metal11.jpg

 

olympic11Με το χρυσό μετάλλιο γύρισαν στην Ελλάδα τα κορίτσια της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, που κατέκτησαν την πρώτη θέση στην Ολυμπιάδα 11th World Choir Games 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φλάνδρα του Βελγίου από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2021. Ήταν μια από τις 400 χορωδίες των 62 χωρών που συμμετείχαν συνολικά και ερμήνευσαν έργα των Δημήτρη Μηνακάκη, Michael Mc Glynn, Ola Gjeilo και Bardos Lajos.

Ο μαέστρος της χορωδίας κ. Νίκος Πρίγκας μιλά στο stentoras.gr για όλη την προσπάθεια και τη διαδρομή μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και δεν μπορούμε παρά να είμαστε όλοι μας περήφανοι. Κυρίως γιατί, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 και των δυσκολιών που επέφεραν οι περιορισμοί της, τα «χρυσά» κορίτσια δεν έχασαν την πίστη και την αφοσίωσή τους, περνώντας έτσι το μήνυμά τους πως όταν θέλεις κάτι πραγματικά, αξίζει να αγωνιστείς και να προσπαθήσεις πολύ για να το πετύχεις.

Κ. Πρίγκα, καταρχάς θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και στη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αθηνών. Μιλήστε μας για αυτή την πετυχημένη πορεία.

Με τη συμμετοχή μας στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας,που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur τον Οκτώβριο του 2019 καταφέραμε να κερδίσουμε το Χρυσό Δίπλωμα, και αυτό μας έδωσε το εισιτήριο συμμετοχής μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά στη χορωδία συμμετείχαν αρχικά 40 παιδιά, από τα οποία εντέλει παρέμειναν τα 34 ηλικίας 14-17 ετών. Η χορωδία έχει επίσης τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, στον Εθνικό Κήπο και στη Λυρική Σκηνή (θέατρο Ολύμπια).

Μιλώντας για Ολυμπιάδα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά νου την προετοιμασία και τις θυσίες που κάνουν κυρίως οι αθλητές. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν για εσάς και τα παιδιά της χορωδίας αυτή η διαδρομή, δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό διανύουμε τους περιορισμούς της Covid-19;

Μιλώντας για Ολυμπιάδα, είναι αναμενόμενο τα παιδιά που συμμετέχουν στη χορωδία να γνωρίζουν τις θυσίες και τους κόπους που χρειάζονται προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεδομένου ότι η Ολυμπιάδα είχε αναβληθεί και δύο φορές λόγω της πανδημίας της Covid-19, καταλαβαίνετε πως ήταν μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα κατάσταση καθώς είμασταν μέχρι την τελευταία στιγμή με την αμφιβολία αν θα γίνει ή όχι ο διαγωνισμός. Έτσι, όλο το διάστημα της αναμονής τροφοδοτούσα τα παιδιά με μουσικό, ηχογραφικό και λογοτεχνικό υλικό ώστε να εξασκούνται τακτικά, αλλά και να τους δίνω κουράγιο.  Κάποια παιδιά δεν ακολούθησαν μέχρι τέλους, έμειναν 30 παιδιά και κινδύνευσε η φωνητική πληρότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει μια εμφάνιση ώστε να αποδώσει χορωδιακά. Τελικά, συμπληρώθηκε η χορωδία με 34 κορίτσια, τα οποία καμάρωσα στις πρόβες μας στην τελική τους παρουσίαση 2 μόλις εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό και υπό τον φόβο πάντα μήπως εμφανιστούν κρούσματα.

Περιμένατε ότι θα φτάσετε στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου;

Ποτέ δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι πάμε στην Ολυμπιάδα για να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο και δεν το είχαμε συζητήσει. Θέλαμε να καταφέρουμε μια πραγματικά αξιοπρεπή εμφάνιση και κυρίως να το χαρούν τα παιδιά, να απολαύσουν τη διαδρομή και την εμπειρία και να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν πολύτιμες αναμνήσεις. Στις τελευταίες πρόβες μας δουλέψαμε τον ήχο, κάναμε διορθώσεις, βρήκαμε τις ισορροπίες μας και τότε μόνο πιστέψαμε πως ναι, θα μπορούσαμε να φτάσουμε ψηλά.

Ποια τα συναισθήματά σας ως μαέστρου της χορωδίας και εκπαιδευτικού;

Το πρώτο συναίσθημα, βεβαίως, είναι εκείνο της υπερηφάνειας. Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά αυτά, που είναι μαζί μας από την ίδρυση του σχολείου, από τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Είναι οι μαθητές που το σχολείο μας  είχε στο ξεκίνημά του και που δουλέψαμε όλοι μαζί, φτάσαμε ως το τέλος της προσπάθειάς μας και καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτό το νιώθω μοναδικό επίτευγμα. Νιώθω, επίσης, μεγάλη χαρά και μια ηθική επιβράβευση για την εξαιρετική ερμηνεία που απέδωσε το κάθε ένα κορίτσι ξεχωριστά.

Κ. Πρίγκα, η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς σας. Τι θα συμβουλεύατε του νέους μας που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή;

Πρώτα απ’ όλα, να μην εγκαταλείπουν ποτέ τη προσπάθειά τους. Να θέτουν στόχους, να τους επιθυμούν αληθινά και να επιδιώκουν να τους πραγματοποιούν. Στο κομμάτι της μουσικής, που είναι δύσκολη και απαιτητική τέχνη, τα παιδιά πρέπει από νωρίς να μαθαίνουν πως δίνει χαρές μόνο όταν αφιερωθείς σε αυτήν και είσαι αφοσιωμένος να την υπηρετείς. Είναι ένα μέσο και μια τέχνη που αξίζει να ασχοληθείς, καθώς μέσα από αυτή δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να αναδείξεις τις ευαισθησίες, τη δημιουργικότητα και τον συναισθηματικό σου κόσμο.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn