sinedeuxi_900x600_0303.jpg

 

anastasios papalazarou diaitologos bio 1Η συζήτηση που κάναμε με τον κ. Παπαλαζάρου μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε πάνω σε θέματα διατροφής που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας, να συνειδητοποιήσουμε τα διατροφικά λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά προπαντός να μας ενεργοποιήσει ώστε να επιδιώκουμε να τρεφόμαστε σωστά με στόχο την οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού και την ευόδωση της εσωτερικής μας ευεξίας.

Υπάρχουν μικρά διατροφικά μυστικά ώστε να μην παχαίνουμε; Πώς θα κατορθώσουμε να μην αυξάνουμε το βάρος μας όσοι εργαζόμαστε υπό καθεστώς τηλεργασίας; Πώς θα βοηθήσουμε διατροφικά το παιδί μας που προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις; Πρέπει να επισκέπτομαι τον διατροφολόγο όταν δεν έχω περιττά κιλά;

Ο κ. Παπαλαζάρου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας μέσα από την παρακάτω συνέντευξη.

Κ. Παπαλαζάρου, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και λόγω της πανδημίας πολλοί άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους και, δεδομένου ότι πολύς κόσμος εργάζεται ακόμη υπό το καθεστώς τηλεργασίας, η υγεία τους επιβαρύνεται. Υπάρχουν μικρά διατροφικά μυστικά που μπορεί κανείς να δοκιμάσει πριν απευθυνθεί στον διατροφολόγο;

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας το βάρος των περισσοτέρων από εμάς αυξήθηκε, καθώς μένοντας στο σπίτι μειώσαμε τη δαπάνη ενέργειας, δηλαδή δεν κινούμασταν τόσο όσο παλαιότερα. Παράλληλα, μένοντας στο σπίτι είναι περισσότερες οι πιθανότητες τσιμπολογήματος, παρόλο που μπορεί να μην πεινάμε.

Ακόμα και όταν εργαζόμαστε με τηλεργασία, πρέπει να βρίσκουμε τον χρόνο για μικρά διαλείμματα ώστε να κινούμαστε. Επίσης, αφού λόγω τηλεργασίας μένουμε στο σπίτι, καλό θα είναι να προνοούμε να μην υπάρχουν διατροφικοί πειρασμοί, κάτι που μπορούμε να το προγραμματίσουμε και να το ελέγξουμε όταν πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ δεν αγοράζουμε σνακ που προσθέτουν βάρος. Φροντίζουμε, επίσης, να υπάρχει πάντα στο σπίτι μαγειρεμένο φαγητό. Η μαγειρική στο σπίτι είναι το κοινό μυστικό μιας υγιούς διατροφής.

Διαβάζουμε έρευνες που δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική παχυσαρκία. Αν και η μεσογειακή διατροφή είναι από τα ατού της ελληνικής οικογένειας, φαίνεται όμως πως δεν αρκεί. Τι συστήνετε για τα παιδιά που ρέπουν στην παχυσαρκία;

Η βασική σύσταση αφορά όχι τα παιδιά αλλά τους γονείς. Εμείς ως ενήλικες και γονείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών μας. Αν ο γονιός συνηθίζει να επιστρέφει από τη δουλειά του, να παραγγέλνει φαγητό και να τρώει μπροστά στην τηλεόραση, αυτόματα η εικόνα του αποτυπώνεται στο μυαλό του παιδιού και μετατρέπεται σε ένα ισχυρό πρότυπο. Ο γονιός πρώτα απ’ όλα οφείλει να αλλάξει τις διατροφικές του συμπεριφορές και συνήθειες και να ασχολείται παραπάνω με το μαγείρεμα. Ιδίως η κατανάλωση οσπρίων ωφελεί μεγάλους και μικρούς. Και για τα παιδιά που δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι και επιλογές για να τα προσαρμόσουμε στο πιάτο τους. Π.χ. οι φακές μπορούν να καταναλωθούν μέσα από μια σαλάτα ή να ζυμωθούν μέσα στα μπιφτέκια.

Τα ΜΜΕ προβάλλουν ως επί το πλείστον λεπτοκαμωμένες παρουσίες, διαμορφώνοντας έτσι ισχυρά πρότυπα στα παιδιά για την ομορφιά και την προώθηση της καριέρας ως μοντέλου, παρουσιαστή κτλ. Ως αντίβαρο, ναι μεν  στα σχολεία έχουν καθιερωθεί τα σχολικά γεύματα, ωστόσο λείπει η διατροφική διαπαιδαγώγηση. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Γυμνασμένα κορμιά και καλοσχηματισμένα σώματα έχουν κατακλύσει όχι μόνο τα ΜΜΕ αλλά και τα social media και δυστυχώς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και τους νέους σήμερα. Φυσικά, η θλιβερή αυτή κατάσταση έχει να κάνει εν μέρει με την έλλειψη της διατροφικής αγωγής, ενώ παράλληλα διατροφικά πλάνα στα σχολεία δεν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να συνδράμουν προς τη σωστή κατεύθυνση της διατροφικής διαπαιδαγώγησης τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια και παράλληλα να στοχεύουν σε έναν οριοθετημένο προσδιορισμό ως προς την επιλογή των προτύπων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή.

