×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 743

lezanta2.jpg

Η προφορική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων για τη μετάδοση και ανταλλαγή ενός μηνύματος, μιας πληροφορίας ή μιας ιδέας περιλαμβάνει την ικανότητα της ενεργής ακοής, της παρατήρησης, της εσωτερικής αποκωδικοποίησης και του συγχρονισμού των ομιλητών, σωματικά και λεκτικά.

«Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία βασίζεται λιγότερο στη λεκτική της πλευρά και περισσότερο στα μηνύματα και στους κώδικες που χρειάζεται να υπάρχουν μεταξύ των ομιλητών. Η ενσυναίσθηση, η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής και η οπτική επαφή που υπάρχει μεταξύ των ομιλητών μπορεί να βελτιώσει ή να χαλάσει την επικοινωνιακή τους σύνδεση»  δηλώνει ο συγγραφέας και επικοινωνιολόγος DavidO’Regan, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε τονίζει ότι: «Πρέπει να εξελίξουμε και τη διαπροσωπική καθημερινή πλευρά της επικοινωνίας με τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, όχι μόνο μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, που μπορούμε να μιλήσουμε μέσω ενός υπολογιστή με ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου, όμως αυτό τείνει να φέρει αποξένωση στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. O’Regan, υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητά μας. Ο πρώτος είναι αυτός που μοιάζει σε εσένα, ο δεύτερος αυτός που θα ήθελες να είσαι και ο τρίτος αυτός που πρέπει να συνεργαστείς για να υπάρχει το παραγωγικό αποτέλεσμα που θέλεις να επιτύχεις και συμπληρώνει ότι: «Για να υπάρξει ενεργή επικοινωνία μεταξύ και των τριών αυτών ομάδων πρέπει να υπάρξει πρώτα η αίσθηση εμπιστοσύνης, η οποία καλλιεργείται μέσω του συντονισμού των ομιλητών λεκτικά αλλά κυρίως μη λεκτικά, μέσω ενός γενικού εκφραστικού και σωματικού συντονισμού».

Τέλος, αναφορικά με τις εντάσεις και τους διαπληκτισμούς που μερικές φορές υπάρχουν στον εργασιακό χώρο αναφέρει: « Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να βρίσκουμε τα κοινά σημεία με τους συναδέλφους μας, να αποστασιοποιούμαστε από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με κατανόηση για την εξεύρεση κοινής λύσης».

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn