένοι γίνεται και να μπορούν να έχουν και άλλες λύσεις όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, ώστε να μη βρίσκονται απελπισμένοι οικονομικά. Κι επίσης, να μπουν στον χώρο όχι για να γίνουν σταρ, αλλά γιατί πραγματικά αγαπούν το επάγγελμα, γιατί είναι όνειρο ζωής και τους γεμίζει.
Συνέντευξη-επιμέλεια:Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr
Λίγα λόγια για τον Μανώλη Εμμανουήλ…
Γνωρίστε τον Έλληνα ηθοποιό πίσω από τη βρετανική καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Γυρίστηκε μέσα στην πανδημία και έβαλε το δικό του λιθαράκι στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο λόγος για το πολύ ευρηματικό βίντεο-«mockumentary» «Lost my Marbles», που εντάσσεται στη μεγάλη καμπάνια «Reunite Parthenon», η οποία υποστηρίζεται από επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς.
Πρωταγωνιστής του βίντεο ο Μανώλης Εμμανουήλ (Manolis Emmanouel), Έλληνας ηθοποιός που εδώ και πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο Λονδίνο, και φέτος για πρώτη φορά θα παίξει στη μητρική του γλώσσα, συγκεκριμένα έναν από τους βασικούς ρόλους της νέας σειράς της ΕΡΤ1 «Ο όρκος».
Με όχημα το χιούμορ, να μπουν στη θέση μας
Το βίντεο ξεκινά με τον Μανώλη Εμμανουήλ να παρουσιάζει το Στόουνχεντζ (Μεγάλιθοι), ν’ αναρωτιέται αν οι Βρετανοί το προστατεύουν επαρκώς και να προτείνει την καλύτερη λύση: Όπως ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο για ασφαλή φύλαξη, έτσι κι ελληνική πλευρά ως ανταπόδοση είναι πρόθυμη να φυλάξει κάποιους από τους μονόλιθους στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Ακρόπολης. Απόλυτα λογικό, ε; Παραδόξως, ορισμένοι διαφωνούν…
Με χιούμορ, το βίντεο επιχειρεί ουσιαστικά να κάνει τους Βρετανούς να έρθουν στη θέση μας, να «μπουν στα παπούτσια μας». Μια μεταστροφή που φαίνεται ότι πραγματοποιείται, καθώς σύμφωνα με την «Telegraph» και τη δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η πλειονότητα των Βρετανών δηλώνει υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μετά από χρόνια δε και οι «Times» αλλάζουν στάση και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.
Πολύ περήφανος για την ανάμιξή του σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει μεταξύ άλλων τη στήριξη ονομάτων όπως ο Στίβεν Φράι και ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, διεθνώς αναγνωρισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνει ο Μανώλης Εμμανουήλ.
Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ Ή βρείτε το βίντεο υποτιτλισμένο, όπως προβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ΕΔΩ
Για πρώτη φορά στη μητρική του γλώσσα
Με βασικούς ρόλους σε πολύ γνωστές παραγωγές, όπως η τελευταία ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ «Greed», που πρόσφατα προστέθηκε στις επιλογές του Netflix και η τηλεοπτική σειρά «The Durrells», ο Μανώλης Εμμανουήλ είναι έτοιμος να παίξει για πρώτη φορά στη μητρική του γλώσσα. Ο ίδιος κρατά έναν από τους βασικούς ρόλους στη νέα σειρά της ΕΡΤ1 «Όρκος», σε σενάριο της Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου. Θα υποδυθεί τον Αντώνη Λινάρδο, Υπεύθυνο στη ΓΑΔΑ, στο Τμήμα των Εξαφανίσεων, πατέρα ενός μικρού αγοριού. Άνθρωπος-κλειδί στην αστυνομική ιστορία, ηθικός και νομοταγής-εκ πρώτης όψεως…