reset_2.jpg

Enalaktiko.eu: μια ιστοσελίδα με το… πνεύμα του Μαχάτμα Γκάντι

Υποστηρίζει το δημιούργημά του με μια φράση συνοπτική, ξεκάθαρη και ανακουφιστική, τουλάχιστον για όσους νιώθουν την παρουσία τους στη γη ως εξαίρετη προσωπική διαδρομή κι όχι ως φωτοτυπημένη κινούμενη αντιγραφή: «Όλη η μαγεία της ζωής κρύβεται στη διαφορετικότητα». Με αυτό τον τρόπο συστήνει ταυτόχρονα και το enalaktiko.eu, ένα site που προφανώς δεν είναι το μοναδικό αντίστοιχου περιεχομένου στον αχανή κόσμο του ίντερνετ, ωστόσο πρόκειται για έναν διαδικτυακό τόπο που προκαλεί χαμόγελα με το «καλημέρα».

Ο Χάρης Γιαννέλης και η ιστοδελίδα του έχουν βαλθεί να ανατρέψουν την προβεβλημένη εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, για την ακρίβεια οι ομοϊδεάτες του, διότι προς το παρόν το site έχει μηδενικά έσοδα, επιλέγουν να ασχολούνται αποκλειστικά με θετικές ειδήσεις, θετικές στάσεις ζωής, θετικές σκέψεις. Όχι επειδή οι τραγωδίες σώθηκαν, αλλά ίσως επειδή, όπως λέει και ο τίτλος ενός δημοσιευμένου άρθρου στην ιστσελίδα, «χρειάζεται και ο άνθρωπος reset».

-Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσετε το enalaktiko.eu;

Δημιουργήθηκε ως ένα είδος αντίδρασης σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, και ταυτόχρονα από ανάγκη να δούμε τη ζωή από τη θετική της πλευρά. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας υπάρχει καταιγισμός αρνητικών ειδήσεων, ερεθισμάτων και προτύπων, και συνεπώς η ανάγκη δημιουργίας της ιστοσελίδας ήταν επιτακτική. Έτσι προέκυψε το enalaktiko.eu, με στόχο να εμπνεύσει και να αφυπνίσει τους ανθρώπους ρίχνοντας λίγο χρώμα θετικής ενέργειας και καλής διάθεσης.

-Πρόκειται για την ελληνική έκδοση του bluzz.eu. Ήρθατε σε επαφή με τους διαχειριστές του αγγλόφωνου site, έχετε κάνει κάποιες συμφωνίες για συνεργασία ή απλώς πήρατε την άδειά τους για να δημιουργήσετε την ελληνική εκδοχή;

Το bluzz.eu είναι μέλος των sites που δημιουργήσαμε και διαχειριζόμαστε εγώ με τους συνεργάτες μου. Η ιστοσελίδα αυτή βγήκε στον αέρα λίγους μήνες πριν το enalaktiko.eu.

-Η ιστοσελίδα σας ασχολείται μόνο με θετικές ειδήσεις. Πώς προσδιορίζετε την έννοια της θετικής είδησης;

Για μένα, θετικό πρόσημο έχει οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Οτιδήποτε κεντρίζει θετικά τα συναισθήματα και τον ψυχισμό των ανθρώπων και οτιδήποτε μας κάνει να αντιδρούμε θετικά στην καθημερινότητα.

reset 1

-Η καλή είδηση της ημέρας, που κατά καιρούς έχει εμφανιστεί σαν ολιγόλεπτη σφήνα σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, μοιάζει δυσεύρετη, σαν να βγαίνει με το τσιγκέλι. Είναι στ’ αλήθεια σπάνιες οι καλές ειδήσεις;

Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι θετικές ειδήσεις υπάρχουν παντού και σε αφθονία. Υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας, ακόμα και στο μυαλό μας. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην έλλειψη θετικών ειδήσεων, αλλά στη μη προβολή τους. Κάποιοι λένε ότι πουλάει μόνο το κακό και ο αρνητισμός. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αυτό που ξέρω είναι πως το enalaktiko.eu είναι εδώ για να αποδείξει το αντίθετο.

-Πρόκειται για ένα site που έχει λίγους μήνες ζωής και, απ’ όσο ξέρω, λειτουργεί εκ των ενόντων, από τη διάθεση των ανθρώπων να υποστηρίξουν την ιδέα, πράγμα που σημαίνει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν έσοδα. Έχετε απευθυνθεί σε ανθρώπους που θα επένδυαν τα χρήματά τους και σας έχουν αρνηθεί;

Όχι, δεν έχουμε απευθυνθεί ακόμη σε ανθρώπους που θα επένδυαν στο enalaktiko.eu. Και η αλήθεια είναι πως τα κίνητρά μας δεν είναι οικονομικής φύσεως. Δεν αποκλείω όμως να γίνει κι αυτό στο μέλλον. Προς το παρόν, μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε και να δίνουμε όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό υλικό στους αναγνώστες μας.

-Πόσους ακόλουθους έχετε μέχρι στιγμής;

Η ιστοσελίδα μας έχει καθημερινά χιλιάδες ακόλουθους-αναγνώστες απ’ όλο τον κόσμο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ακολουθούν περίπου 3.000 αναγνώστες αυτή τη στιγμή.