Απευθυνόμενος στα παιδιά που προετοιμάζονται για τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και στους γονείς τους και δεδομένου ότι διανύουν μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο με έντονη καθιστική ζωή, τι θα τους συμβουλεύατε διατροφικά;

Θα συμβούλευα να διατηρηθούν οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ένα σταθερό διαιτολόγιο σε εβδομαδιαία βάση, που θα περιλαμβάνει όλη τη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή λαχανικά, όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας. Επίσης, ένα διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει σαλάτα στο τραπέζι μας, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα ώστε να συμβάλλει έτσι στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της εσωτερικής μας ευεξίας.

Η βασική μου σύσταση είναι να μην γίνει καμία αλλαγή στη διατροφική ρουτίνα που ως τώρα έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί. Αν π.χ. το πρωί ξυπνάμε και συνηθίζουμε να μην τρώμε τίποτα και πηγαίνουμε να γράψουμε εξετάσεις έχοντας πριν φάει γάλα και δημητριακά, το πιθανότερο είναι πως το σώμα μας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και ενδεχομένως να υποστεί γαστρεντερικά θέματα. Καλό λοιπόν είναι οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να μην αλλάζουν.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αδυναμίες και δεν μπορούν να αντισταθούν στην κατανάλωση γλυκών και φαγητών. Παρόλο που έχουν παραπανήσια κιλά, προσπαθούν πολύ και δεν τα καταφέρνουν. Πώς μπορούν να βοηθηθούν;

Η σύγχρονη προσέγγιση της διαιτολογίας δεν απαγορεύει ούτε την κατανάλωση φαγητών ούτε των γλυκών που έχουν πολλές θερμίδες. Προσπαθούμε όμως να τα προσαρμόσουμε με τον σωστό τρόπο στο διαιτολόγιό μας. Δηλαδή δεν παχαίνει κάποιος αν φάει 2-3 φορές την εβδομάδα σουβλάκι, burger ή πίτσα, απλώς πρέπει να προσέχει να μην κάνει συσσωρευτικά διατροφικά λάθη, π.χ. όλα μαζί την ίδια μέρα. Ο συνωστισμός των θερμίδων είναι εκείνο που οδηγεί στο παραπάνω βάρος. Συνεπώς, τα πάντα επιτρέπονται σε ένα διαιτολόγιο, αρκεί να είναι προσαρμοσμένα σωστά από τον επιστήμονα διατροφολόγο / διαιτολόγο στις ανάγκες του καθενός μας.

Οι κυρίες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο χάνουν πολύ δύσκολα βάρος. Τι μπορούν να κάνουν ώστε να ελέγχουν την αύξηση των κιλών τους;

Αυτό που συμβαίνει μετά την κλιμακτήριο είναι μια μεγάλη αλλαγή στο ορμονικό κομμάτι του οργανισμού μας και γίνεται αισθητή και μέσα από τη συσσώρευση λίπους σε σημεία του σώματός μας. Παράλληλα, ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται και εμείς να κινούμαστε λιγότερο. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Αν επιθυμούμε λοιπόν, ευρισκόμενοι σε τέτοια συνθήκη, να χάσουμε βάρος, πρέπει να προσδιορίζουμε σωστά τους στόχους μας. Δεν μπορούμε δηλαδή να χάνουμε 5-6 κιλά τον μήνα όπως θα τα χάναμε παλιότερα. Μαζί με τον διαιτολόγο / διατροφολόγο μας θα πρέπει να προσδιορίσουμε πώς η απώλεια  θα είναι λιγότερη, αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι η συνέχεια. Δηλαδή, όταν θα χάσουμε κάποια κιλά, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Άνθρωποι  που δεν έχουν πρόβλημα με περιττά κιλά ή δεν είναι υπέρβαροι αλλά είναι γενικά υγιείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον διατροφολόγο / διαιτολόγο;

Η απάντηση είναι ναι. Αποδείχτηκε και στη διάρκεια της καραντίνας πως άτομα που είχαν σωστές ρυθμίσεις και ένα υγιές σωματικό βάρος είχαν παράλληλα μια καλύτερη εσωτερική ευεξία, νοσούσαν λιγότερο, αλλά και είχαν και μειωμένη οξύτητα των συμπτωμάτων της Covid-19.

Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός για να οικοδομήσουμε ένα καλό ανοσοποιητικό και να κατακτήσουμε την ευεξία μας. Δεν χαιρόμαστε τόσο επειδή ένας πελάτης χάνει βάρος. Περισσότερο χαιρόμαστε όταν αποκτά τις διατροφικές συνήθειες και την επίγνωση ώστε να οικοδομεί τον οργανισμό του σε βασικά ωφέλιμα διατροφικά συστατικά που κάνουν καλύτερη την ποιότητα της ζωής του.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

                                   Δ/τρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn