marios_vogiatzis.jpg

 

Ο Έλληνας expert στη γλώσσα του σώματος κ. Μάριος Βογιατζής, ιδρυτής του πρώτου Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος στην Ελλάδα, μας μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η μη λεκτική επικοινωνία στην καθημερινότητά μας, για τη σωστή στάση σώματος σε μια συνέντευξη εργασίας, αλλά και το πώς μπορούμε να ανιχνεύουμε το ψέμα στην καθημερινότητά μας.

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος εννοεί αυτό που λέει;

Πώς μπορείτε να αποκωδικοποιείτε αυτό που βλέπετε;

Γιατί το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα;

Πώς αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει την εξέλιξη και την επιτυχία σας;

Η γλώσσα του σώματος είναι ένας τύπος μη λεκτικής επικοινωνίας κατά την οποία οι μικροεκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις, τα χαρακτηριστικά της φωνής, χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση πληροφοριών.

Καθημερινά επικοινωνούμε και μη λεκτικά. Με κινήσεις, εκφράσεις, αλλά ακόμα και όταν επιλέγουμε να μη μιλήσουμε.

Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέφτεται αυτός ή αυτή που έχετε απέναντί σας και τι θα κάνει ασχέτως με το τι σας λέει.

Ο κ. Μάριος Βογιατζής, ο οποίος είναι ο ίδιος εκπαιδευτής στη γλώσσα του σώματος, μίλησε μαζί μας για το πώς η μη λεκτική επικοινωνία αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουμε για να προβάλλουμε τα σωστά μηνύματα και να αυξήσουμε την επιρροή μας στην επαγγελματική μας ζωή.

Κ. Βογιατζή, καλησπέρα. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Λέγομαι Βογιατζής Μάριος και είμαι ιδρυτής του Ινστιτούτου Γλώσσας Σώματος. Στο Ινστιτούτο μελετάμε την ανθρώπινη συμπεριφορά και πιο συγκεκριμένα τη γλώσσα του σώματος, καθώς και παρέχουμε εκπαιδεύσεις στους τομείς της επιρροής, της επικοινωνίας κτλ. Επίσης είμαι πιστοποιημένος διαπραγματευτής, 25 χρόνια επιχειρηματίας και φυσικά Bodylanguage Trainer και Lie Detection Expert.

Πόσο σημαντική είναι η μη λεκτική επικοινωνία στην καθημερινότητά μας;

H λεκτική επικοινωνία είναι μακράν σημαντικότερη από τη λεκτική. Τα μη λεκτικά μηνύματα αποκωδικοποιούνται αυτόματα και αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις των ανθρώπων ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζονται. Επίσης, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το 97% της επιτυχημένης επικοινωνίας, και άρα της επιρροής που ασκείτε κάθε φορά, εξαρτάται από τη γλώσσα του σώματος.

Για έναν υποψήφιο ο οποίος αναζητά εργασία, παίζει ρόλο η στάση του σώματος στη φάση της συνέντευξης με έναν πιθανό εργοδότη;

Όλο και περισσότεροι εργοδότες και τμήματα HR γνωρίζουν τη σημαντικότητα αυτών που δεν λέγονται σε μια συνέντευξη. Έτσι, παρατηρούν τις στάσεις, κινήσεις και εκφράσεις του υποψηφίου σε συγκεκριμένες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπουν μπροστά τους οι άλλοι σε εμάς καθορίζει τη γνώμη, τη στάση τους και στο τέλος την κρίση τους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι.

Μπορείτε να μας δώσετε, σύμφωνα με την εμπειρία σας, ένα παράδειγμα κακής στάσης σώματος σε μια συνέντευξη εργασίας;

Ακούστε κάτι που μπορεί να σας φανεί περίεργο. Πολλοί λένε, απλώς να είσαι ο εαυτός σου. Μα εκείνη τη στιγμή είναι πολύ πιθανό κάποιος να είναι αγχωμένος και ίσως γεμάτος αγωνία. Επίσης, κάποιες φορές εμφανίζεται και υπεροψία για κάποιους λόγους από υποψηφίους. Δεν βοηθούν αυτά τα πράγματα. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις βασικούς μηχανισμούς και βασικές αρχές. Αν όμως πρέπει να δώσω κάποιες βασικές οδηγίες, αυτές θα ήταν οι εξής: διατηρήστε τη οπτική σας επαφή με τον συνομιλητή σας, χαμογελάτε, αποφύγετε τα πλεγμένα χέρια, τα σταυρωμένα χέρια και πόδια, μη διακόπτετε, μιλάτε αργά και καθαρά, μην υπερβάλλετε λεκτικά αλλά και μη λεκτικά και ακούτε ενεργητικά.

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους η κατανόηση της γλώσσας του σώματος είναι σημαντική έως και απαραίτητη;

Ομάδες πωλήσεων, ομάδες διαπραγματευτών, HR, real estate, ασφαλιστικοί πράκτορες, δικηγόροι κτλ. Στην πραγματικότητα οποιουδήποτε η επικοινωνία και η άσκηση επιρροής είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας θα πρέπει απαραίτητα να εκπαιδευτεί στη γλώσσα του σώματος.

Ήσασταν από τους πρώτους που επισημάνατε την ασυμβατότητα ανάμεσα στα λόγια και στη στάση του σώματος του πιλότου στην περιβόητη υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο στα Γλυκά Νερά. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μελέτη της γλώσσας του σώματος;

Ξεκίνησα τις εκπαιδεύσεις στη γλώσσα του σώματος προφανώς για δικούς μου επαγγελματικούς λόγους και προσωπική εξέλιξη. Στη συνέχεια και αφού πιστοποιήθηκα από φορείς στην Ευρώπη, αποφάσισα να μεταδώσω τη συγκεκριμένη γνώση και στην Ελλάδα, όπου οι εκτενείς και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το βασικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω και άλλους επαγγελματίες να απολαύσουν τα οφέλη της συγκεκριμένης γνώσης.

Σε προσωπικό επίπεδο, όλοι λίγο πολύ έχουμε εξαπατηθεί σε κάποια φάση της ζωής μας. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε στο να ανιχνεύουμε έναν ψεύτη και να προλαμβάνουμε, στο μέτρο του δυνατού, τέτοιου είδους καταστάσεις;

Ξεκάθαρα ναι. Η ανίχνευση ψεύδους είναι βασικό κομμάτι των εκπαιδεύσεών μας στο Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος. Αναλύουμε τη φύση του ψεύδους, τις μορφές που λαμβάνει και φυσικά εκπαιδευόμαστε σε συγκεκριμένες τεχνικές και τακτικές ανίχνευσης του ψεύδους όπου και αν αυτό παρουσιάζεται.

Πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου της Γλώσσας του Σώματος;

Παρέχουμε εκπαιδεύσεις ομαδικές, ατομικές και φυσικά εταιρικές. Διά ζώσης αλλά και online. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα μπορεί κάποιος να τα δει στην ιστοσελίδα www.bodylanguageinstitute.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn