Asimakopoyloy900.jpg

 

Ashmakopoyloymesa23Η δράση της στο coaching, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την ενίσχυση της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης του συνανθρώπου, καθρεφτίζεται για άλλη μία χρονιά στο διεθνές συνέδριο «Coach Now», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το επερχόμενο Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

Αντιλαμβανόμενη πως η  έννοια της ελευθερίας είναι διαχρονική και απαραίτητη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της σύγχρονης καθημερινότητας, συστήνει επιλογές τόσο για τη διαχείριση των φραγμών μας και τον έλεγχο της συναισθηματικής και ψυχικής μας σταθερότητας, όσο και για την εξεύρεση των τρόπων που θα μας φέρουν πιο κοντά στον προσωπικό μας προορισμό.

Κα Ασημακοπούλου, ποιο ήταν το ερέθισμα για εσάς ώστε να αφοσιωθείτε στον κλάδο του coaching;

Είναι αλήθεια ότι έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια ενασχόλησης με την ανάπτυξη των ανθρώπων, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων, το coaching με μάγεψε, κι έχω αφοσιωθεί σε αυτό. Κάνω ατομικές συνεδρίες, ενισχύω ηγέτες και ομάδες, σχεδιάζω προγράμματα αλλαγής κουλτούρας και προγράμματα εκπαίδευσης στο coaching για προσωπική ανάπτυξη, για βελτίωση της υπάρχουσας εργασίας, αλλά και για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το coaching. Η απάντηση γιατί αφοσιώθηκα είναι ότι έχω διαπιστώσει τα εντυπωσιακά οφέλη της επιστήμης και τέχνης του coaching στην ανάπτυξη των ανθρώπων. Άρα εξακολουθώ να ασχολούμαι με τη «χημεία» των ανθρώπων, το έργο της ζωής μου από την αφετηρία της εργασιακής μου πορείας. Το πιο βασικό «στοιχείο» για πολλά χρόνια ακόμη θα είναι το coaching.

Αναμένουμε αρχές Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί το υβριδικό συνέδριο «Coach Now», το οποίο έχετε εμπνευστεί και οργανώσει εσείς προσωπικά αναφορικά με την αλληλένδετη σχέση του coaching και της ελευθερίας. Πώς συνδυάζετε τις δύο αυτές βαρύνουσες έννοιες;

Φέτος εμπνευστήκαμε από την εθνική μας επέτειο και το ελληνικό θαύμα του 1821 και αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τη βαρύνουσα και πολυδιάστατη έννοια της ελευθερίας. Πρωτίστως αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει ελευθερία για τους Έλληνες σήμερα.

Έπειτα  από πληθώρα ερευνών, θεωρώ ότι  η ελευθερία κατέχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία αλλά και ερμηνεία για τον καθέναν μας ανάλογα με τα δικά του βιώματα, κίνητρα και πιστεύω. Αυτές τις διαφορετικές ερμηνείες ερευνούμε καταρχάς, και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε το ετήσιο συνέδριό μας «Coach Now 2021» σε συνδυασμό με πρακτικά εργαλεία από το coaching και τη φιλοσοφία. Γι’ αυτό «τρέχουμε» ένα ερωτηματολόγιο με σχετικές ερωτήσεις, για το οποίο η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακή.

Ξεκίνησα ανατρέχοντας στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο τι μπορεί να σήμαινε ελευθερία για τους Έλληνες τότε. Η ελευθερία λειτούργησε ως το μέγιστο κίνητρο για τους Έλληνες κατά της τουρκικής κατοχής. Η διεκδίκηση της ελευθερίας ήταν η μόνη επιλογή, διότι η άλλη ήταν ο θάνατος ή μια μίζερη ζωή. Η ελευθερία λοιπόν που ενέπνευσε το έπος του 1821 και την τελική νίκη, το θαύμα, λειτούργησε ως κίνητρο για επιβίωση και καλύτερη ζωή. 400 χρόνια καταναγκασμού και δουλείας δεν ήταν δυνατά να σβήσουν αυτό το όνειρο.

Επίσης, μπορεί κανείς να βλέπει την ελευθερία ως ανεξαρτησία, ως χειραφέτηση και ως κατάσταση. Με την ευρύτερη έννοια, η απελευθέρωση είναι η δράση με την οποία μια χώρα απαλλάσσεται από ξένη κυριαρχία και, επιπλέον, μια διαδικασία για το ξεπέρασμα εμποδίων από πνευματικές, κοινωνικές, πολιτικές κ.ά. δεσμεύσεις, προλήψεις και δεσμεύεις της άγνοιας και της α-παιδείας.

Τέλος, η έννοια της ελευθερίας σχετίζεται αναφορικά με την ανθρωπότητα με την απελευθέρωση από καταναγκασμούς, δηλαδή δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, πιέσεις, εξαρτήσεις. Κάθε μορφή καταναγκασμού, εσωτερικού ή εξωτερικού, που ασκείται σε άτομα ή ομάδες, περιορίζοντας τον τρόπο σκέψης ή δράσης. Κατάργηση των φραγμών στη συμπεριφορά και έκφραση των ανθρώπων, αυτόβουλη δράση, δυνατότητα επιλογής σε ένα νέο πλαίσιο, που υποστηρίζει το δικαίωμα όλων στην ελευθερία και προστατεύει το ατομικό και το συλλογικό παρόν και μέλλον, θέτοντας τα όρια και την ενδεδειγμένη συμπεριφορά.

Σε μια περίοδο που η έννοια της ελευθερίας δείχνει να είναι ρευστή, καθώς η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει την επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική μας ζωή, πώς θα μπορούσε το συνέδριο να βοηθήσει όσους το παρακολουθήσουν;

Ως coaches επιδιώκουμε / διεκδικούμε την ελευθερία (κατάσταση) του coachee μας μέσω της απελευθέρωσης (δράση) από πεποιθήσεις, ερμηνείες, συναισθήματα που λειτουργούν αρνητικά και περιοριστικά ως εσωτερικά εμπόδια προς την εσωτερική του ελευθερία, ηγεμονία, χειραφέτηση.

Η ελευθερία στο coaching δηλαδή αποτελεί τον σκοπό αλλά και το μέσο, τον προορισμό, αλλά και την αφετηρία για δημιουργία, καινοτομία, πρόοδο. Έναν επιθυμητό προορισμό, αλλά και ένα μέσο για την επίτευξη άλλων επιθυμητών προορισμών, όπως είναι η αγάπη, η φιλία, η ομόνοια, η γαλήνη, η αυτο-ολοκλήρωση. Ελευθερία είναι η επιλογή να έχω τον έλεγχο των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς (του συνειδητού και του ασυνείδητου) και των πράξεων που πηγάζουν από αυτά.

Σκοπός μας είναι να μετουσιώσουμε τη γνώση σε πράξη. Η έρευνα που κάνουμε πριν από το συνέδριο θα μας γνωρίσει τη σημασία και την ερμηνεία που δίνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σήμερα για την ελευθερία ώστε να τους υποστηρίξουμε να τη διεκδικήσουν και να την πετύχουν. Να διεκδικήσουν την ελευθερία, που ξεκινά πρωταρχικά από μέσα τους, από την ψυχή τους, και τη σύνδεσή της με το αθάνατο μέρος του προορισμού τους, τον αληθινό λόγο ύπαρξής τους και στη συνέχεια το καθήκον τους ως υπεύθυνων πολιτών προς την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, μέσω του coaching και της φιλοσοφίας θα βοηθήσουμε τον κάθε άνθρωπο, αφού δει το εδώ και τώρα, να σχεδιάσει ένα καλύτερο εκεί και τότε. Να διαπιστώσει ότι έχει επιλογή, τρόπο και τη δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις κάθε φορά συνθήκες.

Άλλωστε οι ομιλητές μας είναι σεβαστοί ειδήμονες ο καθένας στον χώρο του με κοινό πάθος την προσφορά στους ανθρώπους και στην κοινωνία. Με την επιλογή τους φέρνουμε στο συνέδριο εργαλεία και πρακτικές από τη στωική φιλοσοφία, όπως το ημερολόγιο, ο διαλογισμός και η εύρεση της ισορροπίας, το ξεπέρασμα των εσωτερικών φόβων με αρχαιοελληνική βάση, η γυναικεία «εσωτερική» χειραφέτηση σε σχέση με την εξωτερική.

Επιπλέον, που είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο για να δει ο κόσμος τι λέμε με εφαρμογή στην πράξη, θα ακουστούν στο συνέδριο πραγματικά, πρακτικά παραδείγματα ανθρώπων που βρήκαν τη δική τους ελευθερία μέσω της εκπαίδευσής τους στο coaching ως coachee και ως coaches.

Έχοντας διανύσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία στον χώρο του coaching, ποιο είναι το όραμά σας για τον συνάνθρωπο και την κοινωνία μας;

Το όραμά μου είναι να διαδώσω τα οφέλη του coaching σε όλους τους ανθρώπους, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις, στην πολιτική, σε κάθε τομέα.

Δηλαδή να εκπαιδεύονται όλοι οι άνθρωποι στις δεξιότητες του coaching και πρώτοι οι άνθρωποι με επιρροή σε κάθε μορφή ηγεσίας. Έτσι και φέτος με την εθελοντική μας δράση «Your Time of Power», στην οποία είχαμε πάλι το skywalker.gr-Εργασία στην Ελλάδα υποστηρικτή και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, προσφέραμε συνεδρίες για δύο μήνες, αλλά και εκπαιδεύσαμε πρόσφατα εκπαιδευτικούς, με αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης.

Η κοινωνία αλλάζει όταν αλλάζουν οι άνθρωποι, κι αυτό μπορεί να γίνει και έπειτα από μια κρίση, όπως η σημερινή. Όμως αυτή η αλλαγή γίνεται καταναγκαστικά και χωρίς σχέδιο. Με το coaching ο άνθρωπος αλλάζει με τον δικό του ρυθμό και σχέδιο. Σχεδιάζει την εσωτερική του εξέλιξη, ανακαλύπτει τον δικό του δρόμο και συνεισφέρει στη δική του άνθηση, αλλά και της κοινωνίας.

Ονειρεύομαι μια βιώσιμη ηθική κοινωνία με ευτυχισμένους ανθρώπους.

 

Συνέντευξη, επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

 

Για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στο συνέδριο: https://bit.ly/COACHNOW2021

 

Λίγα λόγια για την Βαρβάρα Ασημακοπούλου...

Η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου είναι #1 Executive Coach στην Αθήνα 2021 (σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα του διεθνούς blog «Infuence digest+») βραβευμένη με HR Award 2020 στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, εκπαιδεύτρια επαγγελματιών coaches, οραματίστρια και καινοτόμος επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλήτρια με διεθνή φήμη και μια από τις κορυφαίες γυναίκες στοχαστές ηγεσίας στην Ελλάδα.

Την ξεχωριστή προσωπική της σφραγίδα αποτελούν τα σοφά διδάγματα των Ελλήνων φιλοσόφων.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

https://www.barbaraasimakopoulou.com/about-me/

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn