Το όνομα «staramaki» προήλθε από τον συνδυασμό των λέξεων «σιτάρι» και «καλαμάκι». Το όνομα «kaφsimo» από δύο άλλες: «καφές» και «καύσιμο». Η έμπνευση και τα προϊόντα ανήκουν σε μια ομάδα από το Κιλκίς και τον Στέφανο Καμπέρη, που με οικολογική συνείδηση προτείνουν καινοτόμες λύσεις.
Staramaki: περί τίνος πρόκειται;
Το σταραμάκι προέρχεται από το μεσογονάτιο, μέρος του φυσικού στελέχους του σιταριού. Αποτελεί υποπροϊόν της καλλιέργειας σιτηρών. Δεν κατασκευάζεται από σιτάλευρο.
Πόσο εύχρηστο είναι ένα καλαμάκι από σιτάρι; Οι αδαείς νομίζουμε πως θα έχει παράξενη υφή, γεύση, θα διαλύεται. Ισχύει;
Το στέλεχος του σιταριού είναι ένα φυσικό μη πορώδες υλικό. Σε αντίθεση με τα χάρτινα καλαμάκια, δεν σακουλιάζει. Όπως ανακοινώσαμε και στην προϊοντική σελίδα στο Facebook, και σε μια προσπάθεια να γνωρίσει και να εμπιστευθεί ο κόσμος το προϊόν, θα ανακοινώσουμε δύο κύκλους αξιολόγησης, μέσω των οποίων θα μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ανησυχίες της αγοράς. Τα σταραμάκια μπορούν να αποσταλούν πριν βγουν εμπορικά, όταν ανακοινωθεί ο πρώτος κλειστός κύκλος διάθεσης για αξιολόγηση επαγγελματικής χρήσης. Θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος αξιολόγησης οικιακής χρήσης.
Ένα τόσο διαδεδομένο, χρήσιμο και συνάμα καταστροφικό για τη φύση προϊόν όπως το πλαστικό καλαμάκι πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί στη συνήθεια των καταναλωτών από ένα εξίσου χρήσιμο αλλά καθόλου καταστροφικό προϊόν;
Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και ηθική σε όλους τους τομείς. Από την παραγωγή και την πιστοποίηση μέχρι τη διανομή και τελικά τη χρήση.
Φαντάζομαι ότι πριν φτάσετε στο skaramaki κάνατε σχετικές έρευνες τόσο για την αναγκαιότητα αντικατάστασης του πλαστικού αντιστοίχου του, όσο και για την καταλληλόλητα του νέου προϊόντος. Τι έδειξαν οι έρευνές σας;
Την αναγκαιότητα, πιστεύω, τη βλέπουμε πλέον όλοι. Στην Ελλάδα μόνο 1.000.000.000 πλαστικά καλαμάκια καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Άλλωστε η Ε.Ε. καταργεί τα πλαστικά μίας χρήσης από το 2021 και έπειτα. Η καταλληλόλητα είναι δεδομένη, μια και η χρήση του στελέχους σιτηρών για καλαμάκι έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ακόμα και μέχρι τα τέλη του 1800. Μελετήσαμε τις περισσότερες τοπικές ποικιλίες για καταλληλόλητα και αναμένουμε το θέρος της φετινής σοδειάς σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες.
Πώς προμηθεύεστε την πρώτη ύλη;
Το σιτάρι καλλιεργείται στο Κιλκίς σε συνεργασία με τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής.
Εκτός από το staramaki διερευνάτε ή παράγετε ήδη ένα ακόμα προϊόν, το kaφsimo. Περί τίνος πρόκειται και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην ιδέα;
Το kaφsimo είναι το άλλο μισό του εγχειρήματος. Συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ και μαζί με υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας του staramaki κατασκευάζουμε καύσιμη βιομάζα με τη μορφή πέλετ και μπρικέτας.
Σκοπεύετε τόσο το staramaki όσο και το kaφsimo να τα διοχετεύσετε και σε άλλες αγορές εκτός Κιλκίς;
Φυσικά. Κάθε βήμα όμως πρέπει να είναι καλά μελετημένο. Θα χρειαστούν συνέργειες και ένα καλά δομημένο πλάνο, το οποίο για να σχεδιαστεί θα χρειαστεί δεδομένα. Η πιλοτική εφαρμογή της ολοκληρωμένης δράσης στην πόλη του Κιλκίς αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου, θέλω να ελπίζω, ταξιδιού.
Staramaki είναι η επωνυμία της επιχείρησης; Τι νομική μορφή έχει;
Staramaki είναι η επωνυμία του προϊόντος. Novus είναι η επωνυμία της αστικής μη κερδοσκοπικής που το δημιούργησε.
Θεωρείτε ότι οι επαρχιακές κοινωνίες, όπως του Κιλκίς, είναι ευαισθητοποιημένες σε θέματα αειφορίας;
Θεωρητικά στην περιφέρεια, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, ζούμε καθημερινά σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, όχι απαραίτητα από ανάγκη, κυρίως από επιλογή. Η κοινωνία του Κιλκίς στάθηκε ολόκληρη ενάντια στην καταστροφική πρόταση δημιουργίας μεταλλείων χρυσού στην περιοχή και αυτό νομίζω ότι μπορεί να απαντήσει στο τι κοινωνίες θέλουμε.
Ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας;
Θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε όσο περισσότερο προϊόν μπορέσουμε ώστε να το γνωρίσει ο κόσμος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου θα δομήσουμε το upscale της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και τη γεωγραφική επέκταση της ολοκληρωμένης κυκλικής διάθεσης συλλογής staramaki και kaφsimo.
Κυβέλη Χατζηζήση
Δημοσιογράφος, stentoras.gr