vamvakoysis.jpg

Σύμπραξη πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, αρχιτεκτόνων, χημικών για την απασχόληση, την υποστήριξη του σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία παράλληλα με την υποστήριξη των συναδέλφων που μοχθούν για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών

Αντί να απολαμβάνει αμέριμνος τη συνταξιοδότησή του, αποφάσισε να δημιουργήσει την ΚΟΙΝΣΕΠ «Σύμπραξη Μηχανικών ΤΕΕ» με σκοπό την αξιοποίηση του εργασιακού δυναμικού των μηχανικών μελών ΤΕΕ, αλλά και γενικότερα τεχνικών της οικοδομής και της βιομηχανίας στην προαγωγή, τη διάδοση και την αξιοποίηση της γνώσης του πολιτισμού και της τεχνολογίας πάνω σε θέματα παραγωγής για την προκοπή και την ευημερία της κοινωνίας. Ο δρ μηχανικός, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ΕΜΠ Γιώργος Βαμβακούσης, με όπλο τη γνώση και την εμπειρία, μιλά με στοιχεία για τη δυνατότητα καλυτέρευσης της ζωής στον τόπο μας.

Ποιος είναι ο λόγος δημιουργίας της ΚΟΙΝΣΕΠ «Σύμπραξη Μηχανικών ΤΕΕ»;

Είμαστε έξι μέλη, εκ των οποίων οι τέσσερις μηχανικοί, ένας χημικός και ένας διοικητικός, που έχει εμπειρία στις εξαγωγές. Καταρχάς ασχολούμαστε με τον βιομηχανικό εξοπλισμό, με μηχανήματα και υλικά βαφής επεξεργασίας του αλουμινίου αρχιτεκτονικών εφαρμογών, τα οποία και εξάγουμε σε παγκόσμια κλίμακα. Διαθέτουμε υπηρεσίες για έκδοση οικοδομικών αδειών, ρύθμιση αυθαιρέτων, ενεργειακά πιστοποιητικά, τοπογραφικά οικοπέδων, μονώσεις κτηρίων, άδειες λειτουργίας, υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας.

Στον τομέα  των δομοστατικών έργων/μη καταστροφικών ελέγχων μπετόν έχουμε εργαστήριο για ερευνητικές υπηρεσίες μη καταστροφικών ελέγχων του υφιστάμενου κτηρίου που σας ενδιαφέρει προκειμένου με υψηλή αξιοπιστία να μετρηθεί ο δείκτης αντισεισμικότητας του φέροντος οργανισμού.

Κάνουμε αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς και επιχειρούμε την αναβάθμιση κοινωνικών θεσμών και την επιμόρφωση των πολιτών.

Στον τομέα της οικολογικής και κοινωνικά επωφελούς διαχείρισης αποβλήτων είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε σύγχρονες τεχνολογίες στην οικολογική διαχείριση των αποβλήτων οικισμών και βιομηχανιών με κοινωνικό πρόσημο μέσω της οικολογικής εξοικονόμησης πόρων, καθώς και επωφελή για τους δήμους σχεδίαση και οργάνωση της διαχείρισης των ΑΣΑ (αστικών στερεών αποβλήτων) με διαλογή στην πηγή και οικονομικά κίνητρα για τους δημότες.

Είστε νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ. Σας έχει ήδη ζητηθεί συνεργασία από πολίτες;

Μας έχει ζητηθεί να κάνουμε μελέτες στατικότητας σε κτίσματα που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι.

Το κόστος αυτών των μελετών είναι χαμηλότερο σε εσάς;

Για ένα τριώροφο κτίσμα θα μπορούσε το κόστος να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Μπορεί και περισσότερο. Σε εμάς κοστίζει 600. Διαθέτουμε τα κατάλληλα μηχανήματα και επιπλέον ως ΚΟΙΝΣΕΠ δεν αποσκοπούμε στο υψηλό κέρδος.

Σχετικά με την οικολογική και κοινωνικά επωφελή διαχείριση αποβλήτων τι έχετε κάνει;

Έχει γίνει πολύ μεγάλη έρευνα από έναν εξωτερικό συνεργάτη μας σε πολλές περιοχές, πόλεις και δήμους για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα στερεά απόβλητα. Όπως ξέρετε, οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) λειτουργούν παράνομα και εκεί καταλήγουν τα πάντα, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή της Φυλής είναι 5 φορές περισσότερα. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, μέχρι το 2020 το 52% των αποβλήτων θα πρέπει να μην καταλήγει στους ΧΥΤΑ, αλλά να διαχωρίζεται ως ανακυκλώσιμο.

Εμείς ως χώρα ίσα που αγγίζουμε το 10%. Στην Ελλάδα ορίζουμε ως πηγή ανακύκλωσης τους μπλε κάδους, κάτι το οποίο είναι λάθος. Πηγή της ανακύκλωσης είναι το σπίτι του κάθε πολίτη. Υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση, η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, η οποία έχει τους μπλε κάδους και η οποία εκμεταλλεύεται για λογαριασμό της όποιο ανακυκλώσιμο υλικό συλλέγεται. Οι δήμοι πληρώνουν οδηγούς για τη συλλογή του υλικού των μπλε κάδων και θεωρητικά έχουν ανταποδοτικό τέλος, το οποίο είναι πολύ αμφίβολο εάν εισπράττουν. Άρα κίνητρο για την ανακύκλωση για τους δήμους δεν υπάρχει ουσιαστικά.

Πέραν αυτού, απ’ ό,τι πετιέται στους μπλε κάδους το πολύ το 50% είναι πραγματικά ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ το υπόλοιπο είναι οργανικά απόβλητα. Άρα πού το όφελος;

Στο εξωτερικό οι αντίστοιχοι μπλε κάδοι είναι μόνο για τα ογκώδη υλικά και φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους, όπου πολίτες και εταιρίες μπορούν να τους αγοράσουν. Οι δε πολίτες κατεβάζουν τα σκουπίδια τους σε ειδικές σακούλες με barcode, όπου βάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε ως κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς θα επιβάλει πρόστιμα. Και οι αρμόδιοι τι λένε; «Θα δούμε τι θα κάνουμε»!

Με τη βοήθεια του ειδικού επιστημονικού μηχανολόγου μηχανικού και συνεργάτη μας κ. Δημήτρη Δαμάσκου διενεργήσαμε προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για μια πόλη 12.000 κατοίκων στη Φθιώτιδα (σ.σ. η εν λόγω πρόταση είναι για σύστημα με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες που ήδη λειτουργεί στην Ευρώπη σε μεγάλες και μικρές πόλεις και βασίζεται στη διαλογή στην πηγή με οικονομικό κίνητρο και για τους πολίτες ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής η επιτυχία του. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζουν στο Σεβέζο Ιταλίας, μια πόλη 25.000 κατοίκων βόρεια του Μιλάνου, με διαλογή στην πηγή και ποσοστό ανακύκλωσης 74%). Η προκαταρκτική μελέτη που κάναμε για δήμο 12.000 κατοίκων δείχνει ότι σαφώς υπάρχουν λύσεις.

Ένα από τα σχέδια της ΚΟΙΝΣΕΠ

Crowdfunding for a hikers station: Χρηματοδότηση πλήθους για έναν σταθμό ορειβατικών διαδρομών στην Πάρνηθα. Σταθμός υποστήριξης περιπατητών του βουνού (hikers) στις πολλές διαδρομές που ξεκινούν ή περνούν από την πρόσοψη του οικοπέδου σε υψόμετρο 510 μέτρων (στο πίσω μέρος του οικοπέδου περί τα 560 μ.). Θα περιλαμβάνει για λειτουργία αρχικά τα Σαββατοκύριακα ή και καθημερινά έπειτα από συνεννόηση:

  • Υπηρεσίες φύλαξης/απασχόλησης παιδιών άνω των 5 ετών και ηλικιωμένων που δεν μπορούν να ακολουθούν τους περιπατητές στις διαδρομές του βουνού.
  • Υπηρεσίες οδηγού για τους περιπατητές/αναρριχητές, τις οποίες εξασφαλίζει ο Γιάννης Χαρβίλας με κόστος 35 ευρώ ανά περιπατητή και διαδρομή. Για γκρουπ μέχρι 8 άτομα 2 οδηγοί, για πάνω από 8 άτομα 3 οδηγοί.
  • Υπηρεσίες εκπαίδευσης στην αναρρίχηση με σχοινιά μέσα στο οικόπεδο, το οποίο έχει κατάλληλα βραχώδη τμήματα, αλλά και γύρω στο δάσος.
  • Υπηρεσίες ενοικίασης ατομικού εξοπλισμού αναρρίχησης.
  • Υπηρεσίες αναγνώρισης άγριων χόρτων και βοτάνων σε αφθονία μέσα και έξω από το οικόπεδο. Ο γεωπόνος Γιάννης Χαρβίλας δήλωσε κατάλληλος και γνώστης.

Παράδειγμα πρότασης διαχείρισης σε δήμο 12.000 κατοίκων – «Σύμπραξη Μηχανικών ΤΕΕ» ΚΟΙΝΣΕΠ

Α. Με βάση την ελάχιστη απαίτηση του εθνικού σχεδιασμού προδιαλογής από τους δήμους και ανακύκλωση ως στόχο για το 2020, που είναι μόνο 54%, η εξοικονόμηση για τον δήμο θα φτάνει με ασφαλείς υποθέσεις το ποσό των 800.000 ευρώ/έτος. Εάν μάλιστα ληφθεί υπ' όψιν η επερχόμενη αύξηση στα τέλη εισόδου στους ΧΥΤΑ του ΦΟΔΣΑ στη Λαμία, η εξοικονόμηση με το δοκιμασμένο σύστημα που προτείνουμε θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη λόγω της δραστικής ελάττωσης των σύμμεικτων.

Β. Με βάση ποσοστό 74% αντί 54% για το ποσοστό προδιαλογής, το οποίο θεωρούμε σύντομα εφικτό για τον δήμο, η εξοικονόμηση γι’ αυτόν θα είναι με ασφαλείς υποθέσεις της τάξης των 1.100.000 ευρώ/έτος.

 

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn