lezanta1_1.jpg

Το «Trajectory of an idea» είναι μια διαδραστική παράσταση σύγχρονου χορού που αξιοποιεί την τεχνολογία, τη μουσική, το βίντεο και, φυσικά, την κίνηση των χορευτών μέσω της εφαρμογής Intermedia, παρουσιάζοντας συνθήκες της ανθρώπινης ζωής μέσω της διαδρομής, της τροχιάς, μιας ιδέας στον χρόνο. Τα σώματα των χορευτών στη σκηνή μεταμορφώνονται σε ιδέες, οι οποίες γεννιούνται, αναπτύσσονται, ωριμάζουν και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

«Ο κόσμος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογική εξέλιξη στη δημιουργία τέχνης από τότε που υπάρχει τεχνολογία, κάποιοι φτιάχνουν μουσική μέσω υπολογιστών, κάποιοι προσπαθούν να ελέγξουν ήχους με διάφορες κινήσεις του σώματος, εμείς θέλαμε να εφαρμόσουμε την υπάρχουσα τεχνολογία σε συνδυασμό με την εκφραστικότητα του χορού», αναφέρει ο κ. Dani Joss, μέλος της ομάδας Die Wolke Art Group. Ο ίδιος επιμελείται τη μουσική επένδυση της παράστασης με τη χρήση διαδραστικών συστημάτων. Αναφέρει δε ότι η ιδέα για την παράσταση υπήρχε από το 2010 ως πρωταρχικός στόχος προς υλοποίηση από την ομάδα.

Η Die Wolke Art Group είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες και στον σύγχρονο χορό χρησιμοποιώντας video art, μεικτά μέσα και συναφείς τεχνολογίες με κύριο στόχο την έρευνα και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, αλλά και την υποστήριξη, την ανάδειξη και την προώθηση του τοπικού καλλιτεχνικού κόσμου μέσω εκδηλώσεων και συνεργασιών.

Η παράσταση «Trajectory of an idea» πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Τα κοστούμια των χορευτών έχουν δημιουργηθεί με τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της εφαρμογής τεχνολογικών αισθητήρων και εξαρτημάτων.

lezanta2 1

«Η έρευνα για την υλοποίηση της παράστασης επικεντρώθηκε στην εξυπηρέτησή της από την τεχνολογία ως μέσο», τονίζει ο κ. Joss, «και με την κατασκευή και τη χρήση ηλεκτρονικών διεπαφών που εφαρμόζονται από ένα σύνολο αισθητήρων τοποθετημένων σε διάφορα σημεία του σώματος των χορευτών, όπως στα πόδια και τα χέρια, παράγονται δεδομένα τα οποία επηρεάζουν τους τελικούς ήχους και εικόνες που προκύπτουν επί σκηνής».

Η χρήση της τεχνολογίας στην τέχνη δημιουργεί πολλά ερωτήματα, φέρ’ ειπείν πόσο δημιουργικός μπορεί να είναι ο καλλιτέχνης, όμως, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας και χορογράφο της παράστασης κα Δροσιά Τριαντάκη, πρέπει πάντα να υπάρχει συνεργασία και αρμονική συνύπαρξη μεταξύ αυτών των δύο πόλων.

Η παράσταση «Trajectory of an idea» θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου στον χώρο Vitruvian Thing στη Θεσσαλονίκη και στις 31 Μαΐου στο θέατρο Olvio στην Αθήνα.

Στις 19 Μαΐου στον χώρο Vitruvian Thing θα γίνει παρουσίαση - επίδειξη του συστήματος της παράστασης και συζήτηση με τους συντελεστές, ενώ στις 18 και 19 Μαΐου και στις 22 και 23 Ιουνίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής και προγραμματισμού διαδραστικών συστημάτων με τον τίτλο «Man-machine interfacing» και επίκεντρο την πλατφόρμα Arduino, το περιβάλλον προγραμματισμού Super Collider και αδρανειακούς αισθητήρες.

Συντελεστές της παράστασης:

Δροσιά Τριαντάκη: Χορογραφία, performance

Dani Joss: Μουσική, sound design, διαδραστικά συστήματα

Μαργαρίτα Παναγιώτου: Performance

Ντολόρες Λουσιώτη: Performance

Αλίκη Ιωσαφάτ: Video, γραφιστικά

Γιάννης Περισοράτης: Ηλεκτρονικά, hardware

Ιωάννα Συμεωνίδου: Κοστούμια, 3D print design

Μαρία Λούβαρη: Κοστούμια, fitting

Alfonso de Grandis: Συμπληρωματικό sound design

Γιώργος Αλεξάκης: Φωτογραφία

Μουσικοί: Λάζαρος Πλιάμπας, Γιάννης Κυρατσός, Δημήτρης Δαλέζης, Ηρακλής Ιωσηφίδης, Μιχάλης Καρανίκος

 

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn