Μέσα από τη διαδικτυακή σύνδεση που πραγματοποιήθηκε όσο ο Στράτος Τζώρτζογλου βρισκόταν σε ολιγοήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, η παρακάτω συνέντευξη αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας ειλικρινούς κουβέντας, από αυτές που κάνεις με τον φίλο σου, τον συνεργάτη σου, τον δικό σου άνθρωπο. Γιατί, για τους ελάχιστους που δεν τον γνωρίζουν, έτσι είναι ο Στράτος… Απλός, προσιτός, ανοιχτόκαρδος, με χιούμορ και κοινωνικές ευαισθησίες. Ένας άνθρωπος επαγγελματίας στο είδος του, με αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις στο ενεργητικό του και συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο που όχι μόνο τον ανέδειξαν αλλά πάνω από όλα τον καθιέρωσαν στις καρδιές του κοινού. Η αγάπη για τους ανθρώπους, η αφοσίωση σε αυτά με τα οποία κάθε φορά επιλέγει να ασχοληθεί, η γνώση της δύναμης των ορίων του και η σωστή διαχείριση τόσο της επαγγελματικής επιτυχίας όσο και της αποτυχίας είναι μερικά από τα μηνύματα που επιλέγει να στείλει ο ίδιος για να διδάξει τις νεότερες γενιές που επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο.
Κ. Τζώρτζογλου, τι γεύση σάς έχει αφήσει όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή σας στην ελληνική τηλεόραση και το θέατρο; Τι νιώθετε ότι έχετε αποκομίσει;
Αυτό που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια είναι το να μπορώ να αφήνομαι στη ροή των πραγμάτων. Είτε οι καταστάσεις δείχνουν να πηγαίνουν καλά, δηλαδή να βιώνω τις επιτυχίες, είτε όταν διανύω περίοδο μη επιτυχίας, να μπορώ να διαχειρίζομαι τις παραμέτρους της. Το θέατρο σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις τα όριά σου, να γνωρίσεις τις αντοχές σου, να αντιλαμβάνεσαι πως τα εμπόδια και οι αποτυχίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, μπορούν και αυτά να σου διδάξουν ότι μια δοκιμασία δεν πρέπει να σε τελματώνει αλλά να γίνει η κινητήριος δύναμή σου ώστε να διορθώνεις τους χειρισμούς σου και να επανέρχεσαι δριμύτερος. Νιώθω πως όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επαφή μου με το θέατρο και την τηλεόραση, έχω καταφέρει να μη μειώνεται η αγάπη μου για αυτά, να μη με κατακλύζει η αλαζονεία όταν είμαι στις δόξες μου αλλά ούτε και η ανασφάλειά μου όταν βιώνω μια αποτυχία.
Τον τελευταίο χρόνο, παρακολουθούμε με έκπληξη και αποτροπιασμό τη δημοσίευση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα για ανθρώπους που δεν το περιμέναμε. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που φαίνεται καθ’ όλα πετυχημένος και κατασταλαγμένος κρύβει μέσα του έναν δαίμονα. Και τελικά, μπορεί να ευνοήσουν οι συνθήκες και αυτός ο εσωτερικός δαίμονας να αποκαλυφθεί. Το ότι τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης πήραν δημοσιότητα οφείλεται, πέρα από την σοβαρότητα των πράξεων, κατά μεγάλο μέρος και στο ότι είναι δημόσια πρόσωπα. Αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν να κυριαρχούνται από πάθη και αδυναμίες και ευτυχώς η δικαιοσύνη έχει πια τον κύριο λόγο για να κατασταλούν.
Επίσης, θεωρώ πως τα περιστατικά αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η διαφθορά είναι μεγάλη σε πολλούς άλλους τομείς, και όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Μακάρι να μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διά παντός, να εξυγιανθούν όλοι οι τομείς της ανθρώπινης δράσης της κοινωνίας μας,ώστε κανείς ή καμιά να μην έχει το φόβο της βιαιότητας.
Γενικά είστε άνθρωπος που δεν του αρέσει η ρουτίνα και δοκιμάζετε διαρκώς καινούρια πράγματα. Μείνατε αρκετό καιρό στο εξωτερικό, συμμετείχατε για αρκετό διάστημα στη «Φάρμα»… Τι είναι αυτό που σας παρακινεί;
Κάθε φορά είναι και κάτι καινούριο αυτό που με εμπνέει. Η «Φάρμα» ήταν μια δοκιμασία, για εμένα, που ήθελα να βιώσω. Ναι, είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που σκοπό έχει να ψυχαγωγήσει. Όμως οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις αντοχές τους και την ψυχική τους ακεραιότητα καθώς, είτε παίρνουν μέρος σε δοκιμασίες που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση είτε, επειδή συμβιώνουν με άλλα άτομα που δε γνωρίζουν, καλούνται να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία και τη διαχείριση των ανθρώπινων συμπεριφορών. Με τη συμμετοχή μου, μπόρεσα να έρθω σε επαφή με τη φύση, να νιώσω ζωντάνια, να ενεργοποιήσω τον εαυτό μου και τη φυσική μου κατάσταση. Με βοήθησε επίσης να διαχειριστώ το θέμα του θανάτου της μητέρας μου που μου στοίχισε πολύ. Μου παρείχε, τέλος, μια οικονομική ενίσχυση σε περίοδο που τα θέατρα ήταν, λόγω της πανδημίας του covid-19, για πάρα πολύ καιρό κλειστά.
Αναφορικά με τη διαμονή μου στην Αμερική, ο λόγος που με ώθησε να το τολμήσω ήταν οικογενειακός. Το έκανα για τον γιο μου Αλκιβιάδη. Ήταν πάλι μια δοκιμασία η διαμονή μεγάλης διαρκείας στο εξωτερικό και μια εποχή δύσκολη καθώς άφησα πίσω μου τις δουλειές μου, τις συνήθειές μου, τη στρωμένη καθημερινότητά μου. Όμως η αγάπη σε παρακινεί και σε ενεργοποιεί να δοκιμαστείς και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες.
Συν όλοις τοις άλλοις, παραδίδετε online σεμινάρια υποκριτικής και αυτοβελτίωσης. Τι διαφορετικό προσφέρει στους μαθητές σας η διδακτική αυτή προσέγγισή σας;
Θεωρώ ότι, μέσω αυτών, μεταφέρω την εμπειρία των 34 χρόνων που υπηρετώ το θέατρο και την τηλεόραση και τη γνώση που έχω αποκομίσει από τις συνεργασίες μου και την ενασχόλησή μου με τον αμερικάνικο τρόπο εκπαίδευσης ηθοποιών με τον οποίο ήρθα σε επαφή στο Λος Άντζελες.
Τα μαθήματα αυτά βοηθούν στο να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα εργαλεία της ηθοποιίας, να έρχεσαι σε επαφή με τις πτυχές της προσωπικότητάς σου και, τελικά, μέσα από το παιχνίδι ρόλων του θεάτρου, είτε να γίνεις ηθοποιός είτε να εκπαιδευτείς στους τρόπους αυτοβελτίωσης που θα χρησιμεύσουν στην καθημερινότητά σου. Εμένα προσωπικά με βοήθησαν στο να διαμορφώσω έναν δυναμικό χαρακτήρα, που αγκαλιάζει τα προβλήματα και δεν τα φοβάται, ενώ παράλληλα μαθαίνει να αγωνίζεται ώστε να βρει λύσεις οι οποίες να είναι άμεσα πρακτικές. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται όχι μόνο σε ανθρώπους που επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποια δραματική σχολή, αλλά σε όλους, μεγάλους ή μικρούς στην ηλικία, που επιθυμούν να γνωρίσουν τις χαρές που προσφέρει το θέατρο.
Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την ηθοποιία και το θέατρο γενικότερα; Είναι τελικά στις μέρες μας μια δουλειά βιοπορισμού ή ένα χόμπι;
Χόμπι δε θα το έλεγα. Θα το κατένειμα στους τομείς εργασίας, το οποίο όμως δεν προσφέρει οικονομική σταθερότητα. Η ηθοποιία έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Περιλαμβάνει τις καλές εποχές της επιτυχίας, έχει όμως και τις δυσάρεστες της αποτυχίας.
Ωραίοι άνθρωποι, ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, που έχουν υπομονή, που είναι άνθρωποι της προσφοράς και που νιώθουν ευτυχισμένοι κοντά στο θέατρο, συγκεντρώνουν μερικά από τα καλά στοιχεία ώστε να γίνουν ηθοποιοί. Είναι πολύ σημαντικό παράλληλα τα νέα παιδιά να κατανοήσουν πως θα υπάρξουν εποχές που θα βιώσουν δύσκολες στιγμές, όταν δε θα έχουν δουλειά, και τότε θα πρέπει να είναι δυνατοί, να το διαχειριστούν και να είναι τόσο πιστοί στο όνειρό τους, που παρ’ όλες τις ατυχίες θα συνεχίσουν να αγαπούν το θέατρο.
Η ηθοποιία είναι όπως όλα τα ελευθέρα επαγγέλματα και θεωρώ πως κανείς δεν επέλεξε ποτέ αυτό το επάγγελμα για να βγάλει χρήματα.
Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr
Λίγα λόγια για τον Στράτο Τζώρτζογλου…
Ο Στράτος Τζώρτζογλου είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε στην Ελλάδα στο θέατρο με σκηνοθέτες όπως οι: Κάρολος Κουν, Μίνως Βολανάκης, Ζιλ Ντασέν, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ρούλα Πατεράκη, Aνδρέας Βουτσινάς, Yiannis Kokkos, Ιωάννης Σκουρλέτης – Bijoux de kant, Άντζελα Μπρούσκου, και στον κινηματογράφο με σκηνοθέτες όπως οι: Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τιμήθηκε δύο φορές: 1) Α΄ Κρατικό βραβείο 1ου αντρικού ρόλου για την ταινία «Πάνω Κάτω και Πλαγίως» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παπά. 2) Β΄ βραβείο 1ου αντρικού ρόλου το 1989 για την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Stars de Demain στη Γενεύη.
Παραδίδει online workshops υποκριτικής και αυτοβελτίωσης. Περισσότερες πληροφορίες στο 6932407777- Stratosphereart@gmail.com.