action.png

Οι Βαγγέλης Κουτσοδόντης και Γιώργος Δαλιάνης είναι οι Extreme Photographers. Μαζί έχουν ιδρύσει την εταιρία Extreme Tours και ασχολούνται με την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Καταβάσεις φαραγγιών, πεζοπορία, rafting και πολλές άλλες δραστηριότητες πλέον θα γίνουν μέρος της ζωής μας. Οι extreme δραστηριότητες στη φύση αποτελούν αξέχαστες εμπειρίες και οι Extreme Tours μάς παρουσιάζονται.

 

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Δ.Γ.: Μαζί με τον Βαγγέλη έχουμε εκπαιδευτεί και έχουμε πιστοποιηθεί στις καταβάσεις φαραγγιών και σπηλαίων. Είμαστε εγγεγραμμένοι σε έναν σπηλαιολογικό σύλλογο και, επειδή μας αρέσει πάρα πολύ, είτε αυτό αφορά στις καταβάσεις σπηλαίων είτε φαραγγιών, παράλληλα έχουμε και μία μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία, θέλουμε τα μέρη που βλέπαμε να τα δει και ο υπόλοιπος κόσμος. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που έχουμε να φανερωθούν στο ευρύ κοινό, το οποίο δεν έχει την πρόσβαση σε αυτά τα δύσβατα μέρη εάν δεν έχει την τεχνική γνώση.

Β.Κ.: Οι περισσότεροι άλλωστε δεν γνωρίζουν αυτά τα μέρη. Η παρακίνησή μας ήταν μέσα από τις εκθέσεις φωτογραφίας όπου συμμετέχουμε. Πέρα από το να αναδεικνύουμε τις περιοχές που επισκεπτόμαστε μέσα από τη δική μας ματιά, θέλαμε και ο κόσμος να βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες.

Τον εξοπλισμό τον παρέχετε εσείς στα άτομα που συμμετέχουν στα extreme tours;

Β.Κ.: Μέσα στο πακέτο που προτείνουμε είναι και ο εξοπλισμός, αλλά και όλη η διαδικασία και η εμπειρία που θα αποκομίσει ο πελάτης. Το αντίτιμο που υπάρχει σε κάθε εκδρομή, είτε αυτό είναι κατάβαση φαραγγιών είτε κάποια άλλη δραστηριότητα, περιλαμβάνει από τον εξοπλισμό μέχρι και τη μετακίνηση, γιατί πολλές φορές πάμε εκτός Αθηνών και ναυλώνουμε οι ίδιοι πούλμαν.

Τα άτομα που θα συμμετέχουν σε μία δράση πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα;

Β.Κ.: Φυσικά και όχι. Στα φαράγγια που πηγαίνουμε μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι. Τους κάνουμε μία μίνι εκπαίδευση, ουσιαστικά τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουν για να κινηθούν στο φαράγγι (ο τρόπος κατάβασης με χρήση τεχνικών ραπέλ, σ.σ. η καταρρίχηση, το κατέβασμα με σχοινί σε βραχώδεις περιοχές) και στο φυσικό περιβάλλον και προχωράμε.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Β.Κ.: Αν και δραστηριοποιούμαστε λίγο καιρό και ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει ανάλογες δραστηριότητες, υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση. Υπάρχουν βέβαια και άτομα που φοβούνται αρχικά, παρ’ όλα αυτά όποιοι δοκιμάζουν αυτή την εμπειρία, γιατί πρόκειται συνολικά για ένα πακέτο εμπειρίας, διασκεδάζουν και στο τέλος της μέρας όντως έχουν περάσει καλά και τους αρέσει πάρα πολύ. Άλλωστε αρκετά άτομα που ήρθαν σε κάποια δραστηριότητά μας συμμετέχουν ξανά και μας ακολουθούν.

Ποια ήταν η τελευταία δράση σας;

Δ.Γ.: Η τελευταία δράση μας είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και ήταν την Κυριακή 4 Φλεβάρη, όταν και διοργανώσαμε πεζοπορία στην Πάρνηθα. Η διαδρομή ξεκινούσε από το καζίνο και κατέληγε στο καταφύγιο Μπάφι, μία διαδρομή τριών χιλιομέτρων, και ό,τι έσοδα προήλθαν από κει τα δωρίσαμε στο πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. Γενικότερα  προσπαθούμε σε συνεργασία και με άλλες ομάδες ή εταιρίες να διευρύνουμε και εμείς τις δικές μας δραστηριότητες, ώστε οι εκδρομείς να αποκτήσουν ξεχωριστές εμπειρίες.