-Πώς σκέφτεστε να κάνετε βιώσιμο το εγχείρημά σας;

Το εγχείρημά μας θα παραμένει βιώσιμο όσο οι συνεργάτες μου κι εγώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ιδέα που μας οδήγησε στη δημιουργία του, και όσο οι αναγνώστες μας συνεχίζουν να πιστεύουν σε μας και το όραμά μας.

-Αντίστοιχες ιστοσελίδες υπάρχουν αρκετές. Ποια θεωρείτε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα του enalaktiko.eu;

Το enalaktiko.eu δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα υπόλοιπα sites. Ακόμα και το domain name μας, με ένα «l» (λάμδα), δεν μοιάζει με κανένα άλλο «εναλλακτικό» site. Πλεονεκτήματά του είναι το συναίσθημα, η αμεσότητα και η αλήθεια μας. Καθημερινά καταθέτουμε τα συναισθήματά μας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας, απευθυνόμενοι κυρίως στον συναισθηματικό κόσμο των αναγνωστών μας. Γράφουμε σαν να μιλάμε σ’ ένα μέλος της οικογένειάς μας και προσπαθούμε να δίνουμε όλο αυτό το απόσταγμα σαν να κάνουμε ένα δώρο στη μητέρα μας, στον αδελφό ή τον φίλο μας.

-Ποια είναι τα άμεσα και θεωρητικά υλοποιήσιμα σχέδιά σας;

Το σχέδιό μας είναι ένα και μοναδικό. Θέλουμε το enalaktiko.eu να μπει στην καρδιά των αναγνωστών και να φωτίσει έστω και λίγο τη ζωή τους.

-Το «εναλλακτικό» είναι ένα «ρούχο» της μόδας ή μια επένδυση που μπορεί στ’ αλήθεια να κάνει καλύτερη τη ζωή μας; 

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια το «εναλλακτικό» πλασάρεται ως μόδα, αλλά ευτυχώς υπάρχει και το εναλλακτικό τόσο ως έννοια όσο και ως λύση στη ζωή μας. Όλη η μαγεία της ζωής κρύβεται στη διαφορετικότητα. Φανταστείτε έναν κόσμο από ίδιους ανθρώπους, με ίδιο τρόπο σκέψης, ίδιες επιλογές και ίδιες αντιδράσεις. Μονότονο, άχρωμο και άγευστο. Είναι ανάγκη, λοιπόν, αν όχι να αφομοιώσουμε το εναλλακτικό στη ζωή μας, τουλάχιστον να το ψάξουμε και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Συνεπώς, φυσικά το εναλλακτικό είναι επένδυση και μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων.

-Πιστεύετε ότι οι εναλλακτικές πρακτικές μπορούν να ανθίσουν ή πρόκειται για μια ρομαντική διάθεση που θα μένει πάντα ο φτωχός συγγενής μιας σκληρής πραγματικότητας;

Οι εναλλακτικές πρακτικές μπορεί να φαίνονται φτωχός συγγενής αλλά δεν είναι. Είναι στο χέρι μας να τις κάνουμε να ανθίσουν, εάν πραγματικά το θέλουμε. Όπως ξέρετε, το μότο του site μας είναι μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Η λέξη-κλειδί είναι «θέλεις». Φτάνει να θέλουμε λοιπόν. Φτάνει να θέλουμε να δούμε τη ζωή από τη θετική πλευρά. Φτάνει να θέλουμε να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν. Φτάνει να θέλουμε να δώσουμε έστω και κάτι μικρό στους γύρω μας. Αυτό κάνουμε κι εμείς στο enalaktiko.eu. Αυτό καλούμε να κάνουν κι οι αναγνώστες μας με τη σειρά τους.

-Εσείς, ως διαχειριστής και εμπνευστής του site, τι εναλλακτικό πράττετε στη ζωή σας;

Για μένα το εναλλακτικό είναι τρόπος ζωής, ελεύθερης έκφρασης, σκέψης, ενημέρωσης, ακόμα και διασκέδασης. Δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά και σε «πρέπει». Αντίθετα, ψάχνει την αλήθεια και τη διαφορετικότητα σε όλους τους τομείς. Τα καλούπια στη σκέψη μού προκαλούν ασφυξία. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστώ με λύσεις προκάτ. Ειδικά στην ενημέρωση αυτό είναι κυρίαρχο. Όσο για τη διασκέδαση, αγαπημένη μου συνήθεια παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η βόλτα με τη μηχανή μου.

-Ποια είναι η προσωπική σας καλή είδηση σε μια κατά τ’ άλλα κακή ημέρα;

Πάντα έρχεται ως συνάρτηση της δοτικότητας, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, εννοιών που δυστυχώς έχουν εκλείψει από την καθημερινότητά μας. Θεωρώ πως οι συγκεκριμένες αξίες πρέπει να είναι τα θεμέλια στη ζωή όλων μας. Θαυμάζω πάρα πολύ τους δοτικούς ανθρώπους που ξέρουν και θέλουν να μοιράζονται από το ευρώ τους μέχρι τη συμβουλή ή ένα άρθρο τους.

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn