Αν κάποιος μπει στο mynous.online, είναι σίγουρο ότι αρχικά θα παραξενευτεί. Ξεπερνώντας όμως την αρχική εικόνα και ψάχνοντας λίγο καλύτερα, θα δει ένα διαμάντι ανάμεσα στις χιλιάδες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Εκεί θα βρει επιχειρηματικές ιδέες που παρέχονται δωρεάν προς όλους, οι οποίες όμως προέρχονται από έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, που λέει ότι σήμερα είναι σημαντικό να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη από αυτήν στην οποία ζούμε χωρίς να προσδοκούμε το κέρδος. Ο κ. Χούλης Πανταζής και ο κ. Ελευθέριος Σπάρταλης μας μίλησαν για την ανάγκη που τους γεννήθηκε και μας παρουσιάζουν την επιχειρηματικότητα από μια άλλη, πιο ανθρώπινη οπτική.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα βασικά για να κατατοπιστούν οι αναγνώστες μας. Τι είναι το mynous.online;
Χ.Π.: Δεν είμαστε σύλλογος, εταιρία ή οργανισμός. Είμαστε απλώς μια ομάδα μηχανικών που συγκεντρωθήκαμε με σκοπό στον ελεύθερο χρόνο μας να προσφέρουμε στην κοινωνία. Η ίδια η καθημερινότητα μας γέννησε προβληματισμούς και μέσα από αυτήν προσπαθήσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες και εμπειρίες με σκοπό να αποκωδικοποιήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Οι εμπειρίες άλλωστε που έχει κάποιος είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του. Με βάση τις εμπειρίες μας καταλήξαμε σε 99 καινοτόμες ιδέες, επανεφευρέσεις και επαναπροσδιορισμούς, προσφέροντάς τα ελεύθερα για αξιοποίηση και γόνιμη εξέλιξη. Οι ιδέες αυτές είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο και όποιος θέλει μπορεί να τις δει και να τις εξετάσει στο mynous.online. To site μας ουσιαστικά είναι ένα βιβλίο χωρίς συγγραφέα και δεν προσδοκούμε καμία προσωπική προβολή.
Το σημαντικό για εμάς σε αυτές τις ιδέες που παρουσιάζουμε έχει να κάνει με τον νου. Στο site μας άλλωστε έχουμε ειδική ενότητα σχετικά με τον νου και το πώς αυτός μπορεί αρμονικά να συνεργαστεί με την ψυχή και το σώμα. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τον εγωισμό και να κερδίσουμε τον σεβασμό για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε τα σωστά αποτελέσματα μέσα από αφηρημένες και φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους έννοιες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να παρατηρήσει βαθύτερα και ουσιαστικότερα και στο τέλος να προβληματιστεί γόνιμα για να φέρει ένα αποτέλεσμα.
Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα σας;
Χ.Π.: Γύρω από αυτή την ιδέα συγκεντρωθήκαμε αρχικά φίλοι, όλοι μηχανικοί στο επάγγελμα, διαφορετικών όμως ειδικοτήτων. Πλέον η ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 100 άτομα από διάφορους κλάδους.
Η Ρόδος, απ’ όπου ξεκινήσαμε, ήταν πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουμε να εξελίξουμε την ομάδα μας και την ιδέα μας. Φυσικά, κάναμε ένα μεγάλο «ταξίδι» για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Κάναμε έναν χρόνο για να οργανώσουμε το εγχείρημά μας, ένα εξάμηνο για να εγκλιματιστεί η αρχική ομάδα αλλά και όσοι συμμετείχαν σταδιακά μαζί μας σε αυτό το ταξίδι και ένα τρίμηνο για να εκπαιδευτούμε στον τρόπο σκέψης που υποστηρίζουμε. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου μέσα από προβληματισμούς που μας γεννήθηκαν έχουμε εξαγάγει λύσεις για την καθημερινότητα.
Σημαντικό επίσης είναι ότι αποβάλαμε από μέσα μας τον χρόνο και το χρήμα, δύο δεσμευτικούς παράγοντες, που μας περιορίζουν να σκεφτόμαστε. Εμείς θέλουμε να σκεφτόμαστε ελεύθερα και υπεύθυνα, που είναι οι δύο πόλοι της δημιουργικότητας. Για να είμαστε όμως ελεύθεροι, πρέπει να μην περιμένουμε κάτι για τον εαυτό μας.
Παντού ακούγεται ότι για να πετύχει ένας νέος άνθρωπος που μπαίνει στον στίβο της επιχειρηματικότητας χρειάζεται να είναι καινοτόμος και να γνωρίζει καλά το περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται. Εσείς βάζετε άλλους παράγοντες. Τι ισχύει τελικά;
Χ.Π.: Για να μπορέσει ένας νέος άνθρωπος να επιτύχει στο επιχειρείν, χρειάζεται να έχει εμπειρίες, γιατί ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Βλέπουμε σήμερα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν και μία στις δύο κλείνει. Αυτό συμβαίνει γιατί η εμπειρία είναι λιγοστή και επομένως δεν υπάρχει τρόπος σκέψης που να οδηγεί στα σωστά συμπεράσματα. Ο τρόπος σκέψης είναι η ρίζα του προβλήματος. Το να είναι σήμερα κάποιος επιχειρηματίας είναι εύκολο, το να είναι όμως επιτυχημένος είναι δύσκολο.
Ελευθερία σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε από μπροστά μας το χρήμα, καθώς αυτό θα ακολουθήσει. Πρέπει να έχουμε ελεύθερη σκέψη για να καινοτομήσουμε ή για να εφεύρουμε κάτι και η κοινωνία να το αγαπήσει και στη συνέχεια να μας ανταμείψει. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να γνωρίζει τον εαυτό του. Αν δεν αγαπά αυτό που κάνει, ας μην το κάνει, γιατί θα αποτύχει. Μια επιχείρηση πρέπει να είναι επέκταση του επιχειρηματία και όχι ένα βιοποριστικό εργαλείο. Δεν πρέπει απλώς να δουλεύει γι’ αυτήν ούτε αυτή απλώς να δουλεύει γι’ αυτόν.
Θέλω να μου αναλύσετε κάποιες από τις προτάσεις σας που μου έκαναν εντύπωση. Έχετε προτάσεις για δημιουργία νομίσματος, μέχρι και προτάσεις για την Εκκλησία. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτά τα δύο.
Χ.Π.: Όσον αφορά το νόμισμα, η λογική της συγκεκριμένης ιδέας εντάσσεται στην ανταλλακτική οικονομία. Είναι μια απλή σκέψη, βάσει της οποίας κάθε κατάστημα που εμπορεύεται κάτι θα μπορεί να εκδίδει ένα απλό κουπόνι με δικά του barcode, έτσι ώστε να μην τα αντιγράψει κάποιος, και αντί να δίνει εκπτώσεις ή δώρα στους πελάτες, θα δίνει αυτά τα voucher, που θα έχουν ανταλλακτική αξία με άλλα καταστήματα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δομικά δεν θα μπορούσε να στηριχτεί ένα τέτοιο εγχείρημα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι απλώς ένα εργαλείο promoting με σκοπό οι επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, κάνουμε απλές προτάσεις με σκοπό να αλλάξουμε κάποιες σταθερές που υπάρχουν στα 7 βασικά της μυστήρια. Για παράδειγμα, έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του αγιασμού ή ακόμα και της αρτοκλασίας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κάνουμε τους πιστούς πιο ένθερμους και να προσελκύσουμε νέους ώστε να συμμετέχουμε στα μυστήρια με έναν ουσιαστικότερο και βαθύτερο τρόπο.
Σκοπεύετε να υλοποιήσετε κάποιες από αυτές τις ιδέες;
Χ.Π.: Έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιας ιδέας που βιοποριστικά μας έχει καλύψει και, από τη στιγμή που έχουμε την ευχέρεια, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βοηθήσουμε ανιδιοτελώς την κοινωνία.
Θα βρεθείτε και στο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible στη 1 και στις 2 Δεκέμβρη. Εκεί τι θα κάνετε;
Χ.Π.: Ετοιμάζουμε μια σειρά από καινούργιες σκέψεις, περίπου 12 στον αριθμό, που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο site και που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν. Αυτές θα αναφέρονται στην καινοτομία σε διαφορετικά πεδία δράσης, όπως π.χ. το πρόβλημα που συναντήσαμε και παρατηρήσαμε σχετικά με τις εκσκαφές που γίνονται παντού στην Αθήνα και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε να προσεγγίσουμε ή να μας προσεγγίσουν άτομα που έχουν διάθεση και μεράκι να ασχοληθούν και εμείς από τη μεριά μας να τους διεγείρουμε γόνιμα.
Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Λ.Σ.: Το πιο σημαντικό, στο οποίο και θέλουμε να επικεντρωθούμε, είναι ότι πρέπει να αποβάλουμε από μέσα μας τον εγωισμό και να αγαπήσουμε πραγματικά αυτό που κάνουμε. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν από το τίποτα και πλέον τους γνωρίζουμε όλοι. Αυτοί οι επιχειρηματίες συνειδητά ή ασυνείδητα χρησιμοποίησαν τα μοτίβα σκέψης στα οποία στηριζόμαστε και εμείς και αναλύουμε στη σελίδα μας. Άτομα όπως ο Τζεφ Μπέζος κάλυψαν κάποιες ανάγκες, δεν έβαλαν μπροστά τους το κέρδος και γι’ αυτό δεν σταματούν να επιχειρούν. Το θέμα είναι το χρήμα να μην κινεί τη ζωή μας. Αυτοί οι άνθρωποι άλλαξαν την κοινωνία μας και την καθημερινότητά μας.
Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»