Στην Αθήνα, την οποία την έχουμε συνδυάσει με μία γκρίζα και μουντή εικόνα, υπάρχουν μέρη για να πάει κάποιος;

Δ.Γ.: Τα πιο κοντινά φαράγγια που υπάρχουν είναι στο Αλεποχώρι, στην περιοχή του Ξυλοκάστρου και στην Εύβοια, που είναι αρκετά κοντά για να πάει κάποιος. Σπήλαια υπάρχουν στον Υμηττό πάρα πολλά, προσπαθούμε οι επισκέψεις μας να είναι μόνο σε οριζόντια και όχι κάθετα. Συνολικότερα, όταν διοργανώνουμε κάποια δράση, προσπαθούμε να είναι ημερήσια, έτσι ώστε ο εκδρομέας να περνά μία ευχάριστη και γεμάτη μέρα, να γεμίζει με εικόνες και να διασκεδάζει.

Τι εικόνες σάς μεταφέρει ο κόσμος;

Δ.Γ.: Το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος στο τέλος της ημέρας έχει ζωγραφισμένο ένα χαμόγελο πάνω του, κάτι που μας γεμίζει και μας ικανοποιεί. Ενώ αρχικά μπορεί να έχει κάποιο άγχος, το οποίο είναι απόλυτα λογικό, γιατί δεν έχεις ξανακάνει κάτι παρόμοιο, ενδόμυχα υπάρχει ένας φόβος, στο τέλος όμως υπάρχει απλώς ένα χαμόγελο, που μας αποδεικνύει ότι ήταν μία ευχάριστη εμπειρία και ότι οι συμμετέχοντες θα θελήσουν να το ξανακάνουν.

Και όλες αυτές τις δράσεις τις συνδυάζετε με το κομμάτι της φωτογραφίας;

Δ.Γ.: Η φωτογραφία για εμάς, πέρα από επαγγελματική ιδιότητα, είναι και ένα χόμπι. Κάτι το οποίο αγαπάμε και το κάνουμε με όλη μας την καρδιά. Αυτή τη στιγμή να πούμε ότι δεν κάνουμε εκδρομές με σκοπό να φωτογραφίσουμε, απλώς τα συνδυάζουμε. Στο μέλλον όμως υπάρχει ως ιδέα να κάνουμε εκδρομές αποκλειστικά για σκοπούς φωτογράφισης. Αυτό που θα διοργανώσουμε κάποια στιγμή είναι ένα extreme tour αποκλειστικά για φωτογράφους, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν μαζί με εμάς σε σημεία όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορούνε, καθώς δεν είναι εύκολα προσιτά.

Μάλιστα υπάρχει και μία πολύ γνωστή φωτογραφία σας.

Β.Κ.: Είναι η φωτογραφία μας από το Σειτάν λιμάνι στην Κρήτη. Είναι ένα μέρος που ήθελα αρκετό καιρό να το φωτογραφίσω. Το συγκεκριμένο σημείο βέβαια είναι λίγο δύσβατο και απόμερο για να κατέβει κάποιος μόνος του. Οπότε, επειδή εκείνο το καλοκαίρι είχε κατέβει και ο Γιώργος στην Κρήτη, ήταν ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τη φωτογράφιση. Πήραμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, υπήρχε συνεχής επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, γιατί είναι μεγάλη απόσταση, και κατεβήκαμε στην παραλία, όπου βγάλαμε τη φωτογραφία. Είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και τους άρεσε γιατί είχε μία εντελώς διαφορετική ματιά.

 

Μιλήστε μου λίγο για το #My_greece. Τι είναι για εσάς;

Δ.Γ.: Ουσιαστικά το #My_greece είναι μία πρωτοβουλία των Greek Ιnstagramers’ Εvents. Μία ομάδα τριών ατόμων, της Έλλης, του Γιώργου και της Βούλας, οι οποίοι κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να ενώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων instagramers.

Τους γνωρίσαμε πριν από έναν χρόνο στην έκθεση Photovision, όπου συμμετείχαμε πέρυσι τον Μάρτη και ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε έκθεση. Το θέμα της έκθεσης ήταν η Ελλάδα και εμείς θέλαμε να δείξουμε την άλλη της πλευρά. Θέλαμε ο κόσμος να δει αυτά που δεν γνωρίζει και να ενθουσιαστεί, όπως και έγινε.

Τα παιδιά εκεί μας ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν έναν φωτογραφικό διαγωνισμό, οι φωτογραφίες που θα επιλέγονταν θα έμπαιναν στο λεύκωμα και παράλληλα θα γινόταν και έκθεση, η οποία θα γυρνούσε όλη τη χώρα. Είχαμε την τύχη να επιλεγούμε και αποτελεί τιμή και χαρά για εμάς που τα φωτογραφικά μας έργα αποτελούν μέρος από τα 200 συνολικά έργα φωτογράφων από όλη την Ελλάδα.

Ο λόγος που σε πολλές φωτογραφίες μας υπάρχει το λεύκωμα #My greece, είναι γιατί είχαμε υποσχεθεί στα παιδιά αυτά ότι θα παρουσιάσουμε το λεύκωμα μέσα από τα μέρη που πηγαίνουμε. Είναι κάτι σαν «ευχαριστώ» απέναντί τους, γιατί είναι μεγάλη τιμή να συμπεριλαμβάνονται δύο φωτογραφίες μας, μία του Βαγγέλη και μία δική μου, ουσιαστικά των Extreme Photographers, σε ένα λεύκωμα που έχει πάει παντού και είναι και για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ουσιαστικά έχετε κάνει το χόμπι σας δουλειά. Ποσό εύκολο είναι αυτό; Να πάρεις ένα ρίσκο στην περίοδο της κρίσης για να κάνεις κάτι που αγαπάς;

Δ.Γ.: Όταν είναι άσχημες οι καταστάσεις λόγω ανεργίας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που γυρίζει το μυαλό σου και λες ότι, για να επιβιώσω, πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αξιοποιήσεις ένα χόμπι, όταν μάλιστα υπάρχει και αντίστοιχος χώρος στην αγορά για να σε δεχθεί.

Από κει και πέρα οι δυο μας, ο Βαγγέλης και εγώ, είχαμε «χημεία» έτσι και αλλιώς, τόσο στο κομμάτι των φαραγγιών και των σπηλαίων, όσο και στο κομμάτι της επικοινωνίας. Οπότε πήραμε την απόφαση από το ερασιτεχνικό κομμάτι να περάσουμε στο επαγγελματικό και να ανοιχτούμε σε πολύ περισσότερο κόσμο.

Βέβαια είναι ένα τεστ τόσο απέναντι σε μας, όσο και στην κοινωνία. Αυτό που κάνουμε, στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν την έχουν αυτή τη νοοτροπία ακόμα, αλλά παρατηρούμε ότι κάτι αρχίζει και αλλάζει.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε;

Δ.Γ.: Από όταν πήραμε την απόφαση να το ξεκινήσουμε, ξέραμε ότι αρχίζαμε από το μηδέν οικονομικά. Δεν είχαμε και δεν έχουμε προς το παρόν σκοπό για κάποια επιχορήγηση, όπως π.χ. ένα δάνειο από μία τράπεζα, που βέβαια, για να πάρει κάποιος σήμερα δάνειο από τράπεζα, είναι ακατόρθωτο έως απίθανο. Ξεκινήσαμε με ό,τι είχαμε και πάνω σε  αυτό σιγά σιγά χτίζουμε. Αυτό που είναι το πιο δύσκολο, νομίζω, είναι να πείσουμε τον κόσμο να έρθει. Να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αλλά, όπως είπαμε, η νοοτροπία των Ελλήνων πλέον αλλάζει. Αρχίζουν να είναι πιο δεκτικοί να κάνουν κάτι εναλλακτικό στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τι ετοιμάζετε για το καλοκαίρι;

Δ.Γ.: Αυτό που έχουμε ως στόχο, εκτός από τις κοντινές εξορμήσεις στην Αθήνα, είναι έναν μήνα να βρισκόμαστε στα Χανιά για εκδρομές σε φαράγγια και ιδιαίτερα στο φαράγγι το οποίο καταλήγει στο Σεϊτάν Λιμάνι. Θέλουμε να δείξουμε ότι, πέρα από το Σεϊτάν Λιμάνι, υπάρχει και το φαράγγι που ευθύνεται για τη δημιουργία της πολύ γνωστής παραλίας. Επίσης μέχρι το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε και μία δική μας έκθεση φωτογραφίας με αποκλειστικά δικό μας φωτογραφικό υλικό.

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn